Rolf Selfors synes å vite at det ikke fins tilstrekkelig dyktige jurister i Norge som ønsker å praktisere i noen av de øvrige tre regionsentrene på Helgeland

Rolf Selfors vil sentralisere tingrettene på Helgeland, og det naturlige valget for ham er Rana, skriver Stig Tore Skogsholm i dette leserbrevet.

Rolf Selfors vil sentralisere tingrettene på Helgeland, og det naturlige valget for ham er Rana, skriver Stig Tore Skogsholm i dette leserbrevet. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevNok en gang får vi servert den urbane myten, denne gang fra sorenskriver Rolf Selfors. Han vil sentralisere tingrettene på Helgeland, og da er det naturlige valget for ham Rana – noe han begrunner med at «hensynet til rekruttering av fremtidige medarbeidere».

Aldri hatt flere jurister

Det er vanskelig å spå, spesielt om fremtiden. Men Rolf Selfors synes allerede nå å vite at det ikke fins et tilstrekkelig antall dyktige jurister i Norge som ønsker å praktisere i noen av de øvrige tre regionsentrene på Helgeland – et syn fremmet i en tid hvor vi aldri har hatt flere jurister her hos oss. På samme måte råder det en bekymring blant helseforetakets rådgivere når det gjelder de samme regionsentrenes muligheter til å rekruttere helsepersonell – noe de har klart i alle år. Rolf Selfors synes allerede nå å vite at det ikke fins et tilstrekkelig antall dyktige jurister i Norge som ønsker å praktisere i noen av de øvrige tre regionsentrene på Helgeland.

Det som er skremmende med en slik retorikk er to ting: For det første baserer den seg på en antakelse om at det største regionsentret på Helgeland har urbane egenskaper som gjør det mer attraktivt å bosette seg der enn ellers på Helgeland. Dette er visvas. Ingen mennesker som søker til områder med urbane kvaliteter ender opp på Helgeland. Uansett hvor mange funksjoner man klarer å samle, uansett om det blir bygd flyplass, så vil Rana alltid komme til kort mot de reelle byene i Norge.

Kannibalisme

For det andre fører dette til kannibalisme på Helgeland. Og dette er egentlig det mest farlige med retorikken blant andre Selfors forfekter. Det er katastrofalt for hele Helgeland om en av byene forsyner seg av funksjoner og arbeidsplasser som i dag befinner seg i de andre byene. For byene på Helgeland er regionsentre, og de skal betjene en hel region. Hvis Sandnessjøen mister viktige funksjoner som et regionsenter behøver å kunne tilby, blir det vanskeligere å bo ute i regionen. Hvis folk som sogner til vårt regionsenter begynner å finne det for vanskelig å bo der de bor, så vil de flytte. Da er det ikke inn til regionsentret de flytter.

Det gir ikke mening å flytte nærmere et regionsenter som er utilstrekkelig. Nei, da reiser de i nærheten av større byer, og da gjerne sørover. Dette er i motsetning til begrunnelsen Selfors og flere bruker for å sentralisere, ikke teorier og antakelser. Dette er hva som i alle år har skjedd. Regionsentrene er virkemiddelet vi bruker for å gjøre det mulig for folk å bo overalt i Nordland. Hvis vi bygger ned regionsentrene, bygger vi ned regionene. Og den dagen Rana eventuelt har vunnet, og har fått tak i alle funksjonene som i dag er distribuert over hele Helgeland, ja da er de kanskje blitt konger. Men kongeriket er borte.

Vil beholde strukturen

Alstahaug Høyre vil rimeligvis arbeide for å berge tingrett-strukturen slik den er i dag. Vi ønsker også å få en del sentrale funksjoner inn i regionsenter-definisjonen, slik at det kan skapes ro for fremtiden og vi får muligheter til å bruke politisk energi på utvikling i stedet for å bare måtte slåss for å beholde det vi allerede har. Vi må arbeide for vekst på hele Helgeland – vekst som blir til gunst for og ikke kommer på bekostning av våre naboer.

Stig Tore Skogsholm,
Ordførerkandidat, Alstahaug Høyre

Leserbrevet ble først publister hos Helgelands Blad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags