Nordland trenger ressurser, men disse ressursene blir kastet ut av vinduet når fylkeskommunen feller linjer som om det var dominobrikker

Rikke Lien

Organisatorisk Nestleder

Elevorganisasjonen i Nordland

Rikke Lien Organisatorisk Nestleder Elevorganisasjonen i Nordland

Av

Utdanningen vår er ikke et spill, så slutt å lek med den, skriver Rikke Lien i Elevorganisasjonen i Nordland

DEL

Leserbrev

Det virker som fylkeskommunen bruker elevene som en brikke i sitt politiske spill. Men Nordland Fylkeskommune, utdanningen vår er ikke et spill. Det er det som skal legge grunnlaget for hele fremtiden til Nordland.

Vi er derfor svært uenig og misfornøyd i valget deres med å kutte 170 millioner i utdanning.

Elevorganisasjonen sitt slagord er «En skole for alle», dette innebærer at alle skal ha lik rett til videregående opplæring.

Denne visjonen blir ikke oppfylt hvis flere linjer blir lagt ned. En skole for alle betyr ikke at man må flytte flere timer og mil unna familien for å ha den utdanningen man vil. Noen har heller ikke mulighet til å flytte så langt unna familien, noen har et trangt nok budsjett fra før av, og noen kan ikke dekke utgiftene hybel-livet kommer med.

Nordland er et heldig fylke, hvor søkertallet på yrkesfaglige linjer ligger på 58% mens de resterende 42% søker på studiespesialiserende. Hvordan kan NFK foreslå å legge ned 15 yrkesfaglige linjer, og kun en studiespesialiserende linje? Dette spesielt etter de i fjor høst vedtok å legge ned ytterligere 15 yrkesfaglige linjer, og 3 linjer som gir generell studiekompetanse? Dette blir for dumt.

Nordland trenger ressurser, men disse ressursene blir kastet ut av vinduet når fylkeskommunen feller linjer som om det var dominobrikker.

Hvis vi ikke har yrkesfagelevene våre,

Hvem ellers skal bygge hjemmene våre, legge elektronikken vår, dyrke maten vår, fikse toalettene våre, og bygge Nordlandsbanen som alle snakker så høyt om?

Jo det er de elevene som går yrkesfag, som går et lærlingeløp og er godt rutinerte når arbeidslivet kommer. Men som nå heller blir tatt av bølgen av studiespesialiserende, fordi tanken på å flytte 6 timer bort i en alder av 16 år virker skremmende.

Det er helt vanvittig at Nordland skal kutte disse linjene.

Det å flytte fra familien sin i en ung alder er vanskelig, og det er vanskelig å ha god nok økonomi til det, ekstra vanskelig blir det når stipendet ikke dekker de nødvendige utgiftene som det innebærer.

Hvis Nordland ønsker å bevare de fagarbeiderne de skaper hvert år, så er ikke løsningen å tvinge de få interesserte til å flytte. Da er sannsynligheten for at folk heller velger en annen linje i deres nærområde stor.

Å velge å legge ned så mange yrkesfaglige linjer er som å kaste Nordlands framtid utenfor et stup. Hva skal vi gjøre uten fagarbeidere?

Nordland fylkeskommune og Bodø har blitt Europeisk Kulturhovedstad 2024. Fylkeskommunen legger nå all sin energi inn i Bodø og glemmer distriktene. Det er ikke dette statusen betyr. Det som innebærer med denne tittelen er samarbeid, utveksling av kultur på tvers av fylket og å bygge broer mellom innbyggere i fylket vårt.

Dette blir ikke ivaretatt nok, når NFK bryter ned distriktene i Nordland, og bare streifer rett forbi Bodø.

Det var en seiersdag for yrkesfagelever da fylkestinget vedtok læreplassgarantien som skulle sikre at alle kom seg ut i praksis. Det som er synd er jo at det etter alle kuttene fylkeskommunene har gjort de siste årene, resulterer i at det nesten ikke kommer til å være yrkesfagelever igjen til å utnytte seg av tilbudet.

Derfor kjære Nordland Fylkeskommune er dette helt absurd. Vi er lei av at dere bruker oss som en løsning når økonomien en trang. Vår utdannelse er viktig, og vi godtar ikke å bli brukt som en spillebrikke i deres politiske spill.

Rikke Lien

Organisatorisk Nestleder

Elevorganisasjonen i Nordland


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags