Amfisenteret bør jevnes med jorda, slik at de prima tomtene på hver sin side av gågata kan utvikles til noe nytt

Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er på tide at det skjer noe med de to betongklossene midt i indrefileten av Mo sentrum, skriver journalist Ole Gunner Onsøien i Ukeslutt.

DEL

UKESLUTTTirsdag kom nyheten om at Amfi vil bygge om fasaden mot Jernbaneparken. Under overbygget vil de legge til rette for serveringssteder, med glassfasade og uteservering.

Det er et godt initiativ. Det er på tide at det skjer noe med de to betongklossene midt i indrefileten av Mo sentrum.

Med noen hederlige unntak, ser gågata like trist og introvert ut som den gjorde da jeg flytta fra Mo for snart ti år sida.

Men det er ikke nok. Senteret bør jevnes med jorda, slik at de prima tomtene på hver sin side av gågata kan utvikles til noe nytt.

Olav Thon har råd til det.  

Alle ranværinger har et forhold til Amfi. Eller Domus og Meyer som de to sentrene fortsatt kalles på folkemunne. Om det er ungdommen som blir kasta ut av senteret fordi de bråker for mye, eller min far som var byggeleder under den siste store utvidelsen av Domus på slutten av 90-tallet.

Eller mammas onkel som i sin tid var personalsjef på Meyer. I den tida Meyer var for overklassen i Rana, mens arbeiderklassen handla på Samvirkelaget på den andre sida av gata.

Mitt beste minne fra kjøpesenteret er nok den gangen kompisgjengen og jeg, som 15-åringer, sto i kø ved midnatt for å kjøpe dataspillet World of Warcraft på Free Record Shop, på midten av 2000-tallet.

I tida før internetthandel ble virkelig stort. I tida før de store kjøpesentrene utenfor byen.

Min historie er sikkert ikke unik – alle ranværinger har sannsynligvis et godt minne om Domus og Meyer. Men det var den gang.

Nå er det nye tider. Coop Helgeland og lokalt næringsliv eier Domus. Storkapitalisten Olav Thon eier det som en gang het Meyersenteret.

I omvendt bryllupsgave fra den nygifte 96-åringen ønsker jeg meg et nytt sentrum.

Fordi man kan klage så mye man vil over manglende byplanlegging i Rana. Det har en enkel grunn. Politikerne her, som i andre kommuner, har sagt «Noen vil bygge. Det er positivt. Vi sier ja».

Det er kaotisk. Men det er historie. Det betyr at selv om Rana har et definert sentrum, er det bygd handelsparker og kjøpesentre over hele byen.

Olav Thon har vist at han kan ha ambisjoner om å omvelte. Han ville rive det gamle ærverdige Gunerius kjøpesenter i Oslo. Til glede for både Byantikvaren og hipsterne – meg selv inkludert – fikk han ikke lov til det.

Men kanskje det var rett medisin. Kjøpesenternes tid er forbi. I hovedstaden har kjøpesenterkjeden Steen og Strøm i sommer skrapa et enormt kjøpesenterprosjekt på Økern etter 12 års planlegging. Prislappen for utviklinga av prosjektet er i hundremillionersklassen. I stedet kaster de alle planer og vil nå utvikle området slik det fortjener.

Til Aftenposten sa Erling Dokk Holm at det ikke er så rart at utbyggerne gjør helomvending på Økern. Han er førsteamanuensis ved NMBU, og opplever at næringsaktørene endelig har begynt å forstå det fagfolk har snakka om lenge: Folk vil ha hyggelige bymiljøer.

– Nå er ikke forretningsmodellen med kjøpesenter lenger dominerende, det handler mer om å skape et urbant miljø med restauranter og førsteetasjer som fungerer, sa han.

Uten betongklosser på alle sider. Et utadvendt sentrum, hvor de som bor der og de som besøker bydelen kan se hverandre. Hvor man kan se at det sitter folk og spiser på serveringsstedene, eller er inne i butikkene.

For det er det som er poenget. Vil man at folk skal bruke sentrum, må vi se at andre gjør det.

Rana SV var i forrige uke ute og etterlyste ny lekeplass i sentrum. Det er en god idé.

Jeg var selv og intervjuet ranværinger i sentrum denne uka. De fortalte at de ikke kunne skjønne hvorfor det ligger etterlatenskaper igjen i det som skulle bli en park.

Så hvorfor ikke rive dagens lekeplass og legge en ny, lenger ned i parken? På den måten kan gågata også utvikles til å bli et utadvendt og levende byrom.

Derfor oppfordrer jeg Olav Thon til å ta det første skrittet. Sats litt høyere enn dere nå legger opp til.

Engasjer de lokale arkitektene. Jeg er helt sikker på at de har gjort seg tanker om hvordan Mo sentrum kunne sett ut, uten de antikvariske betongklossene i gågata.

Jeg kan nesten garantere at ranværingene vil bruke sentrum mer også.

Politikerne kommer til å si «Noen vil bygge. Det er positivt. Vi sier ja».

Ole Gunnar Onsøien

Sommervikar som journalist i Rana Blad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags