Forventningene til den perfekte ferie er høy. Den skal helst være fylt av heftige opplevelser som vi kan fortelle om når vi er tilbake på jobb

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

UKESLUTTJentungen rakk ikke å varsle før den nye DVD-skjermen på ryggen til bilens førersete fikk en raus smak av det hun hadde spist til frokost. Brødrenes reaksjon var alt annet enn lydløs.

Vi befant oss i fjellheimen på vei til venner eller familie. Vi var på ferie. Der vi få sekunder tidligere hadde latt oss begeistre av utsikten, var vi nå på panisk jakt etter en avkjørsel.

To foreldre som slåss om det lille som var igjen i vannflaska, for med hjelp av en nesten tom tørkerull å nødvaske det grøvste av jentungen, dvd-skjerm og bilseter. To brødre som ikke overlot til fantasien hva de mente om lukt eller søstera.

For å si det sånn; dette levde ikke opp til forventningene da sommerferien ble planlagt.

Nå er tida her igjen. Tid for ferie, leksefri, foreldre med tid, lange lyse kvelder, tid til venner, tid til hverandre, tid til å ta igjen alt vi har satt på vent, tid til reiser, til hengekøye og iskrem, tid til ... å gjøre ingenting?

For å si det sånn; dette levde ikke opp til forventningene da sommerferien ble planlagt

For å si som Åge Aleksandersen den gangen jeg som fersk journalist slo opp døra til pressekonferansen med et brak, stormet inn med pusten flere hakk foran meg og håret til værs fordi redaktøren hadde gitt meg for sein beskjed: «Æ hadd nær sagt, ska du itj sett deg ner?»

Vi hadde ikke råd til mange ferieturer da jeg vokste opp. Det viktigste var å ha fri til å være med venner. Den gangen fikk vi lov til å dra på badestranda eller hvor som helst egentlig, alene. Vi brukte sykkelen, båt eller buss for å komme oss rundt omkring. Mamma hadde ei gammel «boble». Døra på førersida måtte vi ha tau for at den skulle holde seg igjen under fart, og pålegg om sikkerhetsseler hadde ingen ennå hørt om.

Søndagene kjørte vi på tur. Vi elsket det! Brødrene mine og jeg hadde en spesiell sving vi kalte «feriesvingen», da var vi langt nok hjemmefra til at følelsen av å være på ordentlig langtur meldte seg. Vi stoppet på en bensinstasjon og kjøpte is før mamma kjørte oss hjem igjen.

Jeg kjente bare to som hadde vært i Syden, og de var søstre.

Ifølge Dagens Næringsliv holder det ikke lenger med en tur på hytta, og en søndagstur til «feriesvingen» er for lengst utdatert.

Er vi blitt ferieperfeksjonister?

Hver husstand regner med å bruke nesten 42.000 kroner i snitt på ferie i 2017. Det er bare litt mindre enn i fjor. Over seks av ti velger å dra utenlands, ifølge forskning.no.

Forventningene til den perfekte ferie er høy. Den skal helst være fylt av heftige opplevelser som vi kan fortelle om når vi er tilbake på jobb.

LES OGSÅ: Vi blir stressa av å planlegge ferien

LES OGSÅ: Pris er hele poenget! Det er rimeligere å reise til og fra flyplasser som kan betjene større fly

De fleste av oss deler gjerne på de gode opplevelsene, de utenomdetvanlige, de som setter oss og familien i et godt lys. Men det virkelige livet er ikke det vi leser om på Facebook, eller hvor det ellers måtte være. Selv om reklamen ikke viser, og folk flest ikke poster, bilder av typen familie på tur med bilsyke unger eller søsken i full krangel med hverandre og foreldre, så skjer dette hos oss alle. Solferien som nesten går i dass på grunn av for mye sol og for lite solfaktor, den romantiske ferien som ender i krangel fordi kjærestene på forhånd ikke har avklart hva de forventer seg av hverandre og ferien. For mye alkohol, for lite ømhet. For mange krav, for lite humor. Glansbildene vi viser, gjengir øyeblikket.

Når sommerferien er over, øker antall par som søker hjelp på landets familievernkontorer.

I august 2014 mottok de på landsbasis 4.253 henvendelser, mens de i juni samme år mottok 3.481 henvendelser. Det er en økning på hele 22 prosent, skriver Aftenposten.

(Saken fortsetter under bildet)

Det skal selvfølgelig ikke ferien i seg selv ha skylda for, men Kari Bremnes oppsummerer det godt i «Helt fantastisk allerede»:

«Han va i tankan på en fortausrestaurant

og det va vår og de va to og hadde fri

Ho sa: Hvis vi ska rekke alt vi snakka om å se

så må vi gå i gang og forberede

Han sa, han sa: Æ har det heilt fantastisk allerede!»

Ferie skal gi overskudd, men hva som lader batteriene til den enkelte av oss, er ulikt.

En annen undersøkelse viser at det er viktigere for folk at feriestedet har trådløst internett enn svømmebasseng

– Undersøkelser viser at folk ønsker å dyrke sine egne interesser i sommerferien. De ønsker seg mer og mer aktivitet, fyller ferien med innhold og er travelt opptatt, sier samlivsterapeut Solveig Vennesland til dn.no.

En annen undersøkelse viser at det er viktigere for folk at feriestedet har trådløst internett enn svømmebasseng. Vi er påkoblet hele tida.

Apollo og Ving har økt pågang på treningsturer med 50 prosent fra i fjor til i år. De melder at folk ikke lenger vil ligge i solsenga, men heller vil bli brune fra sykkelsetet.

Personlig sier jeg mer enn gjerne ja takk til solseng og varme når jeg nå skal hente krefter. Da ungene var små fant også vi voksne, noe overraskende skal innrømmes, glede i å besøke opplevelsesparker som Legoland. Fireåringen, som jeg trodde ville klikke i vinkel av å stå en time i kø uansett hva vi skulle gjøre, utbrøt i stedet med glede: «Lykka é ei stjerna, og den sitter rett her», og pekte på magen.

Lykka kan være akkurat der du, eller jeg, står nå hvis vi tar oss tid til å været i nuet.

La humla suse, se hva som skjer og for all del; ikke glem å le.

God sommer!

Toril S. Alfsvåg

Nyhetsleder i Rana Blad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags