Vi har fortsatt muligheten til å forebygge den absolutt største krisen på jorda

Her fra regnskogen i Indonesia.

Her fra regnskogen i Indonesia. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Journalist Ann Kristin Kjærnli Hansen mener det er viktig å ha flere tanker i hodet på en gang - også i krisetider.

DEL

Ke de går? På dagens side 3 i Rana Blad kan vi lese at det ikke arrangeres næringslivsstafett i forbindelse med TV-aksjonen som Regnskogfondet i år har fått.

Grunnen er at flyktningkatastrofen tar mye av kaka.

Da velger jeg å sitere statsminister Erna Solberg: Selv om det er mange kriser og konflikter som kjemper om vår oppmerksomhet, så er det viktig å kunne tenke langsiktig. Vi har fortsatt muligheten til å forebygge den absolutt største krisen på jorda.

Jeg tenker det er mulig å ha flere tanker i hodet på en gang, også når det gjelder kriser: For å danne et bilde av dimensjonene på det som skjer: Katastrofen i Syria har skapt krise i Europa. Syrias befolkning var i 2014/15 anslått til 18 millioner.

Regnskogen er hjemmet til om lag 260 millioner mennesker, altså nesten 15 ganger så mange. Disse blir drevet ut i fattigdom hvis skogene raseres.

LES MER (RB PLUSS): Håper næringslivet også i år stiller opp

Regnskogen er ikke bare hjemmet til mange mennesker. Den forsyner verden med mat, vann, og medisiner, og bidrar til å regulere klimaet på kloden. Verdens skoger og jordsmonnet under den lagrer rundt 650 milliarder tonn karbon. Karbonet omdannes til klimagassen CO2 når skogen ødelegges.

De årlige utslippene fra avskoging tilsvarer de årlige utslippene fra alle verdens biler. Likevel blir den ødelagt i et vanvittig tempo.

Opprinnelig dekket regnskogen 13 prosent av planeten vår, men vi har ødelagt over halvparten siden andre verdenskrig. Hvert år forsvinner et område på størrelse med Danmark

Opprinnelig dekket regnskogen 13 prosent av planeten vår, men vi har ødelagt over halvparten siden andre verdenskrig. Hvert år forsvinner et område på størrelse med Danmark.

LES DAGENS LEDER: Søndag denne helga er den søndagen i året vi bør ha pengeboka klar og åpen

I en artikkel i Nature denne uka skriver forskerne om konsekvensene dersom den globale temperaturen stiger med over tre grader fra det førindustrielle gjennomsnittet. Det vil føre til at brehyllene som holder tilbake iskappen som dekker det antarktiske kontinentet, forsvinner. Konsekvensene av det vil kunne merkes i flere tusen år framover. Havnivået vil stige med mellom 0,6 meter og tre meter innen år 2300, avhengig av hvor høye de menneskeskapte utslippene holder seg.

Da kan du snakke om krise.

Riktig god innsamlingssøndag!

Ann Kristin Kjærnli Hanssen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken