Ville du tolerert at ektemannen, faren eller onkelen din brukte en slik terminologi i familieselskapet? Nei, selvsagt ikke

Illustrasjon.

Illustrasjon. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Sjefredaktør Marit Ulriksen retter i Ukeslutt blikket mot netthetsen enkelte meningsbærende kvinner utsettes for.

DEL

Ukeslutt Dra til helvete, jeg hjelper gjerne med et balltre. Hun burde bli hengt på et offentlig sted. Er det noe jeg blir kvalm av er det deg! Fy faen for en råtten landsforræder du er, ta de jævla flyktningene hjem til deg selv. Di bælfeite sugge fra Overhalla, har du erotiske drømma, at en negerkuk klarte å penetrere ...

Dette er bare et mikroskopisk utvalg av ufine kommentarer som den siste tida har haglet over to av landets mest framtredende kvinnelige politikere Hadia Tajik, som er nestleder i Arbeiderpartiet, og Trine Skei Grande, som er leder i Venstre. Dette er kvinner som har mer integritet og har oppnådd en større suksess enn det disse ubehøvla rasistene og lavpanna individene som slenger om seg med slike ukvemsord noen gang kan drømme om å få.

Denne uka gikk Skei Grande, som har mobilen sin full av sjikanerende meldinger, ut og oppfordra til en nasjonal dugnad mot nettmobbing. Venstre-lederen påpeker det vi alle vet: de digitale formidlingskanalene bidrar til at ufinheter, hets, rasistiske ytringer og kvinnefiendtlige holdninger florerer og forsterkes.

Det er en trend at kvinner som hever stemmen i offentligheta blir utsatt for hets og mobbing på nett. Det gjelder for så vidt ikke bare kvinnelige politikere, men svært mange kvinner som er synlige i mediebildet.

Det jeg utsettes for er ikke fremmedfiendtlig. Det er bare fiendtlig, sa Hadia Tajik da hun tok et oppgjør med alle som hetset henne etter at VG skrev at hun, og over 80 prosent av den yngre Ap-gruppa på Stortinget vil forkaste kongehuset og innføre republikk i Norge.

Aldri før har VG noen gang stengt ute så mange fra kommentarfeltene sine som forrige torsdag.

Og dermed tok rasistene løs. Krutt og storkanoner ble henta fram fordi det var Tajik som fronta dette.

Aldri før har VG noen gang stengt ute så mange fra kommentarfeltene sine som forrige torsdag. Øyvind Solstad som er ansvarlig for sosiale medier i avisa forteller at de normalt stenger ute en til tre fra kommentarfeltene sine hver dag. Forrige torsdag ble mellom 50 og 100 stengt ute på grunn av grove kommentarer. Det sier vel sitt.

Verken Tajik eller Skei Grande lar seg knekke eller kneble. Heldigvis. Men det sier seg selv at selv om en er aldri så vant med å stå i et offentlig søkelys, så må det tære på når ukvemsord og støtende og graverende utsagn om ens person florerer. Å bli kalt hore, truet med voldtekt og få beskrevet hvordan de skal tortureres og drepes, er noe mange meningsbærende kvinner opplever når de ytrer seg.

Berit Skog, førsteamanuensis ved institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, mener at en ofte ser at kvinner blir hetset på nett.

– Det har dessverre blitt en trend at kvinner som står fram blir mobbet, plaget og får negative ytringer på nett, bare i kraft av at de fronter sin interesse, sier hun.

Hater SV-damer, men tenner av tanken på å kjøre en av dem hard og brutalt i ræva, som f.eks. Inga Marte Thorkildsen. En forferdelig feminist som tydeligvis trenger en god dose pikk.

Spesielt aktive og engasjerte kvinner får gjennomgå. De representerer alt det disse mennene ikke er. Dessuten mener nok mange av mennene at de selv hadde fortjent å være i en lignende posisjon

Mannfolk som kommer med oppgulp som dette og tilsvarende, har åpenbart mista ethvert gangsyn – om de noen gang har hatt det da.

Hva i all verden er det som rører seg i toppen på en som kan finne på å lire av seg noe slikt? Og hva er det som gjør at det liksom er greit å gjøre det? Hva feiler det folk?

Ville du tålt at tenåringssønnen din hadde et sånt språkbruk ved middagsbordet? Ville du tolerert at ektemannen, faren eller onkelen din brukte en slik terminologi i familieselskapet? Nei, selvsagt ikke.

Jørgen Lorentzen, kjønnsforsker ved UiO, forklarer at menn som opptrer på denne måten på nett først og fremst gjøre det for å tømme seg for egen aggresjon og mislykkethet.

– Spesielt aktive og engasjerte kvinner får gjennomgå. De representerer alt det disse mennene ikke er. Dessuten mener nok mange av mennene at de selv hadde fortjent å være i en lignende posisjon, sier han.

Stikker en hodet fram får en tåle litt. Men det er ikke ensbetydende med at en skal tåle alt. Heldigvis vet jeg at et overveldende flertall av våre lesere reagerer med avsky på utsagn om at Tajik burde henges, og Thorkildsen burde voldtas.

Det gjør selvsagt også et overveldende flertall av både kvinner og menn rundt om i det ganske land. Derfor burde Skei Grandes oppfordring til en nasjonal dugnad mot det svineriet netthets er, ha god klangbunn.

Det er nemlig ikke greit at den offentlige debatten og ordskiftet skal forsøples av neandertalere med et tastatur innen rekkevidde.

Marit Ulriksen

Sjefredaktør i Rana Blad.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken