Nå avtegner konturene av en lokaliseringskrangel mellom Sandnessjøen og Mosjøen seg

Felles: De 12 ordførerne sør for Korgfjellet vil avgi en felles uttalelse om framtidas sykehus, og mener de skal bli enige om lokalisering.

Felles: De 12 ordførerne sør for Korgfjellet vil avgi en felles uttalelse om framtidas sykehus, og mener de skal bli enige om lokalisering.

Artikkelen er over 1 år gammel

Det kan vise seg å bli krevende ikke bare å skulle slåss mot en felles «fiende» nord for fjellet, men også å slåss langs sykehusaksen som er trukket opp sør for fjellet, skriver sjefredaktør Marit Ulriksen i Ukeslutt.

DEL

UkesluttIgjen står Nord- og Sør-Helgeland mot hverandre. Etter at flyplassaken har ridd regionen som ei mare i årevis, har sykehussaken nå overtatt og dominerer krangle-arenaen. Særlig politikere og toppbyråkrater med adresse sør for Korgfjellet setter nå alle kluter til for å hindre at et nytt stort akuttsykehus legges til Mo. I ei litt forunderlig forbrødring jobbes det nå febrilsk for å få lagt det nye sykehuset «sør for Korgfjellet» – hvor nå enn det måtte være.

Det gjøres et stort poeng av at 12 ordførere krever at det skal bygges ett sykehus, og at det altså ikke under noen omstendigheter vil bli akseptert at dette plasseres på Mo i tråd med ekspertgruppas anbefaling.

At hele 12 ordførere løper samme ærend, kan jo i utgangspunktet framstå som smått imponerende, men det er helt til en bryter dette ned på de harde realiteter: Rana har alene flere innbyggere enn 10 av de 12 kommunene til sammen. Og som tidligere kan det nevnes at noen av disse ordførere styrer kommuner som har færre eller omtrent like mange innbyggere som Polarsirkelen videregående skole har elever. Det er også på sin plass å stille spørsmål ved hva slags medisinskfaglig kompetanse disse politikerne besitter, som ikke ekspertgruppa har, når de med fynd og klem krever at et nytt akuttsykehus må ligge sør for Korgfjellet.

Det er også interessant å registrere at rådmennene i de samme 12 kommunene krever at sykehuset skal legges sør for fjellet, samtidig som de understreker at hensynet til pasientene må veie aller tyngst på vektskåla. Vel, vektskåla har tippet Ranas vei, og det er ikke noe som tyder på at ikke ressursgruppa tar hensyn til pasientene på Helgeland.

Ressursgruppa, som har vært ledet av Helge Torgersen, direktør i Deloitte og spesialist i anestesiologi, har altså vurdert at et akuttsykehus på Mo er den beste løsninga for flest helgelendinger. Gruppa, som har bestått av fagpersoner uten tilknytning til Helgeland, har konkludert med at ei plassering på Mo betyr et bedre sykehus med et mer kompetent fagmiljø. Gruppa vurderer også transporttida som mindre viktig enn et robust sykehus. Det er verdt å låne øre til gruppa når den slår fast at denne lokaliseringa i størst grad bidrar til at sykehuset vil kunne rekruttere nødvendig personell. Samtidig peker gruppa på at et stort sykehus lagt til Mo betyr at størst andel av befolkninga på Helgeland når sykehus den første timen etter en akutt skade/sykdom. Det siste er verdt å dvele litt ved, for det er siden rapporten ble lagt fram skapt et inntrykk av at et sykehus sør for Korgfjellet, er det som i en akuttfase vil tjene flest helgelendinger. Det er altså feil.

Gruppa anbefaler også Sandnessjøen som alternativt lokaliseringssted, men veid opp mot hverandre mener altså gruppa mest taler til Mo i Ranas fordel.

At Sandnessjøen og ikke Mosjøen er anbefalt som alternativt lokaliseringssted, faller naturlig nok vefsninger og deres ordfører Jann-Arne Løvdahl tungt for brystet. Et godt råd til de øvrige 11 ordførerne, som kjemper sammen med Løvdahl for å hindre at et nytt sykehus blir lagt til Mo, er å lese Rana Blad. I våre spalter slipper vefsnordføreren sykehuskatta ut av sekken: Han mener Mosjøen er det mest sannsynlige valget for framtidas sykehus på Helgeland.

Jeg er slett ikke sikker på at Bård Anders Langø, som er ordfører i Alstahaug, mener det samme, men jeg skal gi Løvdahl rett i en ting: Mosjøen er sør for Korgfjellet.

Å påpeke at også Sandnessjøen er sør for Korgfjellet er unødvendig, men nå avtegner konturene av en lokaliseringskrangel mellom disse to byene seg. Det skal bli mer enn interessant å se hvordan dette utvikler seg. Det kan vise seg å bli krevende ikke bare å skulle slåss mot en felles «fiende» nord for fjellet, men også å slåss langs sykehusaksen som er trukket opp sør for fjellet.

Og dermed er vi, helt som forutsett, i gang med en lokaliseringskrangel som allerede nå får den årelange flyplasskrangelen til å framstå som en smule puslete.

I diverse sykehusstøttegrupper på Facebook er jeg som sjefredaktør blitt hudflettet, og Rana Blad som mediehus er blitt tillagt de mest fantasifulle ting. Det som har satt sinnene i kok var at jeg samme dag som sykehusrapporten ble lagt fram, tillot meg å slå fast at sykehuskrigen var i gang, og at det bare var å stålsette seg mot det som ville komme av usaklige argumenter sørfra. La meg si det sånn; jeg skulle mer enn gjerne ha tatt feil. Så langt har jeg dessverre ikke gjort det. Som eksempler kan nevnes: Sykehusrapporten er kun brukbar til å fyre opp i peisen med, ekspertgruppas leder er inhabil, og Rana-ordfører Geir Waage kommer med fake news.

Dette er ikke påstander som bekymra innbyggere kommer med, men påstander toneangivende politikere framfører i fullt alvor. Dessverre er det vanskelig å ta dem på alvor, når de i en sånn omfattende og alvorlig sak som denne senker seg ned på et slikt nivå. Uansett hvor hardt de kjemper for pasientene – i alle fall i 12 kommuner på Helgeland.

Sjefredaktør Marit Ulriksen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags