Nå får dere høyrekvinner ta Erna i ørene

Statsminister Erna Solberg (H).
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg (H). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto:

Du utfordrer nemlig ikke ustraffet oppegående norske kvinner, for å tekkes verdisynet til mørkemenn i KrF. Heller ikke denne gangen. Da får du finne deg i å bli tatt i ørene, skriver sjefredaktør Marit Ulriksen i Ukeslutt.

DEL

UkesluttNå får dere høyrekvinner ta Erna i ørene. Endrer hun abortloven for å tekkes KrF, håper jeg hun aldri blir invitert hjem til deg igjen!

Denne meldinga sendte jeg på Facebook til Anita Sollie, som er leder i Rana Høyre, den dagen Høyres abortflørt med KrF ble kjent. At en kvinnelig redaktør gir en kvinnelig toppolitiker ei såpass klar melding i en så viktig sak, skulle bare mangle.

Jeg ble nemlig oppriktig forbanna da statsministeren vedgikk at hun er villig til å forhandle om endringer i abortloven for å tekkes KrF, gi dem en plass ved Kongens bord og dermed bruke abortloven for å beholde regjeringsmakta.

I denne betente saken mener Erna Solberg at det er naturlig at KrF får sette et verdipreg på en felles plattform, med saker som er viktige for dem. Statsministeren kan umulig ha forutsett det abortlovrabalderet hun nå står oppe i.

Hun burde imidlertid ha lært leksa si fra striden rundt reservasjonsretten for fem år siden.

Da ville regjeringa, med hjelp fra nettopp KrF, la leger reservere seg mot å henvise til abort. Dermed oppsto et voldsomt bråk, og engasjementet fra tusenvis av norske kvinner tvang regjeringa til å snu.

Den gang sa statsministeren at reservasjonssaken utviklet seg til å bli regjeringas vanskeligste sak.

– Ikke innholdsmessig, men i møte med velgerne og opinionen. Det har vært den vanskeligste saken i politikken, var erkjennelsen fra Erna.

– Det folkelige engasjementet gjorde et inntrykk på meg og mine venner i Kristelig Folkeparti, erfarte helseminister Bent Høie.

Høie med flere må ha dårlig hukommelse, eventuelt undervurderer de folk, hvis de innbiller seg at å kaste abortloven inn i regjeringsforhandlinger med KrF ikke skulle avstedkomme et minst like stort rabalder som det reservasjonsretten gjorde.

Statsministeren bør dessuten åpenbart minnes på at hun på Høyres landsmøte i 2013 gikk på en smell. Den gang ble hun overkjørt, da hun gikk inn for å stryke fra abortloven at alvorlig sykdom hos fosteret ikke lenger skulle være et selvstendig kriterium for abort.

Det er et helt absurd politisk teater som denne høsten har utspilt seg

At ikke flere av hennes egne partimedlemmer nå reiser seg i protest mot at dette ble brukt som et lokkemiddel overfor representantene på KrFs ekstraordinære landsmøte, er merkelig. Helt uten skrupler settes et landsmøtevedtak glatt til side, bare fordi Høyre blir utfordra av KrF. Et KrF som mener de nå har en historisk mulighet til å endre abortloven. Det er et helt absurd politisk teater som denne høsten har utspilt seg.

I motsetning til mange andre høyrekvinner var heldigvis Rana Høyres Anita Sollie raskt ute i denne saken. Og hun var usedvanlig klar og direkte i sin tale da vi fra lokalavisa ba henne kommentere dette oppsiktsvekkende utspillet fra Solberg.

Striden om en eventuell endring i dagens abortlov førte til at den lokale høyrelederen, som har hatt statsministeren på besøk hjemme hos seg mange ganger og bakt flyplasspepperkaker til henne, ba KrF-leder Knut Arild ta seg en bolle.

– Dette er å gå tilbake i tid. Jeg sier nei til endringer i abortloven. Vi lever tross alt i 2018, sa Sollie til oss.

Utover den befriende direkte talen fra den lokale høyrepolitikeren, har det i ukene etter Ernas abortlovutspill dessverre vært få høyrestemmer som har tatt til motmæle. Det har virket som om at høyrefolk har vært paralyserte i frykt for å skremme KrF vekk fra et regjeringssamarbeid.

Ifølge VG har en rekke representanter og statsråder, inkludert de som kjempet mot en endring i loven på Høyres landsmøte i 2013, nektet å kommentere saken. Blant dem som ikke har villet kommentere saken er stortingsrepresentant Astrid Nøklebye Heiberg, likestillingsminister Linda Hofstad Helleland, kommunalminister Monica Mæland, sentralstyremedlem Gunn Cecilie Ringdal og tidligere stabssjef Julie Brodtkorb. Det er intet annet enn feigt.

Derfor er det bra at Sollie, og nå etter hvert flere høyrekvinner, ber Erna ligge unna endringer i abortloven for å tekkes KrF. Denne uka kom Unge Høyre-leder Sandra Bruflott på banen, nesten som en enslig svale, og ga klar beskjed om at abortloven er ikke et forhandlingskort. Og i går fikk hun heldigvis klar støtte fra den profilerte Heidi Nordby Lunde, som er partiets arbeids- og sosialpolitiske talsperson på Stortinget og nestleder i Stortingets arbeids- og sosialkomité. Og innen kvinnetrioen Erna, Siv og Trine setter seg ved forhandlingsbordet med Kjell-Ingolf er det å håpe at lista over egne partimedlemmer – kvinnelige og mannlige – som ikke finner seg i et ufordragelig abortlovultimatum fra minipartiet KrF er lengre enn lang.

At regjeringa med Erna i spissen nok en gang feilvurderer hvilken sprengkraft det å begynne og tukle med abortrettigheter har, er oppsiktsvekkende. Du utfordrer nemlig ikke ustraffet oppegående norske kvinner, for å tekkes verdisynet til mørkemenn i KrF. Heller ikke denne gangen. Da får du finne deg i å bli tatt i ørene.

Marit Ulriksen, sjefredaktør

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags