Og, tradisjonene holdes på: Selvfølgelig blir det teaterlunsjkonserter som på flere vis er blitt et kjært tilbud under Vinterlys, i hele syv dager kan publikum unne seg lunsj i hyggelige omgivelser og med høy kunstnerisk kvalitet, melder teatret i sitt presseskriv.
Se listen over de andre slippene:

Kjente og ukjente fjes skal stå for underholdning til kulturglade folk til neste års Vinterlys

Det kommer nyfeministisk svartmetall-forestilling, kjærlighet mellom to kvinner og mye mer til Vinterlys

Disse artistene skal sørge for knallbra stemning neste Vinterlysfestival
Nordland Teaters egen Sissel Brean
I februar vil det handle både om krig og kjærlighet, om ensomhet, lidenskap og politisk engasjement når Nordland Teaters egen Sissel Brean tolker en rekke franske chansons på svensk. Med seg på scenen har hun Syver Olstad på trekkspill og kontrabass. Tidligere har duoen tolket Kurt Weill og Monica Zetterlund under Vinterlys.
– I disse tøffe og håpløse tider har jeg lyst til å gå i bokhylla og ta med meg noe fra min samling av favorittdikt
Lena Kristin Ellingsen fra Drageid i Saltdal i Nordland skal også underholde. Hun har 2 års utdanning på Bårdar Akademiet og 3 år på Statens Teaterhøgskole. Hun har vært skuespiller siden 2004 og har gjort mye. Nå driver Lena med en lyrikk-kampanje på Instagram, og nå kommer hun til Vinterlys med sine favorittdikt.
Ellen Horn kommer også til Vinterlys, og hun begynner mandagen sin med lunsj-lyrikk i Teaterkafeen. Hun skal også i sofaen med Birgitte samme dag, og dele foredraget hennes som handler og Peer Gynt på Gålå.
Dette sier Ellen selv om sin lunsj:
– I disse tøffe og håpløse tider har jeg lyst til å gå i bokhylla og ta med meg noe fra min samling av favorittdikt - og dele både noen opprørsdikt og noen trøstedikt og noen kjærlighetsdikt. Børli, Bjørneboe og Hagerup kanskje? Eller hva med noe av Nils Christian Moe-Repstad, som nylig forlot oss.
Lyrikk
Lyrikeren Arvid Hanssen inviterer til å lytte til sine tekster og Tove Karoline Knutsens toner. I tillegg kommer Stein Elvestad, Malin Zetterberg og Syver Olstad som spiller blues i lag med Nordvesten.
Smerter, gleder og poesi
Linda Brean Mathisen. Rocka og vakker musikk komponert av Sissel Brean skal dele fortellinger om øyeblikk vi kjenner i kroppen; ord som smerter, setninger som gleder og poesi som gjør livet levelig.
Tenordlendingen
Kristian Krokslett er kjent som «tenorlendingen» og skal sammen med pianist Steinar Pedersen ta sitt publikum med gjennom noen av operatenorens forføreriske høydepunkter og desperate elskovsbekjennelser, —på en noenlunde helt normal formiddag i april.
Musikalsk verden
Pianisten Franziska Wika skal ta publikum med på en reise i komponisten Philip Glass særegne musikalske verden. Glass studerte komposisjon og keyboard ved det kjente studiet, Juilliard i New York på begynnelsen av 1960-tallet.
Det var imidlertid først under sine fortsatte studier hos Nadia Boulanger i Paris at Glass begynte å komponere i den minimalistiske stilen som siden har blitt hans kjennetegn og som har gjort ham til en av de mest anerkjente moderne komponistene. En viktig inspirasjon i Glass' skapelse av sitt eget musikalske formspråk var den indiske sitarspilleren Ravi Shankar.
Innsyn i prosessen
I 2018 begynte Ellen Horn i jobben som kunstnerisk leder for Peer Gynt på Gålå. Hun spilte selv rollen som Mor Åse i forestillingen på Gålå fra 2009 til 2011. Ellen Horn skal fortelle om den spektakulære kulturfestivalen Peer Gynt i Gudbrandsdalen som står bak utendørsteatret Peer Gynt på Gålå. Her vil vi kultursultne folk få nærmere innsyn i hennes engasjement og prosessen frem til en ferdig satt festival, samt historien og visjonen bak det hele. Tradisjon og nyskaping. Kultur i natur. “Vi skal røske ti dæ og sende dæ hjæm med tårevåte kjåkå”!
Ellen Horn har hatt et sterkt engasjement i Henrik Ibsen hele sitt profesjonelle liv, og var leder for Den internasjonale Ibsenfestivalen på Nationaltheatret i flere år. Ellen Horn er i tillegg til å være kunstnerisk leder for Peer Gynt på Gålå også fast ansatt som skuespiller ved Nasjonaltheatret.
Psykisk helse
Skuespillere og deres psykiske helse er et lite prioritert område innenfor forskning på utøvende kunstnere. På tross av at det er mye fokus på skuespilleres psykiske helse i media.
Kristin Sørensen, stipendiat ved Nord universitet, har i over ett år jobbet med sin doktorgrad om psykisk helse og hvordan den påvirker og påvirkes av å være skuespiller. Hun har intervjuet en rekke skuespillere fra store deler av landet. Målet med forskningen er å få en forståelse av hvordan skuespillere har det i jobben sin og hva som hemmer og fremme psykisk helse i deres arbeidshverdag.
Sørensen har som både sykepleier og dramapedagog, en fot i begge leire, og har jobbet i over 10 år som foreleser og formidler over hele Norge. Og selvfølgelig skal det i samarbeid med Nordland Teater lages teater av resultatet.
Demens og Alzheimers
Klokkeklovnene forteller om sitt arbeid med demente, Stein Elvestad og skuespillere leser et utdrag fra hans manus om demens og Katrine Sjaastad Hanssen forteller om sin forskning på Alzheimer.
«I 2020 var det 101.000 mennesker som levde med demens i Norge, hvor cirka 60 prosent av disse hadde Alzheimer’s sykdom. Flere år før pasientene opplever symptomer på Alzheimer’s sykdom begynner nerveceller i et lite område i hjernen, nærmere sagt i cellelag 2 av den entorhinale cortex å bli syke før de dør. I mitt doktorgradsarbeid ved NTNU i Trondheim jobber vi med en ny metode for hente ut disse spesifikke nervecellene fra unge voksne rotter og mus og har de i små inkubasjonskamre hvor vi kan følge nevronene gjennom sykdomsutviklingen. Vårt mål er å bruke denne metoden for å bedre forstå hvorfor disse nevronene er sårbare i den tidligste fasen av sykdommen, og ikke minst, kan vi stanse sykdomsutviklingen på et tidlig tidspunkt».
Foredraget kan forventes å vare opp mot 2 timer
Ibsen = morsom underholdning
Linda Brean Mathisen forteller om prosessen med å lage publikumssuksessen «Ibsens engler» som ble produsert ved Nordland Teater i 2006/2007.
Foredraget vil vare i cirka en time og er lovet å være engasjerende.
30-tallets Mississippi
Tredvetallet. Mississippi, the most Southern Place on Earth. Varmt, fuktig, fattig. Bomull, bourbon og blues, Delta blues.
Går det an å få den gamle bluesen til å handle om oss, med velstand, votter og vinter? Går det an å synge blues på ranværing? Det går i hvert fall an å prøve. Stig Bang tar med seg en gitar eller to og forteller om da bluesen flytta inn på gutterommet i Myraveien 14B.
Årets Vinterlyskunstner
Rana Kunstforening og Nordland Teater er stolt av å presentere, og ønsker hjertelig velkommen til årets Vinterlyskunstner Mikael Persbrandt
I tillegg til en særdeles dyktig skuespiller er Mikael Persbrandt også kunstner. Med en mor som malte, har kunst alltid vært i nærheten i livet hans, men da han bommet på målstreken for å komme inn på Royal Academy of Art i en alder av 19, ble hans vei i livet en annen.
Nå er sirkelen sluttet, og Mikael Persbrandt har funnet veien som en verdsatt skuespiller og kunstner.
Persbrandts malerier beveger seg mellom det figurative og det abstrakte. Kunstneren har et svært ekspressivt formspråk, med til tider intense strøk og klare, sterke farger. Mange av arbeidene har en mørk undertone, men han går ofte også mot lyse, mer dekorative uttrykk.

Helgeland får flere hundre tusen kroner for å binde folk sammen
Linda Brean Mathisen blir Vinterlysprofil
