Vi må ta inn over oss hvordan spillereglene endres i et tempo vi neppe har sett før både i arbeidsliv og hverdagsliv

På topp: Indeks Nordland ble presentert denne uka av Erlend Bullvåg. Hans viser til at fylket er i en særstilling i Norge. Foto: ØYvind Bratt

På topp: Indeks Nordland ble presentert denne uka av Erlend Bullvåg. Hans viser til at fylket er i en særstilling i Norge. Foto: ØYvind Bratt

Artikkelen er over 4 år gammel

Trine Rimer skriver at det er «full fart i næringslivet» i På en lørdag.

DEL

PÅ EN LØRDAGNordland er helt i særstilling i Norge, uttalte en entusiastisk Erlend Bullvåg under presentasjonen av Indeks Nordland denne uka. Mens arbeidsledigheten i landet øker, spesielt i vest, så opplever vi det motsatte. Her øker antall jobber, arbeidsledigheten er lav og vi eksporterer til hele verden. Den gode veksten skyldes ikke bare svak kronekurs og vekst i Kina.

Næringslivet har rett og slett fått det til. Omsetningsveksten i fjor var på 5,3 prosent og selv om forventningene til 2016 er litt dempet, så er det all grunn til å være optimist. Bullvåg tipper at veksten havner rundt 3,5 prosent i år.

Når vi i tillegg får Arctic Race til Nesna, Korgfjellet og Helgeland i august, så er det ikke annet enn å applaudere for 2016

Vi skaper store verdier og er viktig i nord. Mo i Rana er det industrielle tyngdepunktet i Nord-Norge og Nova Sea den største produsent av oppdrettslaks. Rana Gruber er eneste gruveselskap, som jobber raskere og mer effektivt enn noen gang. Nasjonalbiblioteket er verdensledende på digitalisering og teknologi knyttet til deling av bilder og dokumenter på nett.

Når vi i tillegg får Arctic Race til Nesna, Korgfjellet og Helgeland i august, så er det ikke annet enn å applaudere for 2016.

Det har lenge vært snakket om at vi ikke konkurrerer i kretsmesterskap, men i verdensmesterskap. Nå tror jeg det begynner å sige inn. Trolig er det helt nødvendig, fordi endringene framover skyter fart og er mer altomgripende enn mange av oss klarer å fatte. Vi må tilpasse oss nye kompetansekrav, miljøkrav og jobber som automatiseres bort.

Derfor er det så viktig at både offentlig og privat sektor legger lista høyt og sammenligne seg med de beste. Det kan gi nye impulser og påvirke oss til å jobbe smartere og enda mer effektivt. Kanskje også få oss til å ta tak i utfordringene med svak befolkningsutvikling.

Historien viser at vi har vært gode på å jobbe smartere. Det er bare å se til prosessindustrien, som har effektivisert og automatisert i årtier for å være konkurransedyktig og posisjonere seg. Også i banknæringen produseres det mye mer med færre folk. I løpet av et halvt år har DNB sin nye betalingsapp Vipps blitt lastet ned 1,2 millioner ganger.

Den framvoksende delingsøkonomien utfordrer det norske regelverk og skattesystem, og må naturligvis reguleres. Men slik nanoteknologi og mikrodatamaskiner allerede anvendes i mange typer produkter og til og med i mennesker, så påvirker delingsøkonomien oss allerede.

Næringslivets årlige konferanse arrangeres neste fredag i Meyergården Spektrum. Temaet på fagdagen er ikke uventet nytenking og betydningen av å ruste seg for å møte det digitale teknologiskifte som er på gang.

Som Indeks Nordland viser, så går det bra med Nordland for tiden. Samtidig må vi ta inn over oss hvordan spillereglene endres i et tempo vi neppe har sett før både i arbeidsliv og hverdagsliv. Det gir oss nye utfordringer, men kan også gi grunnlag for ny vekst og økt industrivirksomhet. Gleder meg til fortsettelsen.

Ha en fin helg!

Trine Rimer

Daglig leder Ranaregionen Næringsforening

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags