Det er verdt å merke seg at intensjonsavtalen omfavnes både av ordførerne og opposisjonslederne i begge kommunene

Anbefaler sammenslåing: Forhandlingsutvalgene til kommune Lurøy og Rana har kommet fram til en avtale de mener er god for alle ranværinger og lurøyfjæringer. F.v. opposisjonsleder Siw Moxness i Lurøy, ordfører Carl Einar Isachsen i Lurøy, ordfører Geir Waage i Rana og opposisjonsleder Espen Haaland i Rana.

Anbefaler sammenslåing: Forhandlingsutvalgene til kommune Lurøy og Rana har kommet fram til en avtale de mener er god for alle ranværinger og lurøyfjæringer. F.v. opposisjonsleder Siw Moxness i Lurøy, ordfører Carl Einar Isachsen i Lurøy, ordfører Geir Waage i Rana og opposisjonsleder Espen Haaland i Rana. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Rana Blad mener intensjonsavtalen mellom Lurøy og Rana er spennende.

DEL

MeningerRana og Lurøy har forlova seg, nå gjenstår det å se om de tar skrittet ut og faktisk inngår ekteskap. Forleden ble intensjonsavtalen mellom de to kommunene presentert, og slik vi kan bedømme er grunnlaget for at ikke bare innbyggerne, men også de folkevalgte, skal vende tommelen opp for en ny robust kommune meget solid.

Uansett er det et klokt utgangspunkt, og å være raus storebror har aldri skadet.

Forhandlingsutvalgene har gjort en grundig jobb og det er verdt å merke seg at intensjonsavtalen omfavnes både av ordførerne og opposisjonslederne i begge kommunene. Når både ranaordfører Geir Waage og lurøyordfører Carl Einar Isachsen forsikrer at forhandlingene har vært konstruktive og har foregått i en god tone, tror vi dem på det. Det kan likevel ikke herske tvil om at underveis må storebror Rana nødvendigvis ha gitt mer ved dørene enn det lillebror Lurøy har gjort. I så måte er det nok å henlede oppmerksomheta på at fellesnemnda som skal settes ned for å forberede, samordne og gjennomføre arbeidet med å etablere og bygge den nye kommunen og skal bestå av ti medlemmer, vil få fem medlemmer fra Rana og fem fra Lurøy. Ei rimelig bra uttelling etter vårt syn når Lurøy kommune har knappe 2.000 innbyggere og Rana har 26.000 innbyggere. Uansett er det et klokt utgangspunkt, og å være raus storebror har aldri skadet.

I utgangspunktet har ikke Rana noe direkte behov for å omfavne kommunereformen og å slå seg sammen med andre, mindre kommuner. Det nye inntektssystemet som nå legges til grunn vil sågar gi Rana 1,7 millioner i økte inntekter hvert år hvis kommunen består som i dag. Da er det verre stilt med Lurøy, som ved en eventuell alenegang er en av de kommunene i landet som vil komme dårligst ut økonomisk. Det mener vi lurøyfjerdingene må være smertelig klar over når de skal ta stilling til ei sammenslåing. At det lokkes med ei økonomisk gulrot i form av engangsutbetalinger på 45 millioner kroner ved ei sammenslåing, er verdt å merke seg. Vel så viktig som de direkte kommunale økonomiske konsekvensene ved å slå seg sammen, er imidlertid andre konsekvenser. Med 28.000 innbyggere har den nye kommunen alle muligheter til å oppfylle det som er intensjonen; bli Norges ledende industrikommune fra hav til fjell. Den kompetansen og utviklingskrafta som til sammen finnes innafor viktige næringer som havbruk, oppdrett, prosess- og mineralindustrien, er formidabel og borger for spennende muligheter. Det samme vil uten tvil den nye storflyplassen på Hauan, i kombinasjon med den fantastiske kysten som vil bli en del av en ny storkommune, bety.

Rana og Lurøy er de eneste helgelandskommunene som har framforhandla en intensjonsavtale. Rana blir ofte, særdeles uberettiga etter vår mening, beskyldt for å være seg selv nærmest. I spørsmålet om kommunesammenslåing opptrer Rana som en raus storebror. Det er klokt og kan bidra til at Lurøy og Rana klarer det ingen andre helgelandskommuner klarer. Det vil alle de 28.000 i den nye storkommunen tjene på.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags