Vi må derfor i fellesskap jobbe for å få flere unge til faktisk å velge yrkesfag

Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Syv av ti nordmenn mener yrkesfagene har en ufortjent lav status, og at yrkesfagene blir viktigere for Norge i fremtiden. Samtidig mener 90 prosent at politikerne ikke er flinke nok til å løfte frem behovet for yrkesfagene.

Det er bred enighet om at vi nå står foran et stort grønt skifte, hvor blant annet smartteknologien står sentralt. Det noen ser ut til å glemme er at det faktisk er fagfolk som skal utvikle, produsere og installere disse løsningene.

I Norge har det en periode vært en generell holdning om at fremtiden krever at flere tar akademiske utdanninger. Det er upresist og til dels feil. Selvsagt er det viktig at mange tar en slik utdanning, men landet trenger en større bredde i sin samlede kompetanse enn som så.

Jeg tror hovedproblemet er at mange lever i den villfarelsen at yrkesfag kun dreier seg om å lære et manuelt håndverk som maskiner eller billig importert arbeidskraft vil ta seg av i fremtiden. Det er feil. Mange yrkesfagutdanninger, som elektrofag, utvikler fagfolk som vil være en viktig del av fremtidens teknologiske samfunn.

Vår undersøkelse viste også at 70 prosent av oss mener Norge bør lede an når det gjelder energieffektivisering. En krevende ambisjon som vi aldri vil lykkes med dersom vi ikke har tilstrekkelig med kompetente fagfolk. Vi må derfor i fellesskap jobbe for å få flere unge til faktisk å velge yrkesfag.

Her må vi alle være ambisiøse på landets og næringens vegne. Det er også nødvendig med drahjelp fra politikerne og karriererådgivere for å løfte frem forståelsen for at flere må velge yrkesfag.

Ove Guttormsen

Adm. dir Nelfo En landsforening i NHO

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags