Hele studiestedsstruktursaken, og utviklingen av universitetet etter fusjonen, peker i retning av at nedleggelsen av Nesna har vært et avtalt spill for å tilføre ressurser til Bodø og Levanger

Fra studieåpningen ved Nord universitet på Nesna.

Fra studieåpningen ved Nord universitet på Nesna. Foto:

Av
DEL

LeserbrevTakk til Eivind Sommerseth sin kommentar i Rana Blad 9. september, om hvordan Nord Universitet i stor grad domineres av miljøer i Trøndelag og Levanger. For å utfylle bildet vil jeg føye til at nedleggelsen av Nords studier i Mo i Rana, Nesna og Sandnessjøen ikke bare skyldes trønderne. Raseriet mot ledelsen ved universitetet også i Bodø er dessverre velbegrunnet.

Det er riktig at Fakultet for lærerutdanning (FLU) har ledelsen sin i Levanger. Men, det er ikke disse som har utredet og vedtatt ny studiestedsstruktur. Selve utredelsen er skrevet av Prosjektsekretariatet. Denne gruppen består av seks personer, og har en overvekt av personer med kontoradresse Mørkved, herunder tidligere universitetsdirektør Stig Fossum og økonomidirektør Per Arne Skjelvik. Saken om fremtidig studiestedsstruktur har nok vært et hyppig tema under ledermøtene, og de fleste fakultetslederne er tilknyttet Mørkved. Vi ser også at alle dekanene i tur og orden var ute i avisene for å fremsnakke behovet for færre studiesteder i forkant av styrebehandlingen, de fleste med sete i Bodø.

Selv om Levangerledelsen kanskje ikke er helt uskyldig, mener jeg altså det blir helt feil å gi Levanger hovedskylden for raseringen av høyere utdanning på Helgeland. Dette forsterkes av at Bodø-ledelsen i studentsamskipnaden har vist stor entusiasme i avviklingen av tjenestetilbudet for nesnastudentene. Hele studiestedsstruktursaken, og utviklingen av universitetet etter fusjonen, peker i retning av at nedleggelsen av Nesna har vært et avtalt spill for å tilføre ressurser til Bodø og Levanger. Videre vitner dette om total mangel av respekt for de gjennomførte forhandlingene og styrevedtakene som lå til grunn for opprettelsen av universitetet. Dette gir ikke akkurat tillit til nye løfter fra Nord, og er svært skadelig for omdømmet både for Bodø og Levanger.

Det er videre interessant at Sommerseth peker på de tre tidligere styrelederne, hvorav to kun er vanlige medlemmer av styret. Styret ved Nord skal vedta, ikke drive saksbehandling. Dersom han som tidligere direktør for Høgskolen i Bodø mener at styret har styrt saksutredningen i en bestemt retning er dette en sak han eventuelt burde kritisere. Personlig tror jeg det ville vekke interesse i ulike komiteer i Stortinget.

Raymond Lillevik, lektor

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags