Sykehusstruktur: En del debattanter bør vurdere sitt eget debattnivå i debattene og argumentasjonen de bruker her

Sykehusstruktur.

Sykehusstruktur. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Flyplass og sykehus er også garanterte stridstema i Norge. Knapt noe annet får mer frem både det beste og det verste i nordmenn flest ved siden av rovdyrdebatter og debatter om innvandring til Norge enn lokaliseringsdebatter, skriver Ståle Paulsen.

DEL

LeserbrevUtskjemmende sykehusdebatt på Helgeland

Da Bent Høie ble helseminister var en av de første sakene han måtte ta tak i den da pågående sykehuskrigen i Møre og Romsdal. Som en humoristisk romsdaling sa her: «Til alt overmål så har han til og med jaggu klart å blåse nytt liv i den gamle krigen mellom desse to fogderia nord på vestlandet. Berre det i seg sjøl er jo ein prestasjon!»

Nå har den samme ministeren kommet inn i et om mulig enda mer faretruende område i kongeriket: Blant hærmenn, splittingsførere og brevskrivere på Helgeland. Heldigvis er han vestlending. Mens direktøren i Helgelandssykehuset er islending. Skal en klare å kryssmanøvrere seg mellom alt dette uten å bli torpedert så trengs det nok ha både sterke bein i nesen og mange av mors kumler innabords.

Etter debatten om ny flyplass på Helgeland som (for det meste) er over har mange fryktet at denne bare ville bli en mild bris mot det som nå ville komme i sykehusdebatten. Nå ville det bli full krig på Helgeland! Disse bange anelsene har dessverre slått til for fullt og vel så det. Bare så det er sagt: Det er helt naturlig at lokaliseringssaker vekker engasjement blant folk. Flyplass og sykehus er også garanterte stridstema i Norge. Knapt noe annet får mer frem både det beste og det verste i nordmenn flest ved siden av rovdyrdebatter og debatter om innvandring til Norge enn lokaliseringsdebatter.

Sykehusprosessen er også den viktigste samfunnsprosessen på Helgeland på veldig mange år. Her må det tenkes både en og to generasjoner frem i tiden. Dette må diskuteres. Noe annet er helt utenkelig.

Men det er urovekkende at debattanter tyr til direkte løgnaktige påstander, i tillegg til rene konspirasjoner når de kommenterer dette i lokalavisenes kommentarfelt:

1.) «Rana er livredd for at det skal bli etablert et sykehus i Vefsn».

Selv om mange ranværinger i flere år nå kan ha hatt både en og flere turer til sykehuset i Mosjøen i nødvendig medisinsk ærend og overlevd dette.

2.) Lederen i den eksterne ressursgruppen i Helgelandssykehuset, Helge Torgersen er «revisor for Rana Kommune».

For det første er han ikke revisor, men legespesialist. Han har heller ikke noe med regnskapet til Rana Kommune å gjøre. Han eller ressursgruppen er selvfølgelig ikke «kjøpt og betalt av Rana». Slikt hadde vært korrupsjon som eventuelt er straffbart i Norge. Helge Torgersen er direktør i selskapet Deloitte som er et internasjonalt velrennomert selskap. Dette har blant annet habilitetsvurdering som ett av sine områder. Så det er neppe noen fare med habiliteten i dette tilfellet.

Denne eksterne ressursgruppen er heller ikke sammensatt av «fagdirektørene som sitter i felles kontorlandskap i Mo i Rana», men av organisasjonen Sykehusbygg HF som eies av de fire helseforetakene i Norge. En slik prosess som denne kan selvfølgelig ikke gjøres internt i Helgelandssykehuset. Dette bør i utgangspunktet voksne oppegående mennesker kunne tenke seg til. Noe slikt hadde utløst forståelige reaksjoner.

Et av de verste eksemplet på dette er et leserinnlegg publisert i vefsn.no 10.12-2018 undertegnet Knut Wulf Hansen, ledet i VTP (Vefsn Tverrpolitiske Parti). Her påstås det at flere medlemmer i den eksterne ressursgruppen ikke er habile siden disse har vært med på å legge ned fødeavdelingen og akkuttavdelingen ved sykehuset i Mosjøen  (2003).

Det sies også at: «Ressursgruppa har, sannsynligvis av taktiske årsaker, utelatt Vefsn i alle sine vurderinger om stedsplass.» Dette er ren konspirasjonstenkning som selvfølgelig ikke er saklige argument i debatten. Her står det også at «Mo i Rana nylig er nominert til Norges styggeste by og kanskje også er Norges mest forurensede by. Slikt har med all respekt ingenting å gjøre med denne saken i det hele tatt.

Det hevdes i tillegg at: «Det kan ikke være lett for Gunda Gunnlaugsdottir å foreta en upåvirket innstilling, når hun sitter i kontorfellesskap med alle fagdirektørene på helgelandsykehuset som alle er fra Mo i Rana. Samtidig er det disse fagdirektørene som har håndplukket deltagerne til ressursgruppa.» Dette siste er altså en direkte usann påstand.

Et slikt debattnivå kjenner vi dessverre nå altfor godt fra ti år med flyplassdebatt. Det er også samme enkeltpersoner og miljø på sør-indre-Helgeland som legger for dagen dette. Uten å selv bli direkte paranoid så er det tenkbart at disse må ha et eller annet personlig problematisk forhold til kommunen Rana. Absolutt alt som kan være galt med Rana er det alltid.

Det er vel heller ingen overdrivelse å si at kommende samfunnsforskere eller spesialister innenfor enkelte medisinske disipliner her har rene gullgruven til sin fremtidige forskning servert på sølvfat. Alt som sies og skrives offentlig i Norge blir nemlig arkivert til evig tid på Nasjonalbiblioteket. Som tilfeldigvis er lokalisert i Mo i Rana.

Av og til er det trist å lese noen av debattantene fra Vefsn. Det er ikke rart at disse stort sett taper diskusjonene med ranværingene her. For det første så er de sistnevnte rett og slett ofte mer og bedre informert. Og stort sett klarer de å styre temperamentet sitt. Slike personer er krevende å diskutere med. Kombinasjonen av saklighet og fakta er den desidert vanskeligste motstanderen å kjempe mot.

En del debattanter bør vurdere sitt eget debattnivå i debattene og argumentasjonen de bruker her. Nå vel. Når mennesker gransker seg selv skjer det jo som regel ingen ting. Men det er lov å håpe. Ellers er det stor fare for at disse vil gjøre hele Helgeland til latter og skjemme fullstendig ut hele den flotte helgelandsregionen. Der det er mulig å klare det meste hvis en kan lære seg positiv mentalitet og samarbeid. Å kunne forholde seg til det som er fakta og tilfelle i diskusjoner er også nødvendig.

Ståle Paulsen

leser

Mo i Rana

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags