De som ønsker å sikre seg god økonomisk handlefrihet når de slutter i jobb bør begynne å spare til pensjonstilværelsen jo før jo heller

PENSJON: Det lave rentenivået for tiden gjør at tradisjonell sparing ikke gir rare    avkastningen. For de som sparer til pensjon kan det være en ide å se etter alternative spareformer. Foto: Vidar Ruud, ANB

PENSJON: Det lave rentenivået for tiden gjør at tradisjonell sparing ikke gir rare avkastningen. For de som sparer til pensjon kan det være en ide å se etter alternative spareformer. Foto: Vidar Ruud, ANB

Artikkelen er over 4 år gammel

Hanne Nordgaard tar i På en lørdag for seg hvordan man bør spare for fremtiden.

DEL

På en lørdagRentenivået i norske banker har beveget seg nedover og nedover den siste tida. Dette til glede for alle med lån i bankene, og til bekymring for alle de med innskudd. For når bankrenta er lav, og vi trekker fra prisvekst og skatt, ja så skrumper verdien av sparemidlene inn – sikkert som banken.

Så hva skal du da gjøre hvis du planlegger for en god alderdom eller andre prosjekter litt frem i tid og samtidig ønsker at pengene dine skal vokse mens du sparer?

Det finnes, heldigvis, mange ulike måter å spare på. Noen velger å betale ned på huslånet sitt og sitter da, forhåpentligvis, igjen med gevinst om huset selges. Andre investerer i verdigjenstander og kunst som de renger med skal stige i verdi og kunne selges om noen år. Noen kjøper en utleieleilighet de ønsker skal stige i verdi. Ja, jeg har også hørt om en ung mann som kjøpte seg en palle med eksklusiv vin som vedkommende skulle selge når han ble pensjonist.

Hvilken måte som passer for deg avhenger av hvor mye avkastning (verdistigning) du ønsker i forhold til hvor mye risiko du tåler

Som sagt, det er mange måter å spare på. Hvilken måte som passer for deg avhenger av hvor mye avkastning (verdistigning) du ønsker i forhold til hvor mye risiko du tåler. Risiko kan her beskrives som hvor store svingninger det er i verdien av investeringen din over tid. Som mye annet i livet avhenger gevinsten på dette området av hvor mye du er villig til å satse.

Det er ikke bare finansfolk og investeringsrådgivere som anbefaler alternativer til banksparing. I finansteorien levnes liten tvil om at aksjer eller aksjefond over tid slår alle andre sparealternativer når det gjelder mulighetene for avkastning. Medaljens bakside når det gjelder enkeltaksjer er at man trenger tid, kunnskap og is i magen for å beholde god nattesøvn. Et alternativ til aksjer, som har vunnet popularitet de senere år, er obligasjoner (for de med mye penger) og rentefond (for oss mer vanlige sparere).

Obligasjoner er egentlig ikke annet enn at en investor låner en bedrift (for eksempel en bank, et rederi eller flyselskap) penger. Låntager forplikter seg å betale en løpende rente og innfri hele lånet på et bestemt tidspunkt. Har man mye penger kan man sette sammen en egen portefølje av obligasjoner i samarbeid med megler eller en investeringsrådgiver.

Før man går til det skritt å investere i obligasjonsmarkedet er det greit å vurdere risikoen med investeringen. Selskapene som låner penger kan være sårbare for endringer i markedsforholdene som gjør at de oppnår lavere inntjening og evnen til å betjene gjelden avtar. I verste fall kan selskaper havne i skifteretten og investor sitter igjen med langt mindre enn opprinnelig investert.

For den vanlige lønnsmottageren kan plassering i rentefond eller en spareavtale i aksjefond være gode alternativer. Slike investeringer gir over tid en avkastning som ligger en god del over beste bankrente slik at man faktisk oppnår en positiv avkastning, også når prisvekst og skatt er trukket fra.

Legg merke til at jeg skriver «over tid». Verdiene i et aksjefond vil variere mer eller mindre i takt med børsen og konjunkturene. Når du skal investere i aksjefond bør det være mer enn 5 år til du trenger pengene, og du må bruke litt tid på å finne rett timing for å selge deg ut. Alternativt kan du avtale å gå ut av investeringen over tid; med en såkalt uttaksavtale. Mulighetene er mange og det er et utall ulike aksjefond å velge i; både når det gjelder leverandører og når det gjelder hvilke portefølje av aksjer/verdipapirer aksjefondet består av.

Er det bare å sette i gang å investere? Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med banken din først. Sett deg ned sammen med en finansiell rådgiver og gå gjennom din økonomi, snakk om hva du ønsker å spare til, når du trenger pengene og hvilken risiko du ønsker å ha i din investering. På den måten får du tenkt deg godt om og får noen gode råd med på veien.

Selv om bankrenta er lav, er det altså mange ulike måter å spare på. Vi har alle noe vi sparer til, eller bør spare til. De fremtidige utbetalingene fra folketrygden vil skrumpe inn. De som ønsker å sikre seg god økonomisk handlefrihet når de slutter i jobb bør begynne å spare til pensjonstilværelsen jo før jo heller.

Gode råd er ikke dyre- snakk med banken din!

Hanne J. Nordgaard

Konserndirektør Region Helgeland i Sparebank1 Nord Norge

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags