«Å komme med slike dramatiske endringer på så kort varsel, er selvsagt ikke akseptabelt»

Fra Bifturys anlegg på koksverktomta. Med full elavgift står arbeidsplassene her i fare.

Fra Bifturys anlegg på koksverktomta. Med full elavgift står arbeidsplassene her i fare. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Leder Det beste er i ferd med å bli det godes fiende, når Regjeringa nå legger opp til at datasentre fra 1. mars neste skal betale full elavgift. Det vil ramme blant andre den nyoppstarta bedriften Bitfury på Mo hardt. Årlig bruker Bitfury 380 gigawattimer som de per i dag betaler 1,6 millioner kroner for. Ved innføring av full elavgift vil dette beløpet stige til 62,5 millioner kroner. Det er en understatement å si at rammebetingelsene blir dramatisk forandra fra oppstarten i vår.

Det er bare to år siden Regjeringa vedtok å innføre lavere elavgift for datasenterindustrien, som et ledd i en uttalt strategi for å tiltrekke seg denne nye typen industri. Nå ligger det altså an til store endringer, på det nærmeste over natta, etter at KrF i budsjettforliket fikk gjennomslag for at utvinning av kryptovaluta i datasentre ikke skal subsidieres i form av redusert elavgift.

Fra 1. mars skal datasentre som driver med utvinning av kryptovaluta betale full elavgift på 16,58 øre kilowattimen, mens «vanlige» datasentre får den reduserte elavgiften på 0,48 øre kilowattimen som de har hatt siden 2016.

Denne overraskelsen i budsjettforliket har utvilsomt skadet Norges omdømme som et land med stabile rammebetingelser. I utgangspunktet var det lagt opp til at forandringa i regelverket skulle gjennomføres fra 1. januar, altså om bare noen få uker. Å komme med slike dramatiske endringer på så kort varsel, er selvsagt ikke akseptabelt. Det er heller ikke akseptabelt å komme med dette uten å utrede konsekvensene eller sende forslaget ut på høring. Etter et voldsomt påtrykk fra særlig Høyre og Venstre lokalt, med Anita Sollie og Mats Hansen i spissen, har Stortinget nå bestemt at det skal gjennomføres ei høring og at endringa ikke skal tre i kraft før 1. mars. En utsettelse på tre måneder og en høringsrunde er selvsagt bra, for det er spesielt å komme KrF i møte på en så viktig og omfattende sak uten at tekniske, juridiske og økonomiske konsekvenser er belyst. Særlig viktig vil det være å få avklart om differensiert elavgift mellom datasentre med og uten kryptovaluta potensielt kan utgjøre ei ulovlig forskjellsbehandling etter EØS-regelverket, og dermed kan bli regnet som ulovlig statsstøtte. I så fall kan Stortinget risikere å torpedere hele Norges ordning med redusert elavgift for datasentre. Og det er vel neppe Regjeringas hensikt?

Utvinning av kryptovaluta er spekulativt og lite bærekraftig, og det er derfor ikke riktig at denne delen av datasenterindustrien skal nyte godt av elavgiftsfritaket. Samtidig er det viktig å finne løsninger og rammebetingelser som støtter opp under utviklinga av den øvrige datasenterindustrien. Å gi seg selv bare fram til 1. mars til å finne ut av dette, er i overkant ambisiøst av Stortinget. Det eneste rette vil være å trekke forslaget i sin nåværende form og å ta seg tilstrekkelig tid til å finne fram til ei løsning som fortsatt støtter opp om den «vanlige» datasenterindustrien, og samtidig hindrer at subsidiert kraft brukes til utvinning av kryptovaluta, som igjen kan brukes til terrorfinansiering, hvitvasking av penger og til å underminere finanssystemene våre.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken