Den ordkrigen og utskjellinga som nå foregår i alle avisene i regionen, er skadelig. Derfor vurderer vi å stenge kommentarfeltene våre

DEL

Ukeslutt«Som abonnent av RB er vi møkk lei alle innspill fra de sør for tunnelen. Enn om dere har tatt inn litt mindre av tullet derfra. Fristes til å si opp avisa».

Meldinga fra denne dama er klar som dagen. Langt på vei er jeg enig med henne, jeg er nemlig også rimelig lei av alle mulige og umulige sykehus- og flyplassutspill fra ordførere og samfunnsbyggere i kommuner sør for Korgfjellet. At vi her i Rana Blad skal publisere mindre av dette, er jeg derimot ikke enig i.

For oss, som det største mediehuset i regionen, er det viktig å speile det som skjer også andre steder enn på utgivelsesstedet vårt.

Gjennom at vi er en del av Amedia-konsernet har vi tilgang til å bruke artikler fra over 70 andre aviser, herunder selvsagt også fra Helgelendingen i Mosjøen. Derfra tar vi en del artikler.

Når det gjelder Helgelendingen-saker, særlig om sykehuset og flyplassen, gjøres det ei nøye vurdering hver gang vi velger å publisere disse hos oss. Dette fordi vinklinga konsekvent er veldig annerledes enn den ville vært hvis vi opprinnelig skrev saken. Dessuten velger de gjerne helt andre kilder enn det vi gjør. Men selv om vinklinga er forskjellig og kildeutvalget annerledes, betyr ikke det at vi ikke skal bruke disse sakene.

For meg som redaktør er det viktig å vise fram hvordan det tenkes og resonneres sør for den berømte tunnelen. Ikke å opplyse våre lesere om at både Vefsn- og Alstahaug-ordføreren nå har fått det for seg at bør vurderes om det kan bygges en ny storflyplass i Drevja, vil jo være sært.

Helgeland har over lang tid vært preget av lokaliseringskrangler. Først et himla rabalder rundt ny storflyplass. Så en opprivende runde rundt Helgelandssykehuset. Gjennom både flyplass- og sykehussakene har den åpenbare uenigheta på Helgeland kommet godt til syne. At vi i de forskjellige delene av regionen ønsker forskjellige løsninger og ikke oppfatter verden på samme måte, må trygt kunne sies å være et understatement. Engasjementet har vært, og er, stort. Og midt oppe i de mange til dels harde diskusjonene spiller utvilsomt både Rana Blad, Helgelendingen og Helgelands Blad en rolle.

I tillegg til å informere lesere og innbyggere om det som skjer, fungerer avisene som viktige debattarenaer. I alle fall er tanken at de skal gjøre det. Det gjelder både på leserbrevplass på nett og på papir, og gjennom at vi stiller våre kommentarfelt på Facebook til rådighet for friske meningsutvekslinger.

De siste månedene i den mest hektiske innspurten på sykehussaken, har jeg imidlertid gjentatte ganger spurt meg selv om det som uredigert, på direkten og uten noe som helst filter kan legges inn på nettsida vår og i kommentarfeltet vårt, egentlig bidrar til at disse fungerer som viktige debattarenaer. Jeg tenderer faktisk til å svare nei på mitt eget spørsmål.

Det er nokså forstemmende å måtte erkjenne at den frie debatten etter hvert er blitt en trussel nettopp mot den frie debatten. For debatten er blitt så fri, og så fri for folkeskikk, at den skremmer bort mange stemmer. Debattklimaet er hardt, og til dels så uhøflig og så usaklig, at selv en hardhudet redaktør lar seg forbløffe over hva folk får seg til offentlig å ytre. Her i Rana Blad følger vi med på hva som legges inn i kommentarfeltene våre som best vi kan. Vi forhåndsmoderer ikke, og dermed skjer det at ytringer som er langt over streken blir liggende på sidene våre ei stund før vi får reagert. Vi tar grep for å skape en mer konstruktiv debatt, men det er krevende. Det burde være unødvendig å bruke ressurser på å holde voksne mennesker i ørene, men til tross for gjentatte oppfordringer om å holde et saklig debattnivå og trusler om utestengelse, så fortsetter mange i samme løypa. Gjennom at disse får ytre seg på våre plattformer, er vi som mediehus med på legitimere en debattform som verken er opplysende eller oppbyggende. Det er et stort tankekors.

Steng kommentarfeltene i alle fall på sykehus- og flyplassakene, er ei oppfordring jeg har fått. Det er ei oppfordring jeg seriøst vurderer. I så fall kommer dette til å gjelde for alt vi publiserer på nettavisen vår. Lander jeg på å ta dette grepet, er den viktigste beveggrunnen at jeg tror det vil være et bidrag til å skape mer ro i den flotte regionen vår. Det betyr selvsagt ikke at folk ikke skal få kunne ytre seg hos oss om storflyplassen, sykehus eller andre ting. Det vil bare bety at de må tenke seg litt om før de gjør det, og det skader neppe. Det som skader, er den ordkrigen og utskjellinga mellom helgelendinger som nå foregår i alle avisene i regionen. På sikt tror jeg dette er fullstendig ødeleggende.

Vi kommer fortsatt til å publisere saker fra Helgelendingen om flyplassen og sykehuset, selv om vi vet at «ekspertkommentariatet» lokalt tar full tenning og vi må inn å slette kommentarer på løpende bånd. Men denne tida er kanskje over om ikke lenge.

Jeg skal sitte i tenkeboksen litt til, men skal kommentarfeltene overleve hos oss må alle skjerpe seg. Så enkelt, så vanskelig.

Marit Ulriksen,
sjefredaktør

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags