Ungene bader. Mamma lar storebror holde dusjen. Badet bader. Livet lever. På nyhetene meldes det om at folk i Ulan Bator har hørt brøl på ranværing

SITT BESTE: Det er mange flinke mammaer og papper som gjør sitt beste, dag ut og dag inn, også når dagene er lange og nettene er korte, for sine og andres barn. I På en lørdag skriver Maiken Johansen nettopp til dere, foreldrene til de mange barna som er flink blant annet til å konspirere.

SITT BESTE: Det er mange flinke mammaer og papper som gjør sitt beste, dag ut og dag inn, også når dagene er lange og nettene er korte, for sine og andres barn. I På en lørdag skriver Maiken Johansen nettopp til dere, foreldrene til de mange barna som er flink blant annet til å konspirere. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Det er mange fine mammaer og papper der ute. Denne På en lørdag er til dere, skriver Maiken Johansen.

DEL

På en lørdagDet er mange fine mammaer og papper der ute. Som gjør sitt beste, dag ut og dag inn, når dagene er for korte og nettene blir lange. Da står dere på, gir ikke opp. Denne På en lørdag er til dere. Om dere er foreldre sammen, eller hver for dere, det burde være mulig å finne gjenkjennelse og trøst i dette her. For dere vet det samme som meg:

Av og til konspirerer barn i natten mens mamma og pappa sover. Det er ingen nedre aldergrense for når barn begynner med dette. Sannsynligheten er stor for at det inntreffer så snart de lærer seg å snakke, men ikke usannsynlig også før.

Det er heller ingen spesiell grunn til at de rotter seg sammen på denne måten, det er dette fenomenet som er far til uttrykket «iboende faenskap» og mor til sangen «Det går til helvete». En slik plan mellom et søskenpar, la oss si på to og fire år, kan se omtrent slik ut:

– Du lillesøster, i morgen har mamma (eller pappa) endelig fri og vi skal kose oss sammen, hva om vi trasher den dagen til det ugjenkjennelige?

– Storebror, det var en snabelbra god idé, ikke minst for at mamma ga oss gaver i dag, da blir hun lettere å antenne.

Så har de et slags kreativt drodlemøte over hvilke stemningsdrepere de kan finne på. Det bør være så finslepent og intrikat utført at foreldrene bare er helt, helt på nippet til å rakne i alle sammenføyninger, og ikke så vilt at en negativ foreldrefacebookstatus slipper gjennom. Helst bør foreldrene bli så sinte, slitne og oppgitte at de er for flaue og beskjemmet til å nevne det hele med et ord, og stilltiende biter i seg skjebnen og tenker: Det er jo vår skyld alt sammen. Samtidig er kidsa bekvem med risikoen for foreldre med nedsunket skulderparti og blikk med Beatles-tittelen HELP i irisene. De lager seg for eksempel en slik 10-trinnsrakett:

1) Lillesøster gjemmer smokken i senga like før hun sovner – sånn sirkus tre timer før foreldrene skal våkne – så uler hun helt til den minst morratrøtte, la oss si det er pappa, kommer på soverommet. Da klynker hun spakt: Sutta, pappa! Pappa bruker da sirkus 15 minutter på å finne smokken før han kan legge seg. Pulsen tiltar litt. Denne øvelsen gjentar lillesøster tilstrekkelig mange ganger til at pappa mister frisyren de neste 14 dagene.

2) 15 minutter etter siste leteaksjon ringer vekkeklokka. En psykedelisk godlåt med muntert fuglekvitter, helt feilslått når pappa allerede har uttrykket til Jack Torrance i Ondskapens hotell. Mamma har sluppet unna så langt, og mennesker som isoleres i små rom og fratas søvn blir gjerne ikke så kozelige og Arne Hjeltnesaktige. Så når vekkerklokka signaliserer at det er frokosttid for fjerde gang uten at mamma rører på en muskel, så kan vi se for oss at hennes bedre halvdel vekker henne med et vennlig: KAN DU FØRR HELVETE I SATAN FÅ RÆVVA DI OPP AV SENGA OG TA VARE PÅ DE UNGENE DINE!!!!!!! Da kjenner mamma på seg at det blir en fin dag og soper seg selv og den slitte sloggien ut av senga. Ungene ligger allerede gråtende i senga og venter. Oh, lykke.

3) Mamma får ungene ut av senga. Storebror stikker langfingeren i øyet på henne og sier – Unnskyld, mamma! Og mamma har ikke samvittighet til å tro det står 666 i hodebunnen på sin søte sønn og tilskriver det den etter hvert velfylte kontoen for uhell. Men hun kjenner igjen på dette med at det kan bli en grei dag.

4) Mamma skal på toalettet. Hun var ubetenksom og drakk 1,5 liter væske før hun la seg, så det skal bli middels ok med dette besøket. Klok av skade spør hun: – Noen som må på do her? Nei, det er det ingen som skal. Ikke før mamma er to sekunder fra tissepausen. Da vil lillesøster. Akkurat dette med avbrutt toalettbesøk er nesten like kjipt som tantrisk sex – men det er et avbrekk som får kledelig fart på adrenalinet. Når lillesøster da smiler og tisser på matta like foran toalettet, da tenker mamma at dette minst må bli en middels bra dag.

5) Dette punktet er enkelt. Storebror fikler med pappas pc. Pappa spilte Pro Cycling Manager til midnatt og avsluttet med selvtilliten på topp – han har bare å cruise inn seieren tredje sesong. Nå slipper han det og øynene til pappa er like våkne og oppspilte som Gollums. Han tenker det kanskje ikke blir en helt top notch dag, men details schmitails – det er jo lørdag og fri.

Hang in there, alle mammaer og pappaer, og god helg

6) Nok en enkel match. Lillesøster og storebror ønsker seg egg til frokost, det er lørdag så de får både det og O’Boy av mamma, selv om pappa sitter ved PC’n og ser ut som han har rabies. Bast-stoler er eggefine. Fem plommer senere har de aldri vært så eggefine som de er nå. Prior 1 for mamma er da naturlig nok å imponere med sin beste utestemme inne. Det får naboene med seg, mamma kan kjenne at alle naboene rister på hodet så det simultanflasses i samtlige etasjer.

7) Dette punktet er såpass godt utført og gir så fine reaksjoner at både mamma og pappa i ettertid har fortrengt hva som skjedde. Men kontoen ble fantastisk mye tommere og mamma får nå Glenn Close i Farlig begjær til å fremstå snillere enn Shirley Bottolfsen i Bodø.

8) Ungene bader. Mamma lar storebror holde dusjen. Badet bader. Livet lever. På nyhetene meldes det om at folk i Ulan Bator har hørt brøl på ranværing. Dette får ikke mamma med seg for ungene hyler så høyt etter all kjeften de har fått at det er umulig å høre Jon Gelius på NRK.

9) Lillesøster tegner litt på møblene. Selv ikke en bruksanvisning fra IKEA kan sette sammen mamma til det mennesket hun en gang visstnok var.

10) Lillesøster ødelegger den mest kostbare leken hun har, storebror knaller den monsterdyre fjernstyrte bilen fra gudfar i gulvet, og så smører de seg inn i kakao og yoghurt. Pappa trer på seg en kondom, men det er selvsagt altfor sent. Mamma sjekker kalenderen i håp om at hun skal på arbeid snart – men det er jo bare lørdag. Fillern.

Hang in there, alle mammaer og pappaer, og god helg.

(PS! Jeg elsker barna mine, med og uten kakao og yoghurt)

Maiken Johansen

Prosjektleder

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags