Påsken er et lottospill

Påske: Ettersom jeg er oppvokst på ei lita øy, var det ikke fjellet og skiturer som sto i fokus, men livet i fjæra som først våknet til liv etter en lang vinter, skriver Martin Kildal. illustrasjonsfoto

Påske: Ettersom jeg er oppvokst på ei lita øy, var det ikke fjellet og skiturer som sto i fokus, men livet i fjæra som først våknet til liv etter en lang vinter, skriver Martin Kildal. illustrasjonsfoto

Artikkelen er over 3 år gammel

Prost Martin Kildal skriver om påskehøytiden i På en lørdag.

DEL

På en lørdagPåskegult

Farget av håp

Her er det skjult

En evighet - et liv - en dåp.

Påske. Mange opplevelser og mange minner knyttes til denne begivenheten. Fra min barndom husker jeg spesielt langfredagsfjæra. Ettersom jeg er oppvokst på ei lita øy, var det ikke fjellet og skiturer som sto i fokus, men livet i fjæra som først våknet til liv etter en lang vinter. Lyden av kjelden som skvatret, de lilla bergblomstene og kaffebål innimellom turene ned i fjæresteinene på leting etter småkrabber. Gode minner fra en annen tid.

Senere har skiturene med appelsiner, kvikklunsj, kakao, pølser og ostesmørbrød stekt over et kaffebål og mye lek med ungene i snøen blitt erstattet av langfredagsfjæra.

Påsken vil være forskjellig fra sted til sted, fra land til land og fra menneske til menneske

Men så var det dette med påskehøytiden. Palmesøndag der Jesus red inn i Jerusalem på et esel mens folket viftet med palmegreiner i vill begeistring og utropte han til den store kongen som skulle befri dem fra undertrykkelse og maktovergrep fra den store romerske herskerklassen. Og så kom antiklimaks. Skjærtorsdag der Jesus ble forrådt og fengslet og langfredag der han ble dømt til døden og henrettet. Den samme folkemassen som begeistret utropte han til konge ropte nå høyrøstet at han skulle korsfestes. Folket er i sannhet ingen trofast støttespiller! Men historien stopper ikke der. Ifølge bibelen sto Jesus opp fra døden 1. påskedag. Hvis dette hadde skjedd i vår tid ville nok Fredrik Skavlan gjort mye for å få et intervju med Jesus.

Helt fra barndommen av har jeg vært fascinert av historien om Jesus - både fordi mange i familien formidlet en varm, ekte tro på Jesus og fordi jeg som voksen har opplevd Jesus som en bærebjelke i tilværelsens uutgrunnelige gåte. Det er unektelig ganske rart at denne mannen som var født for over to tusen år siden langt sør i Betlehem har innvirket på meg og mange andre - her langt oppe i nord. En underlig konge, som svarte: «Mitt rike er ikke av denne verden», da Pilatus spurte om han var jødenes konge. Hva slags verden er Jesus er konge i????? Hvis Jesus virkelig er konge, så må det finnes et kongerike som i alle fall er overjordisk.

Jeg tror ikke at bibelen er en historiebok, først og fremst. Den formidler noe helt annet og mye mer hvis det er sant det som er skrevet om Jesus. Bibelen er heller ikke en «kokebok» som forteller at hvis du lever på en bestemt måte eller sier og gjør de «riktige» tingene så er du sikret en plass i Guds rike. Da vil kirken framstå som en elite av de best kvalifiserte. Kan påsken være vårt livs lottospill som vi (uten å skjønne det?) er med i, der hovedgevinsten er at Jesus har åpnet himmelveien for oss alle?

Jeg tror ikke at bibelen er en historiebok, først og fremst.

Ingen kjenner dagen før solen går ned, lærte jeg av min oldemor. Det er mye livsvisdom i dette ordtaket. Og ingen kjenner døden før vi faktisk dør. Det er vel i dette perspektivet vi først og fremst må erkjenne vår eksistensielle alenehet. Vi skjønner vel ganske tidlig at ingen andre kan leve for oss og ingen kan dø for oss. Men ifølge Jesus så er vi ikke helt overlatt til oss selv. Han har sagt at han har gjort døden til liv for oss og at vi skal leve selv om vi dør. Dette har jeg videresagt i hundrevis av begravelser. Jeg tror det har vært til håp for mange, og ikke minst for meg selv.

Så vet jeg lite om hva som bor i hvert enkelt menneskes hjerte. Jeg vet i alle fall at det er ikke bare én måte verken å leve eller tro på. Påsken vil være forskjellig fra sted til sted, fra land til land og fra menneske til menneske. Så lenge vi ikke ødelegger for oss selv eller andre vil disse velsignede fridager eller helligdager – alt etter hvor vi er i livet - være en tid for både påskekrim, hyttetur og fellesskap i glede og sorg - i fjæra eller på fjellet eller et annet sted.

Bibelen er en fascinerende bok, der historiene i gammeltestamenter er som Amerika. Der finner vi både det verste og det beste, i alle fall hvis vi ikke skjønner sammenhengen, og uten nytestamentet er gammeltestamentet verdiløst. For egentlig er gammeltestamentet hele tiden en forhistorie til nytestamentet. Uten veiledning kan gammeltestamentet bli både uløselig og til tider uleselig. Men der finnes noen gullkorn. I profeten Jeremia kommer et utsagn fra Gud: «Jeg vet hvilke tanker jeg har med dere, fredstanker og ikke ulykkestanker. Jeg vil gi dere fremtid og håp.» Dette er både julas og påskens hovedbudskap.

Jeg ønsker dere en god påske på fjellet, i fjære, på hytta, på havet eller hjemme. En spesiell hilsen til dere som tilbringer påska på sykehus, sykehjem eller sliter med sykdom eller motløshet. Det går mot sommer både bokstavelig og i livet. Det finnes alltid fremtid og håp.

Martin Kildal

Prost i Indre Helgeland prosti.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags