Omsorg i Nesna og Lurøy: - Nesna sitter fast i det gamle dogmet om at institusjon er best

Nesna sykehjem.

Nesna sykehjem.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevNesna og Lurøy har omtrent like mange innbyggere, men aldersfordelinga er ulik. Nesna har flest som er 90 år eller eldre (24 mot 19) mens Lurøy har omtrent 30 prosent flere enn Nesna i gruppa 67-89 år. Trolig er utgiftsbehovet høyere i Lurøy enn i Nesna, men det er usikkert.

Når eg så kikker på KOSTRA sine nøkkeltall for 2017 finner eg dette:

Begge kommunan bruker 30 prosent av netto driftsutgifter til helse- og omsorgstjenester. Målt per innbygger ligger Lurøy på gjennomsnittet for si kommunegruppe (04) mens Nesna ligger 5 prosent under si gruppe (06). Allikevel brukte Nesna 6500 kr mer per innbygger enn Lurøy i 2017. Det bekreftes av antall årsverk per 10 000 innbyggere som er 503 i Nesna mot 354 i Lurøy. Årsverk per bruker viser det samme; 0,77 i Nesna mot 0,55 i Lurøy.

Lurøy har ingen beboere på sjukeheim. De har bare boliger og alle har brukertilpassa enerom med eget bad/wc. I Nesna er 22 prosent av befolkninga på 80 år eller eldre (80+) beboere på sjukeheim der bare 45 prosent har brukertilpassa enerom. Nesna har lave kostnader per sjukeheimsplass.

I Lurøy, der altså ingen bor på institusjon, er 39 prosent av befolkninga i 80+ brukere av heimetjenester. I Nesna er det tilsvarende tallet 31,5 prosent, men når du tar med sjukeheimen er det 53 prosent.

Eg sitter igjen med et inntrykk av at Lurøy kommune bygger en moderne omsorgssektor godt tilpassa folks behov og kommunens inntekter mens Nesna kommune sitter fast i det gamle dogmet om at institusjon er best. Det er nok fleire kommuner som er «dogmestyrt.

Trond Orjan Møllersen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags