220 svarte på undersøkelsen. Dette er 26 av deres #metoo-historier

Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto. Foto:

DEL

#metoo i lokalsamfunnet vårt?Totalt har 220 av dere valgt å svare på undersøkelsen om #metoo i lokalsamfunnet vårt. Dere har valgt å dele en rekke svært sterke historier fra arbeidsliv, studieliv, hverdag og uteliv.

Da vi stengte undersøkelsen for flere svar mandag var det kommet inn nøyaktig 100 forskjellige historier fra de som har deltatt.

Som det ble beskrevet i undersøkelsen så vil vi gjengi utdrag av disse historiene. Vi kan ikke gjengi alle, men alle historiene som er kommet inn har blitt lest gjennom.

Noen av dere har valgt å legge igjen kontaktinformasjon. Vi har tatt kontakt med alle som har ønsket dette. Enkelte av disse historiene vil bli publisert som egne saker.

Av de historiene som er gjengitt i denne saken, er det gjort endringer i noen av disse. Noen endringer er gjort for ytterligere å anonymisere de involverte. Andre har blitt forkortet eller blitt omskrevet i mindre grad for å gjøre historien mer forståelig for flere.

En rekke av historiene er utelatt fordi de er for grove. De omhandler svært grove seksuelle overgrep, voldtekter, overgrep mot barn, incest. Handlinger som ikke bare er straffbare, men som trolig ville resultert i flere års fengsel.

Til dere som har delt slike historier, ber vi dere om å ta kontakt med politiet for å ta dette videre. Ønsker dere ikke å snakke med politiet, finnes det også en rekke organisasjoner med dyktige mennesker som kan hjelpe dere videre. Dere finner kontaktinfo til en rekke av disse nederst i saken.

Her følger et utdrag av alle historiene vi har fått inn fra dere:

Kvinne, 38 år:

 • En viktig og svært populær skikkelse i en fritidsaktivitet flørtet veldig med meg. Jeg var ung og ble smigret. Etterhvert ble hentydningene mer seksuelle, han sendte meldinger på tlf og vi ble ved en anledning alene på en utflukt. Han dro meg ned i fanget og befølte meg. Han var veldig opptatt av at jeg var med på det og at jeg var varm og ville ha han. Jeg benektet det og sa at jeg syntes det var ekkelt. Han gav seg etterhvert etter en del overtalelse. Han tok kontakt igjen etter hendelsen for å "snakke" om det. Jeg gikk med på det, ikke klok av skade, og han prøvde seg på nytt igjen. Jeg sluttet på aktiviteten som følge av opplevelsene. Han er fortsatt en veldig respektert skikkelse og jeg hadde aldri orket å stå i stormen som ville fulgt om jeg meldte fra.

Kvinne, 34 år:

 • Lederen min sendte upassende SMSer og lurte på om jeg var alene hjemme. Svarte jeg ja så fikk jeg bilder av penisen hans hvor han også skrev hvor lyst han hadde på meg. Hvis vi var sammen i jobbsammenheng så snakket han koffert hele tiden og kom med slibrige kommentarer. Han presset meg til å suge han flere ganger og ble sint hvis jeg avviste han. Dette startet et halvt år etter at jeg hadde begynt i jobben og det pågikk i halvannet år før jeg sa opp jobben.

Kvinne, 47 år:

 • Jeg var bedt av en leder i kommunen om å holde en bedriftspresentasjon for besøkende fylkespolitikere. Dette foregikk i kommunens egne lokaler. Jeg møtte til rett tid, banket på døren, vedkommende åpnet døra, og med hele fylkesrådet som tilskuere presset han meg mot dørkarmen med hele kroppen... og jokket på meg... Jeg freste "slipp meg, slipp meg" inn i øret hans. Ikke så høyt at noen andre hørte det, tror jeg.

Mann, 42 år:

 • En høytstående tillitsvalgt i fagforeningen min hadde misforstått noen blikk og smil fra meg som flørting under en konferanse. Hun la seg deretter etter meg hele den påfølgende dagen og under festaftenen på kvelden. Jeg er mann og kan være med på en flørt, og har opplevd mye seksuell oppmerksomhet tidligere, men dette er den eneste gangen jeg virkelig har kjent på ubehag i en slik forbindelse. Hun var svært pågående, med mange, velformulerte forslag til aktiviteter vi kunne gjøre sammen, på hotellrommet, uten klær på. Jeg avviste høflig gjentatte ganger, noe som ble oppfattet som oppfordring til å være ennå mer pågående. Det gikk over i mer og mer fysisk tilnærming, der hun satte seg i fanget mitt, berørte meg over det meste av overkroppen, gnidde puppene på kroppen og i fjeset mitt, og kysset meg ustanselig på munnen og i ansiktet. Jeg ønsket ikke å være uhøflig i min avvisning, siden dette er en høyt plassert person i min organisasjon, og jeg ikke ville brenne noen broer. Jeg valgte derfor å unnskylde meg med et toalettbesøk, hvorpå jeg gikk og la meg. Det ble en tidlig avslutning på festen for meg.

Kvinne, 22 år:

 • Jeg jobbet som lærling i et mannsdominert yrke. Der opplevde jeg ofte å få kommentarer om jeg ikke kunne suge og bli med på ting. Jeg ble tatt på mens jeg jobbet, og fikk trusler om at hvis jeg ikke kunne gjøre sånn og sånn ble det konsekvenser. Jeg fikk beskjed om å tie. Jeg sa fra til ledelsen, men sjefen ville ikke gjøre noe av frykt for at vedkommende skulle slutte eller gjøre meg noe.

Kvinne, 27 år:

 • Jeg ble seksuelt trakassert på flere personalfester ved en skole på Helgeland av den daværende rektoren ved skolen. Han var kjent for å være pågående og prøvde seg på alle nye kvinnelige lærere. Det merkelige var at ingen som så dette reagerte eller sa fra til andre om dette. Det var kanskje blitt så vanlig at ingen lengre reagerte eller tok notis av dette.

Kvinne, 41 år:

 • I ett av tilfellene ønsket en mann å kjøpe "tjenester" av meg da jeg var sammen med venner på en bar. Jeg ga uttrykk for at jeg ikke var interessert, men vedkommende ga seg ikke. Han bladde opp 2000,- og lurte på om det var nok. Jeg avviste nok en gang og mine venner ba ham om å forlate bordet. Han ignorerte alle beskjeder om å forlate bordet. Han ble tilslutt så intens og påtrengende at vi tilkalte vakter. Han ble øyeblikkelig kastet ut av baren. Jeg opplevde situasjonen som svært ubehagelig og er glad vi var mange rundt samme bord. Et annet tilfelle opplevde jeg i jobbsammenheng. En kollega strøk seg oppetter kvinnelige ansatte, bemerket daglig hvor sexy vi var, at han ble opphisset og veldig gjerne ville ha oss på fanget. Han var mest opptatt av de som var ny og ung. Jeg jobbet den siste tiden lite med ham da jeg fortrakk å gå skift ettermiddag/natt. I dag ville jeg meldt i fra til ledelsen. Da det foregikk tenkte jeg ikke på det som trakassering, men at han var en middelaldrende, desperat mann. Alle på jobben visste hvordan han var.

Mann, 29 år:

 • Det startet med at jeg ble invitert med hjem til henne, ting skjedde og vi ble godt kjent over tid. Men etter hvert som tiden gikk var ikke hun den rette for meg, hun sa da hun følte seg brukt og hun truet med å fortelle usanne historier om meg dersom jeg ikke ville fortsette med det vi først hadde. Hun beskyldte meg for å bruke henne til seksuell omgang, for voldtekt og for psykisk vold. Det tok noen måneder med beskyldninger og usannheter, men etter hvert ga hun opp.

Kvinne, 47 år:

 • På jobbreise prøvde kollega å komme seg inn på mitt rom om natten. Fordi han hadde bestemt seg for å «få» meg på denne turen, ifølge han selv.

Kvinne, 27 år:

 • Det var på mitt første julebord i jobben. En kollega som jeg kjente fra før satt ved siden av meg. Det startet med litt stryking på lårene, men videreutviklet seg til tafsing, klåing, nedsnakking om min samboer, og til slutt så "kastet" han seg over meg og forsøkte å kline med meg.

Kvinne, 56 år:

 • Da jeg var 15 år hadde jeg mye angst. Jeg fikk tips om en lege på sykehuset som var flink med ungdom. Det jeg opplevde var at han ville ha sex. Legen brukte mye energi for å få det som han ville. Jeg gav ikke etter og sluttet å gå til ham. Han var gift og hadde barn.

Kvinne, 47 år:

 • Den siste hendelsen som jeg opplevde som svært ubehagelig var fra en kvinne. Da jeg snakket med henne på en pub, tok hun meg gjentatte ganger på brystene. Jeg ba henne på en fin måte om å slutte. Gjentok flere ganger at hennes adferd var uønsket. Det var som bensin på bålet, hun bare fortsatte samtidig som hun lurte på hvorfor jeg var så snerpete. Det endte med at jeg valgte å forlate stedet.

Jente, under 18 år:

 • Jeg sov på toget, og våknet av at en voksen, fremmed mann satt seg ved siden av meg. Han strøk meg i ansiktet, tok meg på låret og begynte å skulle ta av meg pleddet. Jeg lot som jeg sov fordi jeg var redd, jeg hadde aldri blitt utsatt for noe slik og jeg var redd for hva han kom til å gjøre hvis jeg viste han at jeg var våken. Etter en stund kom konduktøren på toget og førte han vekk.

Mann, 58 år:

 • Jeg ble utsatt for kyssing, beføling og holdt fast av en mannlig lærer.

Kvinne, 45 år:

 • Jeg var på fest på et utested da en mann (en gift tobarnsfar) stakk hånda oppunder skjørtet mitt og tok meg i skrittet. Det var folk rundt oss.

Mann, 20 år:

 • Jeg ble tvunget til å ta på og kysse en jente som jeg ikke hadde noe ønske om kysse, fordi jentevennene hennes sa de skulle si til andre at jeg hadde forsøkt å voldta dem.

Kvinne, 43 år:

 • Jeg var på kurs, da den ene kursdeltakeren stakk handa i skrittet mitt og fortalte hvor vakker jeg var.

Kvinne, 28 år:

 • Jeg jobbet med en kunde på et oppdrag, og vi var på reise med kundens bedrift i forbindelse med en ukelang konferanse. Jeg var 25 år. Lederen av kundebedriften, han var i 40-årene og gift, sa hver kveld under/etter middagene ting som "Kan jeg bli med deg på rommet i dag da? Det er på grunn av at vi skal kose oss at jeg ønsker å samarbeide med dere." Han sendte også private meldinger via samarbeidsverktøyet i løpet av arbeidsdagene med seksualiserte, nedverdigende meldinger. Jeg ignorerte det, han var jo en stor kunde og min bedrift hadde investert mye i prosjektet så jeg visste ikke hvordan jeg skulle melde ifra uten at det fikk konsekvenser for oss. Jeg sluttet etter prosjektet var avsluttet.

Kvinne, 24 år:

 • Jeg var lærling i industrien, i en bedrift med helkontinuerlig skiftgang. Skiftet mitt var på en utflukt sammen med et motgående skift, og vi overnattet på et koselig hotell. Vi drakk alkohol og hadde det hyggelig sammen, og da jeg, som var 18 år på dette tidspunktet, skulle gå og legge meg på rommet mitt, fulgte en fra det andre skiftet med. Han var godt over 50. Jeg la meg og var klar for å sove, da jeg kjente at han begynte å ta på rumpa mi. Det var INGEN tvil om hva som skjedde, og han ga uttrykk for at han koste seg med lyder og ord. Jeg ble livredd, og sprang ut i gangen og ned gjennom etasjene. Jeg gjemte meg under et bord i gangen, og dro en matte foran meg. Neste morgen våknet jeg sittende i gangen, og la episoden bak meg. Jeg tenkte at jeg var full og at ingen ville tro på meg, så det var ingen vits i å tenke mer på dette.

Kvinne, 20 år:

 • Jeg jobbet i en bar, hvor vi hadde det koselig på jobb og et godt miljø. For ei stund siden var jeg plutselig på jobb sammen med sjefen, og vi hadde det veldig morsomt sammen på jobb, til vi ble fri for øl på tankene, og måtte ut på lageret for å hente flere fat. Det var sånn to andre på jobb i baren. Plutselig lukket han døren bak oss, og låste. Jeg ble redd, og prøvde å komme meg vekk først, men så følte jeg også at jeg bare måtte spille med. Jeg vet ikke om det var voldtekt, men jeg ba ham flere ganger om å slutte. Jeg ville bort, og jeg gråt. Da han stoppet, påsto han at jeg hadde tent han med vilje lenge. Jeg har sluttet i jobben etter det, men er redd for å møte han.

Kvinne, 44 år:

 • Jeg var 14 år. På vei fra toalettet kjente jeg plutselig et lår som presses hardt bakfra opp i skrittet mitt. Jeg snur meg og ser opp på en glisende ungdomsskolelærer som lukter alkohol. Mens jeg går livredd tilbake til norsktimen hører jeg latteren hans bak meg. Vi var flere som opplevde læreren på denne måten, og både rektor og lærerkolleger visste hvordan han holdt på. Mange år etterpå hørte jeg at han ble flyttet til en annen ungdomsskole der han fortsatte på samme måte.

Kvinne, 29 år:

 • En fremmed mann fulgte etter meg da jeg gikk av bussen ved studentboligen. Jeg la merke til mannen, og gikk fortere og fortere. Jeg låste opp ytterdøren og skyndte meg inn. Men plutselig var han rett bak meg. Han prøvde å smette seg inn sammen med meg, men jeg fikk stoppet han med døren. Han holdt døren åpen med å sette foten sin mellom døren og dørkarmen, og ba meg om å slippe han inn slik at vi kunne "ha det gøy sammen." Han prøvde å dra opp døra, mens jeg brukte begge hender på å holde den lukket. Jeg prøvde å sparke bort foten hans. Jeg fikk han ikke til å gå. Han SKULLE inn med meg, eller så skulle jeg "bli med han," sa han. Han pøste på med kommentarer om hvor nydelig og sexy jeg var. Sa at han ville se mer av meg. Jeg ba han om å gå, igjen og igjen. Prøvde til og med å dikte opp en kjæreste for å få han til å gå (har opplevd før at noen gir seg med det samme de får høre at en annen mann 'eier deg'). Etter en stund dukket politiet opp og tok han med seg. Noen hadde sett hva som skjedde og tipset dem. Jeg priser meg heldig for at noen så hva som skjedde, og at de gjorde noe med det. Jeg er også utrolig glad for at jeg kom meg inn den døra før han fikk tak i meg på gata.

Kvinne, 51 år:

 • Som 14-årig ungdomsskoleelev drev sløydlæreren og hvisket slibrigheter i øret mitt mens jeg sto og skrudde sammen en hylle. Jeg opplevde dette som grusomt, men turte aldri melde fra til rektor.

Mann, 29 år:

 • Har flere ganger opplevd på uteplasser og fester å bli tatt godt tak på i skrittet, ofte fulgt opp med "du skal bli med meg hjem ikveld" eller lignende. Er man ute og danser er det ikke uvanlig at fremmede gnir seg opp mot deg, og ved et par anledninger har jeg opplevd at kvinner har revet opp skjorta på meg. Dessverre er dette sett på som helt greit så lenge man er mann.

Kvinne, 29 år:

 • Jeg var på en bensinstasjon da en bil stoppet og en mann kom ut og spurte med rett ut om vi skulle ha sex. Jeg var gravid i åttende måned.

Kvinne, 48 år:

 • I treningstroppen vår var det vanlig at vi hadde fellesdusj (menn og damer sammen) når vi var på stevner. Under en slik fellesdusj kom en treningskompis bort til meg og begynte å såpe meg inn. Vi var alene der akkurat da. Jeg var 16 år og han godt over 30 år. Han gned den erigerte penisen inn mot baken min og sa at jeg var deilig og gjorde han så kåt. Jeg ble så paff og klarte ikke å si noe først. Han sa at han ville elske med meg. Jeg fikk etterhvert sagt at jeg ikke ville. Han sa at han ikke ville presse seg på meg, men at han hadde svært lyst på meg. Han godtok til slutt at jeg ikke ville, men følelsen av at det var min feil at han ble kåt satt i meg i mange år etterpå.

Her finner du all statistikk fra den lokale undersøkelsen.

Trenger du noen å snakke med i forbindelse med #metoo?

Har du blitt utsatt for seksuelle overgrep og ønsker å gå videre med saken? Eller trenger du noen som kan gi deg hjelp på veien videre eller bare noen å snakke med? Her er flere viktige telefonnummer som kan være til hjelp.

Politiet: 02800

Jushjelpa Nord-Norge: 776 44 559

Helgeland overgrepsmottak: 751 20 600

SMISO Nordland: 75173050

DIXI Ressurssenter mot voldtekt: 224 44 050

Landsdekkende telefon for incest- og seksuelt misbrukte: 800 57 000

Tipstelefonen for seksuelle overgrep mot barn: 800 80 018

Stiftelsen Fellesskap mot seksuelle overgrep: 800 57 000

Alarmtelefonen for barn og unge: 116 111

Kors på halsen (Røde Kors' hjelpelinje for deg opp til 18 år): 800 33 321

Kirkens SOS: 224 00 040

Fakta

#MeToo er blitt betegnelsen på en verdensomspennende kampanje som setter søkelys på seksuell trakassering, spesielt mot kvinner i av menn i maktposisjoner.

Begrepet ble allemannseie etter at skuespilleren Alyssa Milano høsten 2017 oppfordret kvinner til å vise verden omfanget av seksuell trakassering.

Dette skjedde etter at en rekke kvinner hadde stått frem og fortalt om trakasseringen til filmprodusenten Harvey Weinstein. «Hvis du har blitt seksuelt trakassert, skriv «me too» som et svar på denne tweeten», oppfordret Milano, og fikk massiv respons.

Kampanjen har vært preget av kvinner som har stått frem og fortalt hva de har opplevd, uten at den som trakasserte nødvendigvis har blitt navngitt. Ideen er at trakasseringens omfang er viktigere å å få fokus på, enn å lage syndebukker av enkelthistorie.

I Norge tok det noe tid før det ble mange håndfaste saker. Aleksander Schaus utlevering av historier fra TV 2 ble den første store saken, mens varslene mot tidligere Ap-nestleder Trond Giske har utløst en lang rekke varslingssaker i politikkens verden.

Amedias/Nettavisens landsomfattende undersøkelse viser at rundt 1 av 3 – 1,35 millioner – sier de har blitt utsatt for seksuelle krenkelser/trakassering.

 

Artikkeltags