I debatten om flyktninger har det vært en rekke ganske umusikalske utspill i Rana Blad fra folk i kommentarfeltene

Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Sven Henriksen skriver om ytringsfrihet og kommentarfelt i Rana Blad.

DEL

LeserbrevJeg har lest redaktør Tore Bratts Ukeslutt-tekst der han skriver om bl. a ytringsfrihet. Som redaktøren i Rana Blad er jeg også svært opptatt av retten til å ytre seg, men det betyr ikke at jeg er ukritisk til hvordan folk ytrer seg. 

Selv om vi har nesten ubegrenset ytringsfrihet i Norge er ikke det det samme som at vi behøver å skrive alt vi har lyst til eller føler for til en hver tid. Noe annet er at vi skal være nøye med at det vi skriver har rot i virkeligheten og har et snev av sannhet i seg, gjerne faktasjekket om det er mulig. 

Ytringsfriheten er til for stemmer som er truet, som ikke kommer til orde, også for ytringer vi ikke liker. Svært få i Norge er fratatt retten til å ytre seg. Og ingen er kneblet. Vi har alle vårt eget private Speakers Corner via sosiale medier som Facebook og Twitter, så de fleste får ytret seg 24/7 i dette landet. 

Der i mot synes jeg mange bruker retten til å ytre seg på en tvilsom måte. I debatten om flyktninger har det vært en rekke ganske umusikalske utspill i Rana Blad fra folk i kommentarfeltene. Grove karakteristikker og usaklig tull uten rot i fakta. Jeg ser ingen grunn til at vi skal bruke en en rett til å ytre seg, en rett vi har kjempet for, til den slags skrullete og paranoid tull og vas. Om man ikke har noe konstruktivt å bringe til torgs bør man ti stille.

Det er også slik at folk som får motstand føler seg kneblet i den offentlige debatten. Det er feil. Du blir ikke kneblet bare fordi folk er uenig med deg i en diskusjon. Og derfor er det tull å skrive "Jeg skriver dette fordi jeg har lov, men nå er det vel snart ikke lov til å ytre seg lenger her i mitt eget land?"

Det er også slik at folk som får motstand føler seg kneblet i den offentlige debatten. Det er feil. Du blir ikke kneblet bare fordi folk er uenig med deg i en diskusjon

Jeg kunne aldri falle på å nekte noen å ytre seg, men jeg går dem på klingen når det de skriver ikke er sant, urimelig eller direkte rasistisk.  På samme måte må jeg selv tåle at folk tar meg når jeg skriver noe som ikke stemmer, noe jeg ikke har sjekket godt nok, eller kommer med et overtramp. Jeg kan også skumme over av raseri og trå feil.

Jeg er enig med redaktør Tore Bratt at ytringsfriheten er hellig, men jeg synes Rana Blad kan bli flinkere til å moderere kommentarfeltene sine. Bålet brenner nok som det er om ikke pressen skal bære mer brennstoff til flammene. Ingen har vondt av å få høre at de bør oppføre seg som voksne folk i den offentlige samtalen. Dritt og møkk har man søppelbøtter til. Så hvorfor ikke bruke ytringsfrihet til noe mer bærekraftig enn å spre splid og redsel, fordommer og angst. Vi lever tross alt i et land der vi ikke blir revet ut av sengene våre midt på natten og forsvinner i svarte biler for så aldri å bli funnet? Jeg kunne være fristet til å si "enn så lenge".
 

Sven Henriksen

Dramatiker og skuespiller

Følg på: Facebook


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags