Vi er leie av at folk i dress skal avgjøre hva som er best for oss ordinære

Av
DEL

LeserbrevDet Sven Henriksen mener er altså at den beslutningen Ranas valgmasser står ovenfor i går, i dag og i morgen er enten: å velge alliansen mot skolesentraliseringen, som etter hans mening blir en altfor bred tverrpolitisk allianse, eller å gi sin stemme til SV, AP og Høyre, for å gi dem «arbeidsro».

Jeg kan da fortelle han først som sist at det er nettopp dette den norske parlamentarismen ikke understøtter. Det er derfor vi ikke er en to-partistat som USA med enorm strid innad i partiene. Vi har flere partier som hver for seg går inn for å støtte politikk som igjen støtter deres eget syn på hva kommunen burde prioritere. Dette vil da si at det ikke er skrevet i stein at disse partiene må være enige i det som kommer opp til votering.

Noen ganger stemmer man sammen i de konstellasjonene som er selvskrevne før valget, men i andre saker vil Rødt holde seg sammen med Sv og Ap, og Frp vil i tradisjon tro stemme med Høyre. Dessuten vil formannskapet uansett fortsette å bestå av et representativt utvalg som samsvarer med det Ranas velgere sammen har stemt frem, så jeg skjønner ikke hvor Henriksen vil med det han skriver.


Han vil kanskje ikke miste det jerngrepet hans konstellasjon har om Rana kommune, der Høyre og Ap (og Sv) har inngått en sammensvergelse mot resten av partiene, og ikke minst mot befolkningen. For vi som har hjemadresse innenfor grensene til denne flotte kommunen har ikke blitt hørt i skolesaken, noe som kanskje er et godt eksempel på misbruk av den enorme fordelen et flertall gir. Det vi i befolkningen kjenner på er nok det at man blir overkjørt selv om det er en enorm og definitivt målbar opposisjon mot vedtaket om endret skolestruktur.

Vi er leie av at folk i dress skal avgjøre hva som er best for oss ordinære, uten å ta hensyn til de problemer dette skaper for en større del av befolkningen. Ja, kanskje er dette vedtaket det beste for Rana kommune og kanskje sparer man i lengden millioner, men da har man mistet poenget i det å ha et demokrati. Det er folkets stemme som teller uansett.

De siste meningsmålingene er da en nokså tydelig pekepinn på hva Ranas befolkning tenkte da de fikk tredd skolesaken nedover hodene sine. Enorme valgmasser fra Rana Arbeiderparti har forlatt i håp om at det finnes en bedre løsning, noe de andre partiene lover at det gjør. Men det neste spørsmålet blir vel hvor man skal hente pengene til en desentralisering når Ap allerede har tømt kommunekassa i renovasjonsutgifter. Hørte jeg noen si aksjer i Notar? Terra?


Dessverre har Byrådsstyre, med arbeiderpartiets flertall, bestemt at den snedigste løsningen for det kommende valget var å følge den brente jords taktikk. I det legger jeg at Gruben u ganske fort ble jevnet med jorden idet den siste eleven hadde forlatt skolegården. Jeg er fullt klar over at denne skolen ikke var i god nok stand til å opprettholde en undervisning av god kvalitet, men den står likevel som et eksempel på snarrådighet i frykt for et tilbakevirkende vedtak. Et annet eksempel er kanskje et enda mer bokstavelig et, nemlig Yttern barneskole. Nå sier jeg så klart ikke at Waage egenhendig kom med fyrstikker og bensin for å kremere bygget, men at det ikke lar seg gjøre og gjenåpne skolen på grunn av brannen som oppsto, trolig uten noen politisk medvirkning.


En annen tanke som slår meg er hvordan Ap, og ikke minst Sv, som man på nasjonalt nivå forbinder med en sosialt bærekraftig sosialpolitikk, som tenker på høyere skatter til fordel for drift av en inkluderende skole, kan velge løsninger som over tid skal spare penger, men som i teorien er meget dårlig sosialpolitikk. En Høyre-Frp-politikk på landsbasis som kutter skatter, sentraliserer og bygger ut, slik at driften skal bli billigere. Det er kanskje også et tankekors at det er Høyre, Sv og Ap sitter sammen og dikterer høyrepolitikk.

Dette forteller oss jo at sosialdemokratene overhodet ikke er sosialdemokrater i kommunen vår. Jan Erik Vold sier så fint i ett av sine dikt at «det fins et Lyseblått Arbeiderparti, et marineblått Høyre og et mørkeblått Fremskrittsparti», men etter alt å dømme har Ap i Rana blitt like marineblått som Høyre, og Fremskrittspartiet har, ifølge deres valgløfter blitt fiolett og står halvsosialdemokratisk sammen med Sp.

Sigve Næss Røtvold, politisk nøytral
 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags