Det sitter igjen en gammel tanke om å bremse på forbruket, for vi har stort sett ikke bruk for mer enn vi allerede har

Handelsstandens jul: Når jeg tenker tilbake på hvordan folk flest feiret jula i min oppvekst, så var de temmelig moderate i forhold til hva vi bruker av penger på julefeiring i dag, skriver Martin Kildal. Illustrasjonsfoto

Handelsstandens jul: Når jeg tenker tilbake på hvordan folk flest feiret jula i min oppvekst, så var de temmelig moderate i forhold til hva vi bruker av penger på julefeiring i dag, skriver Martin Kildal. Illustrasjonsfoto Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

HelgetankerTenn lys – Et lys skal brenne

For denne lille jord,

den blanke himmelstjerne

Der vi og alle bor.

Må alle dele håpet

Så gode ting kan skje

Må jord og himmel møtes

Et lys er tent for det.

En gang for lenge siden var jeg leder av «Alternativ julefeiring» i Bodø. Det var på 70-tallet og vi var en del unge som trodde at vi kunne konkurrere med handelsstanden om innholdet i jula, så med stor tro på å lykkes gikk vi imot kommersiell julefeiring.

Noen tipset avisa Nordlandsposten – det var den tiden det var to aviser som ble utgitt i Bodø – og jeg og en jente ble avbildet på førstesida. Det var en klar melding til foreldregenerasjonen om å slutte med å bruke så mye penger på gaver, julepynt og overdreven fråtsing av julemat.

Når jeg tenker tilbake på hvordan folk flest feiret jula i min oppvekst, så var de temmelig moderate i forhold til hva vi bruker av penger på julefeiring i dag. Der står handelsstanden som en suveren vinner. Men jeg husker hvor oppglødde vi var og hvor stor tro vi hadde på å lykkes. Og jeg husker da jeg kom hjem til jul og alle hadde lest om meg. På førstesida. Det var stort på den tida.

Men mamma og pappa var kloke nok til ikke å si hva de mente, så jeg fikk akkurat like mange gaver og like mye god mat som de andre. Når sant skal sies så var det godt for en hybelboer å komme hjem og bli fetet opp, men jeg var sulten bare én gang, og det var første måltidet. Resten av juleferien var jeg konstant mett.

Senere i livet har jeg skjønt at det ikke nødvendigvis handler om å nedkjempe handelsstanden (selv om jeg er veldig skeptisk til store kjøpesentre og at vi ser en sterk tendens til monopolisering av markedet). Men jeg har heldigvis oppdaget at julefeiring ikke bare handler om én ting. Vi trenger å feire jul midt i mørketida med lys, god mat og en anledning til å være sammen med familie og venner, samtidig med at vi støtter dem som prøver å skape en god jul for dem som er alene, i sorg eller sliter med andre ting, både psykisk og fysisk.

Det er så mye fint som skjer i disse tider med julehilsninger fra gamle venner, konserter med amatører og profesjonelle, baking, pynting, fine program på TV og koselig hemmelighetskremmeri. Mye av dette er verdt å ta vare på.

Likevel sitter det igjen en gammel tanke om å bremse på forbruket, for vi har stort sett ikke bruk for mer enn vi allerede har, verken av mat eller ting, så det er vel ikke nødvendig å spise seg mer enn mett.

Jeg har heller ikke mistet håpet om at julen er mer enn innpakningen. For vi feirer jula med Jesubarnet som kom med himmelen til jorda, enten vi tror på det eller ikke, det vet både handelsstanden og vi andre, og det er fint å høre de vakre julesangene framført av gode artister enten de tror på det de synger eller ikke.

Noe av det fineste jeg vet er å være på Bakeribygget på julaften og se hvor fint frivilligsentralen sammen med handelsstanden har invitert til en alternativ julefeiring for dem som ønsker det. Der leser jeg juleevangeliet slik som jeg og mange i min oppvekst var vant til å høre. En nydelig fortelling for alle slags mennesker uansett hva vi får ut av den. Og det gir litt av et perspektiv på julefeiringa hvis vi bare i et glimt aner en himmelsk stemme eller tone fra en Guds som ser oss med velbehag. Da kan det tennes en liten glo av jul i et hjerte som bærer på mye tungt, fordi det gir håp i mørketidslandet. Selv i krig trenger mennesker håp og tro på ei framtid. Alternativ julefeiring handler først og fremst om å være medmennesker som ser hverandre med nådige blikk, også etter jul, slik jeg tror Gud gjør.

God jul der du er i livet ditt.

Martin Kildal

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags