Gå til sidens hovedinnhold

Vedtaket er et stort skritt på veien mot utryddelse av ulv i norsk fauna. Det er uakseptabelt

Artikkelen er over 4 år gammel

Grønn Ungdom i Nordland mener partiene bak ulveforliket ikke erkjenner hvor viktig ulven er for økosystemene på planetens nordlige halvkule.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Rovviltnemndene har vedtatt at 47 norske ulver skal skytes. Slik går det når AP, Høyre, FrP og KrF vedtar hvor mange ulv de ønsker å ha i landet. De gjenværende ulvene kommer til å ha radikalt dårligere vilkår for reproduksjon. Derfor er vedtaket er et stort skritt på veien mot utryddelse av ulv i norsk fauna. Det er uaksebtabelt.

Partiene bak ulveforliket erkjenner ikke hvor viktig ulven er for økosystemene på planetens nordlige halvkule, og at også Norge har et ansvar for å verne arten. Utryddet ulv betyr flere hjortedyr som beiter ned skogene våre, mer rødrev som igjen går utover småviltet, og færre kadavre som sikrer mat for mange mindre rovdyr. Men det finnes levedyktige ulvebestander i våre naboland, vil noen innvende. Ja, men dette gjør ikke at Norge er fritatt sitt internasjonale ansvar for å verne rovviltbestander. Om flere land opererte med logikken norske politikere bruker risikerer vi at ingen tar ansvar for å forebygge utryddelse.

Utryddet ulv betyr flere hjortedyr som beiter ned skogene våre, mer rødrev som igjen går utover småviltet, og færre kadavre som sikrer mat for mange mindre rovdyr

 

Grønn Ungdom mener det er riktig å øke bestandsmålet for ulv og utvide ulvesonen. Dette krever også en ny og offensiv politikk for å beskytte dyr på utmarksbeite. En mulighet er å lage nasjonale gjeteordninger. Dette vil være dyrt, men vi må huske at summene som i dag går til erstatning av rovvilttap er store.

Les også

Med statsfinansiert hi- og helikopterjakt er jerven kanskje vår mest systematisk forfulgte dyreart

En annen mulighet er å bruke såkalte vokterhunder for å passe på sauer på beite. Dette er store og kraftige hunder som preges fra fødselen til å identifisere seg med saueflokken, være deres leder samtidig som de ikke skal være aggressive mot både kjente og ukjente mennesker. De passer på dag og natt og skremmer bort ulv, gaupe og bjørn. Samtidig må vi føre en landbrukspolitikk som sikrer et solid inntektsløft for beitenæringene og legger rammer for å kunne legge om til storfedrift i områdene med aller mest ulv. Næringsvirksomhet som bruker norsk natur, må også respektere og tilpasse seg den naturen de bruker – ikke bare som ressurs for landbruket, men også som hele folkets felleseie. Dette har politikere et ansvar for bedre å legge til rette for enn i dag, for det er deres ansvar at Norge gjør sin jobb for å sikre ulvens overlevelse.

Dagny Sofie Dahl og Anna Kvam

Styremedlem i Grønn Ungdom Nordland og nasjonal talsperson for Grønn Ungdom

Det skjer en energirevolusjon i verden akkurat nå

Les også

Når Høyre og Frp tar Lofoten som gissel

 

 

Kommentarer til denne saken