Gå til sidens hovedinnhold

Vi ser frem til å sammen med dere og befolkningen på Mo å lage enda mer by-puls, lage enda mer liv i sentrum

Artikkelen er over 3 år gammel

HELGETANKER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg føler meg overhodet ikke gammel. Men jeg vet at tallet på min alder vil få folk på 18 til å tenke at jeg er gammel, eller folk på 30 til å tenke at jeg krampholder på ungdommen. Føler meg mer fit, alert og på hugget enn da jeg var 25.

Men… jeg bruker briller, og har lett nedsatt hørsel etter et langt liv i støy på jobb. Har ikke vært flink nok til å ta vare på hørselen, og ingen andre enn meg selv kan klandres. Akter likevel ikke å gå rundt å advare unge mennesker mot høy musikk, og at de bør beskytte seg mot støy for det er så gammelmodig. Jeg husker at jeg som 8-åring spurte min bestemor Hanna om jeg skulle pusse brillene hennes. De var så møkkete at jeg fattet ikke at hun kunne se noe som helst i gjennom dem. Hun bare lo det bort og sa at -nei det går bra. Nå er jeg der! Nå først vet jeg at bestemor ikke følte seg gammel på det tidspunktet jeg tilbød henne brillepuss.

Tenker at vi ikke må bli gamle før vi blir det, og enda viktigere, vi må ikke la andre få oss til å føle oss gamle. Mener ikke dermed at man skal hige som en oter etter å virke ung, heller at vi skal minne oss selv og de som er yngre enn oss om at folk over 50 nødvendigvis ikke er gamle. Selv vet jeg av folk midt i 20-årene som virker eldre enn andre jeg kjenner i 60-årene. Du er så gammel som du bestemmer deg for å være tenker jeg.

Apropos gammel, en annen tanke jeg har kjent på i årevis er hvorfor det er den som har bursdag som skal by på kake? På arbeidsplasser høres ofte replikken – å har du bursdag? Har du med deg kake? Er ikke det veldig bakvendt?! Det burde være- Gratulerer med dagen jeg har bakt en kake for å feire deg. Det ville vært imponerende det! I samme sekund som jeg tillater meg å skrive dette smiler jeg, for jeg har nærmest ikke bakt en kake i hele mitt liv.

Apropos imponerende, jeg slutter virkelig aldri å la meg imponere, over alle de bedriftene som støtter kulturen. Som gir av sitt overskudd, som kjøper annonser, som er sponsorer, og som i enkelte tilfeller stiller med friske midler.

Selv er jeg helt fullstendig sjarmert i senk av store deler av bilbransjen i Rana. I over 15 år har de lånt Vinterlysfestivalen demonstrasjonsbiler. Disse bilene frakter små forestillinger ut til barnehager og eldresentrene i vår kommune, samt nabokommunene Alstahaug, Vefsn, Nesna, Hemnes og Lurøy. Bilbransjen låner ut til oss med en vennlighet, en glede, og ekte entusiasme. Jeg kan tydelig se at de er stolte over å bidra. De vet at det finnes mange som på et eller annet vis ikke er i stand til å ta turen inn til teatret for å delta, og ingen skal glemmes når det er Vinterlysfestival! Så kjære lokale bilbransje, dere vet det muligens ikke, men dere var med å bidra til at teatrets festival nylig fikk publikumsrekord. Fintelling viste at over 14.000 var på Vinterlysfestivalens forestillinger.

En annen form for sponsing er alle de frivillige som sponser med egen innsats og energi. Jeg tenker at bla. Verket, Rød snø, Smeltedigelen og Bakeribyggfestivalen er festivaler som ikke kunne gjennomføres uten de frivilliges innsats. Man jobber en dag, og får pass til neste dag i belønning. Som gjest ser jeg at de frivillige koser seg og kjenner på viktigheten av å bidra. Jeg vet sågar om en dame som på Venter i Sentrum vant et Rød snø pass og ga det bort i gave for hun hadde allerede gledet seg til å være frivillig sammen med en venninne.

Apropos Venter i sentrum. For hvert år som går så føles det mer og mer meningsfylt å bidra.

Venter i sentrum eller VIS som vi liker å kalle oss har fått to nye medlemmer i styringsgruppen. I snart 3 år har vi vært 5 som har organisert, styra og konkludet med at frivillig arbeid er morsomt og meningsfylt. Vi lever tross alt i er en nasjon tuftet på doning, og det er typisk norsk å være god, men allikevel er det frivillige arbeidet krevende og gjør et stort innhugg i fritiden. Det er med glede vi ønsker Veronica Ugedal og Lisa Stien velkommen inn i styringsgruppa. Dere er etterlengtet, og vi ser frem til å sammen med dere og befolkningen på Mo å lage enda mer by-puls, lage enda mer liv i sentrum, få sentrum til å syde. Vi vil at folk skal bruke sentrum enda mer. I vinter har det vært kaldt og glatt. I sentrum er gågaten oppvarmet med fjernvarme så der kan man gå isfritt. Det virker som folk i større grad enn tidligere har benyttet seg av dette i år.

Jeg har hatt gleden av å sitte i styret i Rana Kunstforening i en årrekke. Et spennende frivillig arbeid hvor man får anledning til å dyp-dykke ned i bildekunst, skulpturer og design. Jeg har lært så utrolig mye. RK og teatret samarbeider hvert år under Vinterlysfestivalen om en stor utstilling. Nå sist hadde vi Nico Widerberg. Det ble et formidabelt salg. Bare Pushwagner har solgt bedre her på Mo. Kunstforeningen fyller erverdige 50 år nå. Er du ikke medlem av Kunstforeninen? Det anbefales herved. RK har bidratt til at det henger mye fin kunst på veggene i Rana. Nå er alle pappeskene med kunstforeningens eiendeler pakket bort og står lagret. Nå venter vi på at Fjordsenteret skal ferdigstilles, og vi ser frem til å fortsette i nye, tilgjengelige og moderne lokaler. Ikke så reint lite vemod å flytte fra Museumsgården. Et fantastisk hus. Ikke fullt så trist når man vet at huset skal benyttes til kulturelt formål. Det er bare å bøye seg i støvet over de som har gått sammen og ønsker at Museumsgården skal fortsette å være et av de mest spennende husene i vår kommune. Jeg gleder meg.

Kulturbyen Mo i Rana bugner over av tilbud. Nå er vi opp i så mange forestillinger, så mange konserter, så mange festivaler så mange kor og orkester arrangementer, så mange danseforestillinger at alt ikke lengre er fullsatt. Alle trenger å henge opp plakater. Det er avgjørende. Alle trenger å ta i bruk alle kanaler og virkemidler for å reklamere for sitt arrangement. Dessverre skjer det oftere og oftere at butikkene vil ha det så ryddig, reint og stilfullt at de rett og slett ikke vil ha plakater hengende. Dette synes jeg er beklagelig. Bedriftseiere jeg oppfordrer dere til å sette av en fast plass til dette formålet. Til alle dere som henger opp plakater heng dem beint og fint opp, og ta dem gjerne ned igjen når arrangementet ditt er over og om du tilfeldigvis skulle rusle forbi. Noen bedrifter har lagt veldig godt til rette. Jeg nevner Bunnpris, Obs, Rådhuset, Biblioteket og Prix i byen. Jeg er fan av dere.

Siste tilskudd på kulturstammen i Rana er Rana filmklubb. Jeg har ikke vært der ennå, men det står øverst på prioriteringslisten.

Til dere som bidrar til sponsing og frivillig arbeide. Jeg håper noen baker en kake til bursdagen din.

God helg!

Wenche Bakken

Produsent, Nordland Teater

 

Kommentarer til denne saken