Jeg heier på Trine. Og alle andre som tar et kraftig og nødvendig oppgjør med nettbøller

Foto: Heiko Junge, NTB scanpix/ANB

Foto: Heiko Junge, NTB scanpix/ANB

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

UKESLUTTHun kom ut på Løvebakken som nyutnevnt minister. Der sto hun rakrygget sammen med sine nye regjeringskolleger, og så vidt jeg kunne observere var kulturminister Trine Skei Grande (V) den som fikk favnen full av flest roser.

Jeg unner henne hver eneste en. Ikke på grunn av Venstres politikk, men fordi jeg på vegne av Skei Grande, og alle andre som blir utsatt for netthets, blir oppriktig opprørt, for ikke si regelrett forbanna.

Onsdag 17. januar var ikke bare den dagen da Norge fikk ei ny blågrønn regjering, det var også den dagen da nasjonen våknet opp til et Aftenposten og VG-intervju med den nyutnevnte ministeren der hun på oppsiktsvekkende måte gikk ut og kommenterte rykter om henne som har florert, og ikke minst eskalert, den siste tida.

Ryktene om hennes framferd i et bryllup for ti år siden, er det ingen seriøse norske medier som har viderebrakt. Det betyr selvsagt ikke at ikke norske redaksjoner har hørt ryktene eller at de ikke har vært gjenstand for undersøkelser, særlig i disse #metoo-tider.

I sosiale medier ble det ganske raskt beskrevet som om den nybakte kulturministeren har voldtatt en 16-åring med downs syndrom. I en kornåker!

At Skei Grande finner det nødvendig å gå ut på måten hun nå gjør, skjønner jeg godt. Det har hun et helt klart behov for, etter at den høyreradikale bloggeren Helge Lurås rett i forkant av regjeringsforhandlingene omtalte ryktet på en måte som gjorde at det framsto som en påstand om overgrep.

Dette ble delt videre i tusentalls på Facebook, og dermed rullet en infam snøball som det er umulig å stoppe. I sosiale medier ble det ganske raskt beskrevet som om den nybakte kulturministeren har voldtatt en 16-åring med downs syndrom. I en kornåker!

Nettroll og bøller har over lang tid lagt seg etter Skei Grande, og drevet med regelrett mobbing. Beskrivelsene av henne har over år vært ondskapsfulle og grovt sjikanerende.

Og ikke bare det; det har også vært framsatt drapstrusler mot henne, og bare for et par dager siden ble en 43 år gammel mann fra Lørenskog dømt til 60 dagers fengsel for drapstrusler mot henne. Allerede før den siste tids bruduljer rundt venstrelederen, er det nok flere enn jeg som har tatt oss i å fundere på hvorfor hun gidder å være politiker, og dermed utsette seg for all denne dritten. Det skal jaggu sterke skuldre og en hinsides sterk psyke til for å stå oppreist i det Skei Grande har gjort, og ikke minst gjør akkurat denne uka. Uten å ta stilling til Venstres politikk, så unner jeg inderlig Skei Grande både rosene og plassen ved Kongens bord, om ikke annet for at den dagen hun blir utnevnt til minister preger førstesida på landets største avis med den tittelen «Jeg er ingen overgriper».

Hun må altså gå ut på denne måten etter det som skal få være den mest ondskapsfulle, styggeste og mest bedritne kampanjen en norsk politiker noensinne har vært utsatt for. Det er all grunn til å stoppe opp og spørre oss om det virkelig er slik vi vil ha det? Skal virkelig bøller og nettroll få anledning til å sette dagsorden på denne måten? Skal vi finne oss i at dedikerte og dyktige mennesker unnlater å ta verv, stillinger eller posisjoner av frykt for å bli fritt vilt? Svaret er selvsagt nei!

Sett i lys ikke minst av den grelle Skei Grande-ryktespredninga, er det god grunn til å henlede oppmerksomheta på en dom som ble avsagt i Oslo tingrett denne uka, hvor det ettertrykkelig slås fast at å beskylde noen for straffbare forhold, eller å framsette andre ærekrenkende beskyldninger på en åpen YouTube- eller Facebook-side, kan være forbudt og føre til erstatningsansvar.

Men nok er nok, så jeg heier på Trine. Og alle andre som tar et kraftig og nødvendig oppgjør med nettbøller

I Oslo tingrett krevde Norges største youtuber Dennis Vareide oppreisning etter at en 19 år gammel youtuber har anklaget ham for straffbare handlinger i flere videoer. Retten kom fram til at 19-åringen må betale Vareide erstatning for ikke-økonomisk tap med 50.000 kroner, samt å betale sakskostnader til Vareide på 90.000 kroner.

Nå tror jeg ikke ett sekund at Helge Lurås, bøller og nettroll nevneverdig lar seg skremme av at straffelovens bestemmelse at om krenkelse av privatlivets fred har en strafferamme på fengsel inntil ett år, eller av at diskriminerende og hatefulle ytringer framsatt på internett har en strafferamme på fengsel inntil tre år. Ei heller av at de kan bli dømt til å betale erstatning. De tar neppe heller inn over seg at hovedregelen i norsk lov er at usanne ærekrenkende uttalelser om faktiske forhold ikke er beskytta ytringsfriheta. Disse, og dess like, kommer fortsatt til å herje rundt, men det kan være grunn til at andre stopper opp og tenker seg om et bitte lite sekund før de deler ville, udokumenterte påstander på sosiale medier.

Til VG sier Skei Grande at det hun har opplevd den siste tida går inn på henne som person, samtidig sier hun at noe skal hun også tåle. Men nå hadde hun behov for å si fra, sette ned noen påler og si at påstander som dette kan man rett og slett ikke spre om folk. Det har hun helt rett i, og det er bra at hun sier fra. Selv om det sikkert tok mye av gleden bort fra hennes store dag på Løvebakken.

Men nok er nok, så jeg heier på Trine. Og alle andre som tar et kraftig og nødvendig oppgjør med nettbøller, spesielt de nettbøllene som driver med stygg sexsjikane av dyktige kvinner!

Marit Ulriksen, sjefredaktør

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags