Sykehusaksjonen i Mosjøen: Vi må ta sykehusene tilbake! Sykehusene tilhører folket og skal styres av de folkevalgte – ingen andre!

Artikkelen er over 3 år gammel

Leder for sykehusaksjonen, Gunnvald Lindset, tar til orde for å avskaffe helseforetakssystemet i dette leserbrevet.

DEL

LeserbrevHelse Nord og demokratiet.

Styret i Helse Nord vedtok å følge administrasjonens påbud og overkjøre flertallet i styret i Helgelandssykehuset, slik de gjorde i 2003 da akuttkirurgien ble vedtatt nedlagt i Mosjøen. Selv om det er andre i styret nå, er de like lojale til makta. Det er innebygd i helseforetakssystemet. De som ikke er lojale og som aktivt opponerer mot den rådende orden, enten det er i det lokale styret eller regionstyret, blir skiftet ut.

Vedtaket viser nok en gang at dette systemet er en udemokratisk konstruksjon som må avskaffes. Den romerske statsmannen Cato den eldre avsluttet alle sine taler i senatet med setningen: «For øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges». La oss gjøre en vri på dette og ta med i alle diskusjoner og innlegg om sykehus følgende setning: «Derfor må helseforetakssystemet avskaffes».

Språk er makt. Formuleringen som brukes om utredningen av tosykehusmodellen er følgende: «Stort akuttsykehus i kombinasjon med ett akuttsykehus og inntil to DMS».  Hvis man ikke går nærmere inn på dette, oppfattes dette som to sykehus med både medisinsk og kirurgisk akuttberedskap. Å kalle et sykehus uten akuttkirurgi for akuttsykehus, er å føre folk bak lyset. Når utredningen av de tre modellene foreligger, blir det viktig å arbeide for at alternativet «stort akuttsykehus med inntil tre distriktsmedisinske senter» blir vedtatt med en lokalisering som ivaretar hele Helgelands befolkning.

De har gjort sykehus til butikk og fostret et forvokst helsebyråkrati med en overbetalt helseadel på toppen som gjør hva de vil

Jeg har vokst opp med begrepet lokalsykehus. Det vanlige var at lokalsykehus hadde både medisinsk og kirurgisk akuttberedskap. Folk så på lokalsykehuset som sitt, og det ble samlet inn millioner for å skaffe moderne utstyr som CT og MR. Venneforeninger og sanitetsforeninger har gitt gaver til utsmykning eller andre ting. Sanitetsforeningen i Mosjøen har gjennom mange år gitt gaver til fødeavdelinga og deretter fødestua. Helseforetakssystemet har gjort at grunnlaget for mye av dette har blitt borte gjennom fremmedgjøring og økt avstand til befolkningen. Begrepet lokalsykehus er nesten forsvunnet i helsemyndighetenes språkbruk, og har ikke noen sentral plass i Nasjonal helse- og sykehusplan.

Lokalsykehus har enten blitt lagt ned eller gradvis nedbygd, slik vi har opplevd i Mosjøen. Helseforetakssystemet var redskapet som sentrale helsebyråkrater og politikere trengte for å gjennomføre sine sentraliseringsplaner. De har gjort sykehus til butikk og fostret et forvokst helsebyråkrati med en overbetalt helseadel på toppen som gjør hva de vil. Politikerne på Stortinget, men noen unntak, sitter avvæpnet og passive på sidelinja og ser på eller er lydige etterplaprere.

Vi må ta sykehusene tilbake! Sykehusene tilhører folket og skal styres av de folkevalgte – ingen andre! Derfor må helseforetakssystemet avskaffes.

Gunnvald Lindset

Leder i sykehusaksjonen i Mosjøen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags