Verket, Trænafestivalen, Sjyen, Hemnesjazz, Havna, Parken, Bukta. Lista over flotte festivaler i vår fantastiske region og landsdel er lang. Festivalsommeren er også lang, og nå ebber den ut. Og igjen sitter vi som har fått med oss en eller flere av disse, nok en gang igjen med en skikkelig godfølelse.

Sist helg leverte Verket varene så det holdt, gjennom ei solid markering av tiårsjubileet sitt. Arrangørene lovde allerede da sistemann gikk ut av portene på Revelen i 2017 et heidundrende jubileumsår i år, og i så måte la de, selv til dem å være, lista uvanlig høyt. Det er bare å konstatere at de gikk over med god margin.

Jeg har sagt det før, og gjentar det gjerne igjen: At Verket for alvor skulle sette Mo på festivalkartet og ikke minst vekke festivalinteressen hos så vel 20- som 60-åringene i denne byen og regionen, er ingen naturgitt øvelse. Ingenting kommer av seg selv, og uten at de lokale, vågale og entusiastiske eierne, med et stort hjerte for byen sin, hadde dratt dette eventyret i gang for ti år siden ville det i dag sett helt annerledes ut nede på Revelen – og ikke bare i selve festivalhelga.

Eierne bak Verket har satset langsiktig og profesjonelt, og dermed bygd opp en festival og en merkevare som gir uvurderlige ringvirkninger, ikke bare i form magiske musikalske opplevelser og sosialt samhold, men også i form av klingende mynt i mange sine kasser, og i så måte kan antallet solgte gule festivalregnfrakker nå på sensommeren være verdt å nevne.

Til tider føltes det nesten som om alle de 5.000 på Revelen hadde tatt på seg den samme festivalhabitten.

I festivalforskningen ved NTNU og Sosiologisk Poliklinikk i Trondheim er det særlig fornemmelsen av fellesskap deltakerne trekker fram.

– Mange av de norske festivalene utnytter lokalitetens spesielle omgivelser som viktige opplevelsesfaktorer, enten det er storslått natur eller gode by- eller parkmiljøer. Dette gir festivalene en egen fysisk basert atmosfære, en egen spesiell verden for noen dager, og en tilhørighet til og sågar en feiring av lokale særtrekk. På den måten blir hver festival en unik møteplass på tvers av kultur og natur.

Det slår Aksel Tjora, som er professor i sosiologi ved NTNU og leder av sosiologisk poliklinikk, fast.

I så måte har det å ta i bruk Verket-navnet, og ikke minst legge festivalen til Revelen med den historiske og spesielle ramma rundt som Mo Industripark representerer, vært intet mindre enn et sjakktrekk.

Alt fra vår dekning av Verket 2018 finner du her

Mange gode krefter har det siste tiåret bidratt til at vi i dag er stolt av å bo i en industriby som satser inn i framtida med grønn energi. Med både navnet og plasseringa har Verket definitivt vært en god bidragsyter.

Rana kommune er for tida ute og ber om innspill på kandidater til kulturprisen 2018. Dette er en pris som skal gå til særlig fortjente kunstnere med tilknytning til Rana, eller andre som har lagt ned et særlig betydningsfullt arbeid for kulturlivet i Rana kommune. Etter ti vellykka festivaler på Revelen, er det på høy tid at Verket ikke bare blir en kandidat i jubileumsåret sitt, men faktisk også blir funnet verdig til å vinne.

At dedikerte og langsiktige eiere, og ikke minst bookingsjef Hans Petter Haaland og verketsjef Maiken Johansen, over år har lagt ned et særlig betydningsfullt arbeid for kulturlivet i denne kommunen, hersker det liten tvil om.

Det kan alle de som lot seg rive med mens Timbuktu dro på så det holdt, alle de som digget Klovner i kamp som fikk det til å koke, alle de som stemte i da Halvdan fikk oss til å synge, og alle de som kjente hjertet svulme av stolthet da Gabrielle sang om ti kniver i hjertet mens himmelens sluser åpna seg over Revelen og jubiluemsfyrverkeriet gikk til værs, skrive under på.

NTNU-professor Tjora trekker for øvrig fram at selv om noen flotte festivaldager ikke vil kunne endre hverdagen som sådan, skaper de en sesongbasert påminnelse om den gode energien i forventede og tilfeldige fellesskap. Og at Verket er god energi, og har vært det over år, er lett å henge seg på.

Opplevelsene på Revelen, både de musikalske og de sosiale, har vært mange. Å få med seg denne sesongbaserte opplevelsen sammen med 5.000 andre på festivalsletta er rett og slett uvurderlig, og det spiller overhodet ingen rolle at en står der med gjørme til langt opp på anklene, mens regner pøser ned.

Igjen er det bare å ta av seg festivalhatten og sydvesten – og glede seg til neste gang vi sammen kan kjenne på at Verket virker – for festivalen skaper stolthet og identitet og den bidrar til å gjøre Mo til en bedre og kul by å bo i.

Marit Ulriksen, sjefredaktør