Hvorfor vil dere, Rødøy kommune, ha et sykehus som det tar lenger tid å komme seg til i en akuttsituasjon?

Av

To pensjonerte skippere på legeskyssbåter stiller spørsmål med hvorfor Rødøy kommune vil ha stort sykehus i Rana.

DEL

LeserbrevRødøy kommune har vedtatt at de ønsker 1-sykehusmodell med ett stort akuttsykehus på Mo i Rana, men at de kan støtte 2-sykehusmodell med et stort akuttsykehus på Mo i Rana og et lite i Sandnessjøen. Valget begrunnes med at det er så vanskelig å komme seg til Sandnessjøen per i dag fordi båtene ikke korresponderer. Det er et resultat av det nye samferdselskartet som ble innført i år, med endring av hurtigbåtruter og tider, hvor Nordland fylkeskommune prioriterte kommunikasjon inn mot Mo i Rana og fjernet tilbud langs kysten. Så hvis man skal til byen for å handle, er det i dag lettere for folk i Rødøy å reise til Mo i Rana enn til Sandnessjøen. Til tross for at turen til Mo i Rana innebærer 2 fergeturer hver vei. En direkte konsekvens av det nye samferdselskartet.

I en akuttsituasjon, hvor transport foregår med ambulanse, kommer rødøyfjæringer seg raskere til et sykehus i Sandnessjøen enn til Mo i Rana. Fra Rødøya kan man transporteres i ambulansebåt hele veien til Sandnessjøen, og det tar i underkant av 1,5 time.

Fra Rødøya til Mo i Rana må man først fraktes med ambulansebåt til innlandet (Kilboghavn), en tur som tar en halvtime og deretter videre med ambulansebil i 1,5 time.

Dersom det virkelig haster, og det er behov for luftambulanse, vet vi at det mange måneder i året IKKE er mulig å fly inn til Mo i Rana. Det er godt dokumentert at det er flere helikopterturer som blir kansellert pga været over innlandet enn på kysten, spesielt i vinterhalvåret.

Hvorfor vil dere, Rødøy kommune, ha et sykehus som det tar lenger tid å komme seg til i en akuttsituasjon? Og hvorfor vil dere støtte en 2-sykehusmodell med ett stort akuttsykehus i Mo i Rana og et lite i Sandnessjøen, når dere i vinterhalvåret vil bli flydd til det lille sykehuset?

Båtrutene som gjør det vanskelig for dere å komme dere til Sandnessjøen i dag, vil måtte endres med ett stort akuttsykehus i Sandnessjøen.


Med vennlig hilsen


Dagfinn Johansen, Rødøya.

Pensjonert skipper på legeskyssbåten, Rødøyfjord og ambulansebåten, Eyr Myken


Helge Eriksen, Sandnessjøen og Myken.

Pensjonert skipper på legeskyssbåten, Herøygutt, tidligere skipper på Æskulap og Rødøyfjord

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags