Gå til sidens hovedinnhold

På grunn av kuttvegringen de siste årene, blir derfor alt så mye verre når det først må gjøres

Artikkelen er over 5 år gammel

Rana Blad mener det er tid for kutt.

DAGENS LEDER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nå både må og skal det spares i Rana kommune. Budsjettforslaget til rådmann Robert Pettersen er knallhard kost for nyvalgte politikere i Rana kommunestyre. De er tvunget til å forholde seg til økonomiske realiteter som krever 45 millioner kroner spart i 2016. Ser vi på sparekravene fra rådmannen i et 2019-perspektiv snakker vi om svimlende 134 millioner kroner.

De som fulgte med i valgkampen tidligere i høst fikk med seg at slaget mye godt sto om forståelsen av behovene for kutt. Ikke at det måtte kuttes, men hvor mye og hvor. Ideen fra det avgåtte regimet om å spare på å gjøre om kommunens byggforvaltning og vedlikehold til et kommunalt foretak – en slags halvprivatisering – ble lagt død umiddelbart av Geir Waage & Co. Så da står kommunestyret igjen med gamle kuttravere som skole, barnehage og omsorg.

For det er der de store kommunale pengepottene er i sving. Og for dem som er overrasket over at det nå faktisk tas til ordet for å legge ned skolene i Dalselv og på Alteren, kan vi opplyse om at det var varslet. Av dem som vant valget i god tid før vi gikk til valgurnene.

Ser vi på sparekravene fra rådmannen i et 2019-perspektiv snakker vi om svimlende 134 millioner kroner

Vi har lenge ment at skolestrukturen i Rana har vært overmoden for å gjøres noe med. Både for å spare penger og for å frigjøre penger til å satse mer på kvalitet i skolen, altså innholdet. Videre for å kunne møte eldrebølgen som allerede ruller innover Rana med tilbud om en eldreomsorg som det skinner mest mulig av.

På grunn av kuttvegringen de siste årene, blir derfor alt så mye verre når det først må gjøres. Ikke bare skoler, men også barnehager og eldreomsorg rammes nå, og det hardt. Men det er trolig nødvendig skal Rana kommune klare å styre seg inn i økonomisk smulere farvann.

Håpet vårt nå er at de folkevalgte er seg sitt ansvar bevisst og får i gang sparearbeidet så fort som mulig. Det kommer garantert til å bli mye støy før siste ord i saka er sagt. Å skyve dette foran seg på klassisk politikervis med å igangsette utredninger i bøtter og spann er ingen tjent med.

Midt oppe i all den økonomiske elendigheta registrerer vi at det blir ny ungdomsskole og flerbrukshall på Ytteren. Men med en kostnadssprekk på 35 millioner kroner. Så langt. Prislappen er nå 221 millioner kroner. Vi blir ikke forbauset om den runder over 250 millioner kroner før den første eleven kan gå inn skoledøra. Så ja, her må det spares. For slike kostnadssprekker må dekkes inn på et eller annet vis.

På grunn av kuttvegringen de siste årene, blir derfor alt så mye verre når det først må gjøres.

 

Kommentarer til denne saken