Skal vi godta at Norge «selges» ut til kapitalkrefter som omgår vårt dyrekjøpte demokrati?

Somalia er sterkt rammet av sult. Her har akkurat en somalisk familie på åtte ankommet flyktningsleiren Dadaab nordøst i Kenya. (Foto: UNICEF/ANB) *** Local Caption *** Somalia er sterkt rammet av sult. Her har akkurat en somalisk familie på åtte ankommet flyktningsleiren Dadaab nordøst i Kenya.

Somalia er sterkt rammet av sult. Her har akkurat en somalisk familie på åtte ankommet flyktningsleiren Dadaab nordøst i Kenya. (Foto: UNICEF/ANB) *** Local Caption *** Somalia er sterkt rammet av sult. Her har akkurat en somalisk familie på åtte ankommet flyktningsleiren Dadaab nordøst i Kenya. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Prost Martin Kildal tar for seg TISA, medmenneskelighet og deling av goder i På en lørdag

DEL

På en lørdagFrans av Assissis bønn:

Herre gjør meg til redskap for din fred!

La meg bringe kjærlighet

der hatet rår.

La meg bringe forlatelse

der urett er begått.

La meg skape enighet

der uenighet rår.

La meg bringe tro der tvilen rår.

La meg bringe sannhet

der villfarelse rår.

La meg bringe lys

der mørket ruger.

La meg bringe glede

der sorg og tyngsel rår!

Å Mester!

La meg ikke søke så meget

å bli trøstet som å trøste.

Ikke så meget å bli forstått

som å forstå.

Ikke så meget å bli elsket

som å elske!

For det er gjennom at man gir

at man får.

Det er ved å glemme seg selv

at man finner seg selv.

Det er ved å tilgi andre

at man selv får tilgivelse!

Det er ved å dø at man

oppstår til det evige liv!

Amen

Hvem har hørt om TISA? Jeg er overrasket over hvor mange som ikke har hørt om dette fenomenet. Hvis man googler dette, kommer det opp informasjon som gjør meg skremt.

«Ser man bak-over på historien svever ikke vår tid i et vakuum»

Skal vi godta at Norge «selges» ut til kapitalkrefter som omgår vårt dyrekjøpte demokrati? Når jeg ser på hvordan terror bygd på tyranners behov for makt og grådighet avler ny vold og nye overgrep, blir jeg så glad for å bo i et demokrati, at jeg glemmer alt som jeg ikke liker med vårt land. Det er altså ikke fordi jeg mener at alt vi gjør her i landet er perfekt, men jeg trenger ikke å være redd for å være den jeg er og mene det jeg mener.

Jeg kan gå på butikken uten å være redd for å bli sprengt i luften og jeg kan stort sett gjøre det jeg har lyst til. For jeg tilhører eliten. Bare det å være norsk statsborger og ha jobb gjør meg til en av verdens heldigste mennesker. Hvem har skylden for verdens elendighet? Her er det rom for mange meninger. Er det Gud? Er det IS eller Al-Qaida eller Boko Haram? Er det USA, Russland eller Kina? Er det oss? Her tror jeg at jeg vil trekke inn Jesu ord: «Den som er uten synd, kan kaste den første stenen».

Ser man bakover på historien svever ikke vår tid i et vakuum. Det som har skjedd tidligere, har betydning for det som skjer nå. Menneskers grådighet skaper misunnelse, bitterhet og ønske om hevn, og vår tro på oss selv som bedre enn andre provoserer alltid dem vi da tråkker på. Er det rart at flyktninger drømmer om å komme hit for å få sin del av vår velstand?

Hva kan vi gjøre for å få en bedre verden? Det nytter lite å skylde på Gud eller alle andre. Jeg vet i alle fall at det er ingen andre som kan leve mitt liv. Det må jeg gjøre selv og ta ansvar for det. Spørsmålet er ikke om jeg gjør noe dumt eller forårsaker smerte og sorg for andre, men når jeg gjør det – hva gjør jeg med det. Forsoning og å skape rom for å tilgi og bli tilgitt er mye viktigere våpen enn terror og bomber. Det koster ikke all verden av penger, men det koster utrolig mye å innrømme sine feil og svik. Stolthet er viktig, men når det fører til blindhet for dem det går ut over - når jeg i overmot proklamerer mine meninger fra min høye hest – da blir jeg ikke et medmenneske, men en tyrann.

Hva kan vi gjøre for å få en bedre verden? Det nytter lite å skylde på Gud eller alle andre. Jeg vet i alle fall at det er ingen andre som kan leve mitt liv. Det må jeg gjøre selv og ta ansvar for det

Mine nærmeste er de viktigste i mitt liv, for de forhindrer meg i å bli for selvopptatt og korrigerer meg inn når jeg får tyranniske tendenser. Det er bare dem vi stoler på og som vi vet vil oss vel, vi lytter til uten å gå helt i vranglås, når de kommer med motforestillinger og kritiske tilbakemeldinger.

Er FN, USA, EU eller lille Norge å stole på i fredsmeklinger mellom krigende parter? Vil vi de andre vel? Elsker vi «de andre» like mye som våre egne? Jeg har mine tvil. Hvis jeg tviler, hvor mye mer tviler ikke «de andre» på våre gode hensikter. Enten vi går til historien eller til dagen fordelingsprinsipper så er det ikke så rart at «de andre» er skeptiske. Vi er alle enige om at Hitlers idé om Herrefolket var forkastelig. Men er det ikke nettopp det vi oppfatter oss som i Vesten?

Jeg er med på at vi skal dele på godene vi har i Norge, hvis jeg har tillit til at det skjer med et minimum av rettferdighet. Men jeg tror ikke TISA er veien å gå. Det bare øker gapet mellom rike og fattige og gir enda mer makt til de få som sitter med gevinsten. Det er ikke de få som skal herske over de mange, det er de mange som skal få del i alt. Så er det noen som velges til å lede. De skal vite at det er et stort ansvar. For det er ikke å herske, men å tjene som fører fram. Det gjelder politikere, næringslivsledere og i kirka.

«Det er gjennom at man gir at man får»

God sommer

Martin Kildal

Prost i Indre Helgeland prosti.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags