Det er med stolthet ranværingene nå kan slå i bordet med at Norges største festival av dette slaget går av stabelen her

Bilde fra Ingrid Evertsens forestilling under Vinterlys 2018.

Bilde fra Ingrid Evertsens forestilling under Vinterlys 2018. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Sjefredaktør Marit Ulriksen skriver om Vinterlys og alle de andre festivalene på Helgeland i Ukeslutt.

DEL

Ukeslutt Solbrillene er igjen tatt fram, og selv om det foreløpig ikke er spesielt mye varme i solstrålende, så blir en varm i hjertet når den etterlengta sola omsider viser seg på helgelandshimmelen etter ei lang og hustrig mørketid.

Humøret stiger, selv om de gylne strålene avslører hybelkaninene som hopper rundt på stuegulvet og ikke minst behovet for en vindusvask. Det spiller liksom ikke noen rolle, for når lyset og sola kommer tilbake her nord livner vi til og da betyr ikke gørrskitne vindusflater det minste grann. Det som betyr noe, er at både folket og hele samfunnet livner til.

Akkurat denne uka er det den tradisjonsrike Vinterlysfestivalen som sørger for at hele byen pulserer og lever, og det gjør den til gagns.

Gjennom mange år har Vinterlysfestivalen bidratt til å sette Mo på festival- og kulturkartet, og det er med stolthet ranværingene nå kan slå i bordet med at Norges største festival av dette slaget går av stabelen her.

Når festivalsjef Wenche Bakken allerede et par dager før festivalen er over, forteller at det ligger an til at det selges 12.500 billetter til festivalen, ja så er det intet mindre enn imponerende.

Imponerende er det også at mens festivalen for bare fire år siden solgte 20 pass, så er dette antallet nå tidoblet. Både hun og markedssjef Peter Eide Walseth har god grunn til å være fornøyde. Det har også alle de små og store som gjennom syv festivaldager får med seg fantastiske kulturelle opplevelser.

Vi har etter hvert fått mange festivaler som er med på å befeste og utvikle Mo som en skikkelig kulturby.

Den siste uka har folk, nærmest døgnet rundt, gått mann av huse for å få med seg de rundt 150 arrangementene på Vinterlysfestivalen. Festivalpublikumet rekker knapt å trekke festivalpusten før det er på'an igjen med store arrangementer, som Bakeribyggfestivalen og Rød snø som er like om hjørnet.

Det går strengt tatt slag i slag, ikke bare nå utover våren, men gjennom hele året. Utbudet er stort, og det er selvsagt ikke bare i sentrum av Mo kulturlivet blomstrer. Både ellers i kommunen og ikke minst i kommunene rundt, er det mye å velge mellom.

I disse dager tas Træna med storm, for bare kort tid solgte Silya ut to konserter på Kroglia Kulturgård og spilte så fjøsveggene slo bul på seg, vi har nettopp formidlet at DDE kommer til Båt- og fjordfestivalen på Hemnesberget, Klemetspellet kommer igjen til å samle tusener, det samme vil sommerens Trænafestival og Hemnesjazzen. I hele regionen står flotte arrangementer og kulturelle opplevelser nærmest i kø.

Gjennom arrangementer som Verket, Smeltedigelen, Svartisfestivalen, nykommeren iFjord og mange, mange flere, så skapes hyggelige og helt uvurderlige møteplasser. Møteplasser som skaper liv og røre, og som gir økonomiske ringvirkninger langt utafor festivalportene- og periodene.

Disse møteplassene er folk blitt oppriktig glad i. De gleder seg til arrangementene skal gå av stabelen, og det er nok flere enn jeg som langtidsplanlegger slik at vi skal være sikre på å få med oss det som interesserer oss mest. Og i svært mange tilfeller gjelder det å være rask på avtrekkeren, for gledelig nok så rives billettene bort.

De mange kulturbegivenhetene i regionen vår er noe vi med rette kan si oss stolte av. At de bidrar til å bygge omdømme er det liten tvil om. Når ungdom som studerer utenbys, velger å ta turen hjem for å få med seg Rød snø eller Verket, ja da er det det beste beviset på at kultur er med på å bygge identitet og stolthet.

Kultur bidrar til mer enn det. Kultur er også bra for helsa. Det fant forskere ved HUNT (Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag) ut. Ved å sammenligne opplysninger om deltakelse i kulturelle aktiviteter med helseopplysninger, fant de ut at alle som konsumerer kultur i en eller annen form opplever bedre helse, er mer tilfredse med livet sitt og har mindre forekomster av angst og depresjon, sammenligna med folk som ikke er så opptatt av kultur.

– Fysisk aktivitet har vært måleenheten for god helse. Vår studie viser at andre dagligdagse aktiviteter kan gi god helse, i et helhetlig perspektiv. Dette kan bety at kulturaktiviteter bør tas med som en viktig ingrediens når vi jobber for å fremme bedre folkehelse, er budskapet fra forsker Koenraad Cuypers ved Det medisinske fakultet, NTNU.

Det finnes altså mange gode grunner til å få med seg små og store kulturelle begivenheter, og neste år ser jeg slett ikke bort fra at det blir et festivalpass på meg også til Vinterlysfestivalen. For helsa si skyld. Det er til å bli varm i hjertet av.

God helg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags