Når en samlingsplass, slik Stålhallen er, forsvinner over natta etterlater den seg et stort tomrom

Stålhallen Arena Bygg. I L Stålkameratene. Stålhallen revnet. Ordfører Geir Waage. Styreleder Per-Harry Steiro. Bjørn Selfors. Kent-Inge Hanssen.

Stålhallen Arena Bygg. I L Stålkameratene. Stålhallen revnet. Ordfører Geir Waage. Styreleder Per-Harry Steiro. Bjørn Selfors. Kent-Inge Hanssen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

UKESLUTTFotballkort var viktige og lykken var selvsagt å samle til hele Liverpool-laget, med Kevin Keegan og Ray Clemens i spissen, var komplett. Og den dagen jeg i fjerdeklasse fikk en rød skaigymbag som var preget med favorittlagets emblem, var verden i fullstendig vater. Interessen for fotball går altså langt tilbake og jeg kan skilte med å ha vært en aktiv spiller. Fra venstre midtbaneplass på IL Malm er minnene mange; både hva gjelder sportslig innsats, viktige seire og en fantastisk lagånd og opplevelser sammen med gode lagvenninner.

Når en etter hvert som voksen kom til å dele hus med en mann som er Liverpool-supporter, en sønn som holder med Real Madrid og en som holder med Manchester United, hadde jeg bare en ting å gjøre; legge egne fotballpreferanser på hylla, innta en tilnærmelsesvis nøytral posisjon og heller konsentrere meg om ei karriere som fotballmamma. Det har vært ei karriere som har vært utrolig givende. Med ei årelang fotballmamma-erfaring i ryggsekken, tillater jeg meg derfor med stor tyngde å ta til orde for at det er tvingende nødvendig nå å sette alle kluter til slik at Stålhallen snarest mulig kan komme på plass igjen. Da hallen i romjula eksploderte og ble fullstendig rasert, var det mange med meg som ble oppgitt og lei seg. Ikke bare gikk, bokstavelig talt, titusenvis av dugnadstimer i lufta, tusenvis av brukere sto med ett uten en særdeles viktig trenings- og samlingsarena.

LES MER: Flere parter jobber nå for å finne en løsning for Stålhallen

Stålhallen har siden den ble ferdigstilt i 2010 blitt et landemerke, ikke et spesielt vakkert et vel å merke, men da den kom på plass løste den langt på vei problemene med for lite hallkapasitet i byen, og treningsmulighetene ble betraktelig bedra. Og det er selvsagt ikke bare treningsmulighetene for A-lagene som ble bedra, de aller, aller fleste som i løpet av uka er innom hallen, er barn og ungdom som finner stor treningsglede. Og ikke minst glede i å samles i et idrettsfellesskap. Gjennom innendørssesongen er det hver uke mellom 2.000 og 3.000 innom hallen, og siden den fatale kvelden i romjula har dessverre svært mange av disse ikke bare mista treningsmulighetene sine, men også muligheten til å treffe lagkameratene sine i den flotte hallen.

At Stålhallen har vært med på gjøre Rana til et bedre sted å bo, er heva over enhver tvil

Med hallen jevna med jorda, er det i tillegg til de ukentlige treningene også mye anna som er ramma; Barnas Idrettsdag og en rekke forskjellige cup-arrangement for å nevne noe. Når en samlingsplass, slik Stålhallen er, forsvinner over natta etterlater den seg et stort tomrom. Den etterlater seg selvsagt også ei gedigen utfordring for Arena Bygg og Stålkameratene, i alle fall nå når IF Forsikring fastholder at forsikringa ikke dekker skadene hallen ble påført da den falt ned. Forsikringsselskapet har høyst sannsynlig sitt på det tørre, og da er det ingen penger av betydning å hente gjennom et forsikringsoppgjør.

For Arena Bygg og Stålkameratene vil det dermed være helt umulig å reise en ny hall uten at næringslivet og kommunen kommer på fotballbanen. Hvorvidt det er aktuelt for næringslivet og kommunen er ikke avklart, men skal en ha noen som helst ambisjon om å kunne reise en ny hall uten at hele neste vintersesong går fløyten, er det påkrevd å få på plass slike avklaringer umiddelbart.

I denne ulykksalige situasjonen er det på det rene at Helgeland Sparebank sitter med nøkkelen. Banken har finansiert hallen gjennom et lån på 42 millioner kroner til Stålkameratene, hvor riktignok en del er nedbetalt. Kommer ikke hallen opp igjen, får definitivt ikke Arena Drift driftsinntekter og økonomi til å betjene det gjenstående lånet. Et ikke usannsynlig scenario er en konkurs i Arena Drift, med det resultat at HSB sitter igjen med et betydelig tap. Det er derfor nærliggende å utfordre HSB til å sette seg i førersetet med tanke på å få reist en ny fotballhall på Sagbakken. HSB har en lang og stolt tradisjon når det gjelder å ta et samfunnsansvar gjennom betydelige bidrag både til kultur og idrett. Ei gjenreisning av Stålhallen vil være nok et eksempel i så måte.

LES MER: IF nekter å utbetale full erstatning for Stålhallen: – Det er en tragedie for Rana-fotballen og Stålkameratene

Det er selvsagt ikke bare HSB som skal utfordres i denne sammenheng, her bør mange i næringslivet kjenne si besøkelsestid. Det samme gjelder også alle de øvrige idrettslagene i kommunen. Riktignok er det mange andre spennende prosjekter i regi av idrettslag rundt om i de forskjellige bydelene på gang, men det påhviler alle å sørge for at Stålhallen også i framtida forblir ranaidrettens storstue.

At Stålhallen har vært med på gjøre Rana til et bedre sted å bo, mener jeg er heva over enhver tvil. Stålhallen er en fantastisk samlingsplass for alle som er glade i idrett, og den idrettsgleden som de siste syv åra er blitt utvist der er ubetalelig.

Fortsatt samler lykkelige barn på fotballkort, og entusiasmen hos fotballmødre og -fedre er stadig like stor og altoppslukende. En nyreist Stålhall vil være med på å sikre at tusenvis av ranværinger er i aktivitet hver uke, og det kan til og med føre til at vi på sikt får et fotballag nærheten av toppdivisjonen. Vi trenger å få landemerket vårt tilbake.

PS: I hemmelighet heier jeg fortsatt på LFC når anledninga byr seg.

Marit Ulriksen

Sjefredaktør i Rana Blad.


 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags