Jo da, også dette mediehuset får passet sitt påskrevet av lokale politikere som ikke er fornøyde med det vi skriver

Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) truet med boikott og trakk fram Pravda om Nord-Norges største avis Bladet Nordlys.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) truet med boikott og trakk fram Pravda om Nord-Norges største avis Bladet Nordlys. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

UKESLUTTNå kverulerer du! Det var så vidt jeg ikke satte morrakaffen i halsen. Midt under «Politisk kvarter» på P2 ville nemlig ikke justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) ha flere vanskelige spørsmål fra programlederen.

Eller som justisministeren sikkert ville kalt dem: tendensiøse, venstrevridde spørsmål. Og når Frp-statsråder får spørsmål de ikke liker eller vinklinger de ikke bifaller, ja da er åpenbart angrep det beste forsvar. Da kan en parere med at programledere kverulerer eller enda bedre; komme med karakteristikker om falske nyheter, true med boikott eller trekke «gode» gamle Pravda, det autoritære Sovjetunionens talerør, fram.

Og det var nettopp det justisministeren gjorde da han forrige helg uti de sene nattetimer fant det for godt å boltre seg i fri dressur på Facebook. Hadde det ikke hatt et så prinsipielt alvorlig bakteppe, kunne en valgt å sette hele det absurde opptrinnet som utspant seg på Facebook-veggen til statssekretær Tom Vidar Karlsen (Frp) på underholdningskvota.

Men når både en justisminister, en samferdselsminister og en fiskeriminister, alle fra nevnte regjeringsparti, slenger ut påstander om at Nordlys, landsdelens største mediehus, er å betrakte som Pravda og videreformidler falske nyheter, er det langt fra morsomt.

Rana Blad er et menighetsblad for Høyre. Rana Blad er blodrødt og et lokalt Pravda

Det er faktisk ganske alvorlig i mange henseender. Ministre og andre må gjerne være uenige i måten saker i media vinkles på, men det er noe med holdninga og ordbruk fra regjeringsmedlemmer som burde bekymre flere enn oss i pressen. Og i alle fall når justisministeren, som skal være den fremste forsvareren av ytringsfrihet, følger opp i dagslys med å true med å boikotte Nordlys fordi han ikke er fornøyd med måten mediehuset skriver om Frp på.

Nå forsvarer riktignok justisministeren boikott-truslene med at han ikke kommer med dem som justisminister, men at han framsetter dem i kraft av at han er førstekandidat for Troms Frp til Stortinget. Det er jo nesten så en ikke tror det en hører. En kan ikke annet enn å konkludere med at dette må være ett av tidenes største uttrykk for sviktende rolleforståelse. En justisminister er justisminister døgnet rundt, også i helgene og også natt til søndag. Og også når han skriver på Facebook.

Gjentatte ganger har jeg tatt meg i å undres over hvordan Frps regjeringspartner Høyre og statsminister Erna Solberg har kunnet sitte musestille i båten mens Frp-statsråder, som Sylvi Listhaug, har fått ramle rundt på dekk som fulle sjømenn. Heldigvis viser det seg at grensen trekkes når en justisminister kommer med trusler om medieboikott.

– Regjeringen boikotter ingen nyhetsmedier. Nyhetsmedier kan forvente svar når de stiller spørsmål til statsråder, fastslår statssekretær Sigbjørn Aanes. Samtidig sier Aanes at han ikke vil legge seg opp i hvordan Troms Frp prioriterer sine utspill i valgkampen, men at Nordlys og andre medier kan forvente svar når de stiller spørsmål til Amundsen eller andre statsråder. Ja, det skulle da ellers bare mangle.

– Vi trenger ikke Nordlys for å få ut budskapet vårt, har Amundsen sagt. Underforstått så foretrekker han og Frp helst å få gi en beskrivelse av virkeligheta uten innblanding fra journalister som stiller kritiske spørsmål og setter ting i sammenheng. At en som forakter Pravda, kommer med en slik uttalelse er et paradoks. For det er udiskutabelt at Pravda var en del av et gigantisk statseid propagandaapparat.

Nå signaliserer altså regjeringspartiet Frp og justisministeren at de foretrekker å hoppe bukk over den frie pressen, i alle fall den delen av pressen de mener er for brysom, og heller snakke direkte til folk. I mine øye er det noe Pravda-aktig over dette.

En justisminister er justisminister døgnet rundt, også i helgene og også natt til søndag. Og også når han skriver på Facebook

Når justisministeren slenger ut påstander om et mediehus og klistrer Pravda-merkelappen på det, er det selvsagt for å undergrave journalistikken som presenteres. Hvilken interesse en justisminister skulle ha av å undergrave og diskreditere journalister kan en bare spekulere i, uansett er det et tankekors og et faretruende signal.

Det burde være tilstrekkelig å påpeke at når dette skjer i andre land, som vi ikke liker å sammenligne oss med, så fordømmer vi slike handlinger på det sterkeste.

Rana Blad er et menighetsblad for Høyre. Rana Blad er blodrødt og et lokalt Pravda. Jo da, også dette mediehuset får passet sitt påskrevet av lokale politikere som ikke er fornøyde med det vi skriver.

At de ikke er fornøyde, betyr imidlertid ikke at de har rett. Likevel prøver de seg på samme øvelse som justisministeren; å trekke journalistikken i tvil. Denne øvelsen, enten den gjøres lokalt eller nasjonalt, burde politikere holde seg for gode til, med mindre de mener at egenstyrt propaganda vil fungere bedre for demokratiet?

Marit Ulriksen

Sjefredaktør i Rana Blad.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags