Flere så meteor over regionen - gikk i havet vest for Helgeland

Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

På Facebook melder mange personer at de både hadde sett og hørt en meteor som passerte lavt over Helgeland natt til tirsdag.

Steinar Midtskogen i Norsk meteornettverk sier de har hørt om flere observasjoner.

– Vi har mottatt flere rapporter om dette, fra Nordland til Østlandet. Jeg kan bekrefte at det har vært en større meteor i natt. Den kom til syne 00:24:48 og var synlig i minst 10 sekund. Vi har opptak av den fra Gran, helt sør i Oppland. Ut fra dette kan vi ennå ikke si så mye om den, som hvor den har gått. Jeg undersøker nå om den er registrert fra Sverige og Finland, og i så fall kan vi peile og si en del mer, sier Midtskog.

- Flere personer sier de har hørt et smell etter at de hadde observet meteoren. Hva kan dette bety?

- Det kan bety at meteoren kom langt ned i atmosfæren, typisk rundt 30 kilometer over bakken, og det kan bety at noe har falt ned på bakken eller i havet som meteoritter.  Men inntil det kommer et bilde fra et annet sted enn Gran så vi kan peile, er det vanskelig å si noe sikkert. Vi vil gjerne at folk melder fra til oss om sine observasjoner, sier Midtskog.

Senere på dagen kommer det en oppdatering fra Midtskogen.

- Vi har enda ikke tilstrekkelige fotografiske observasjoner til å kunne avgjøre ildkulas bane presist, men en foreløpig analyse peker mot at den har falt et godt stykke til havs vest for Helgelandskysten, sier han.

Her melder du fra hvis du ser en meteor: http://norskmeteornettverk.no/obs.php

Artikkeltags