I stedet for å satse på høy lokal kompetanse, velger man i Rana FK å gå over bekken etter vann

MISTER FLERE: Mo IL-trener Thor André Olsen ville ikke søkte stillingen som Rana FK-trener når han hørte de i utgangspunktet var ute etter en trener utenfra.Foto: Trond Isaksen

MISTER FLERE: Mo IL-trener Thor André Olsen ville ikke søkte stillingen som Rana FK-trener når han hørte de i utgangspunktet var ute etter en trener utenfra.Foto: Trond Isaksen

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Og henter inn en trener utenfra som samlet sett har svakere fotballkompetanse på sin CV enn Thor-André. Som det heter i ordtaket: Ingen blir profet i eget land, skriver Svein Olav Ludvigsen og Gustav Arne Nyborg.

DEL

LeserbrevTakk for en utmerket Ukeslutt Rana Blad i forrige uke, Kenneth Johan Gabrielsen. Det du skriver der er så til de grader på sin plass. Endelig er det noen i Rana Blads redaksjon som tør å stå fram og gi Thor-André Olsen den omtale og anerkjennelse han så til de grader har fortjent.
 

Thor-Andrés lojalitet mot Mo IL og mot de spillerne han trener til en hver tid er grenseløs. En lojalitet han står fast på selv om utbetalingen av trenerlønn for det meste har uteblitt de to siste årene. Vi har aldri opplevd eller hørt om maken til klubblojalitet i noen fotballklubb. Bare to uker etter at han på skammeligste vis ble sparket som trener for Mo ILs A-lag i 2007 stilte han opp for klubben i sitt hjerte, og sto i mål for A-laget etter en akutt keeperkrise i klubben. Det illustrerer lojaliteten. At det nå sittende styret i Mo IL Toppfotball i vår vedtok å utnevne Thor-André til æresmedlem i Mo IL er så fortjent, så fortjent.

Den økonomiske nedturen som nå fører til at Mo ILs fotballvirksomhet legges ned og går inn i Rana FK, startet etter sparkingen av Thor-André som A-lagstrener rundt midtveis i sesongen 2007. Etter sparkingen lot styret i Mo IL pengene rulle ut uten å ha inntekter nok til å dekke kostnadene til ny trener etter Thor-André. Ei heller til nye spillere som den nye treneren forlangte å få inn til Mo IL. Det var nære på at Mo IL ble slått konkurs etter å ha brukt penger i 2007 som klubben ikke hadde. I årene deretter har dessverre den økonomiske nedturen fortsatt, og Mo ILs gjeld har gradvis økt. Det skyldes blant annet skepsis hos næringslivet i Rana og omegn til å bidra noe særlig med sponsorpenger til fotballsatsing i Mo IL etter den økonomiske smellen i 2007.

Noen av styremedlemmene og de av spillerne som aktivt sørget for at han ble sparket i 2007, er i dag i fremtredende posisjoner i lokalsamfunnet. Noen av dem hylles nå for sitt engasjement for å få etablert et Rana FK. Mens Thor-André må melde seg på NAV som arbeidsledig. Kan det skyldes at de personene Thor-André på sitt sedvanlige vis var ærlig, direkte og frittalende mot da han ble sparket i 2007, og som nå har vært med på å etablere Rana FK, den dag i dag ikke vil ha noe med ham å gjøre?

I en bok sto det en gang å lese: «Han hadde alltid rett, men kom som regel bra fra det». For Thor-Andre har det vært stikk motsatt, han går nå arbeidsledig og har ikke kommet godt fra det. Thor-André har på CV-en sin en fotballkarriere på øverste nivå i tre land i over ti år i Molde, Brann, Djurgården og Aalborg. Så i Mo IL, og deretter 18 års trenervirksomhet i Mo i Rana, for det aller meste i Mo IL. Han er den personen i Rana som har den største fotballkompetansen samlet sett når man ser fotballspill, trening og klubbutvikling under ett. Han er nå satt på sidelinjen når det kommer opp et FK Rana som næringslivet sier de vil sette penger inn i de kommende årene for å få ranafotballen opp og fram. I stedet for å satse på høy lokal kompetanse, velger man i Rana FK å «gå over bekken etter vann». Og henter inn en trener utenfra som samlet sett har svakere fotballkompetanse på sin CV enn Thor-André. Som det heter i ordtaket: Ingen blir profet i eget land…

Da Rana FK skulle ansette A-lags trener kom fant styret ut at de skulle sette annonse i avisene om stilling ledig. Begrunnelsen styrelederen har gitt i avisene for den framgangsmåten, er at man gjennom å måtte sende inn en søknad skulle vise Rana FK at man «virkelig» var interessert i jobben. Vi har aldri hørt om at lag som f. eks Bodø/Glimt, Brann eller Vålerenga noen gang har annonsert etter trener. Har heller ikke hørt om lag nedover i divisjonene som har gjort noe slikt. Det normale er vel at man i en klubb som er ute etter trener sonderer hvilke aktuelle trenere som er/kan være tilgjengelig. Og deretter tar en prat med den de synes er mest aktuell om vedkommende er interessert. Da får man klarlagt om vedkommende «virkelig» er interessert. Vi registrerer at styret i Rana FK har valgt en helt annen framgangsmåte ved treneransettelsen enn det som er vanlig.

Som nevnt innledningsvis er det på tide at noen tar bladet fra munnen. Og gir Thor-André kredit for hans oppofrende, lojale holdning og innsats for fotballen i Rana generelt og for Mo IL spesielt. Derfor dette leserbrevet i etterkant av Ukeslutt i Rana Blad for å vise at det er flere i Rana som setter veldig stor pris på det.

Svein Olav Ludvigsen og Gustav Arne Nyborg

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags