Ronald Leif Trælnes døde 17.september, 76 år gammel.

Ronald var kjent som «Haiinn Trælnes» og var sterkt deltaktig i Bossmo & Ytterens ILs maktdemonstrasjon i barne -og ungdomsfotballen på 80-tallet. «Bossmo var bosser» kunne Bodø-avisa Nordlands Framtid slå fast i 1988. Under overskrifta og var det et stort bilde av juniorlaget (årskull 1970 og yngre) - Bossmo & Ytteren IL var representert i alle kretsfinaler i 1988, og det var ikke det eneste året de burgunderrøde og gule dominerte KM.

Med en gang Ronald Trælnes så potensialet i et lag, ville han trene det, og dermed trente han flere lag samtidig, og la sin ære i at de skulle bli kretsmestere. Det betød timevis med teknikktrening, spillsekvenser med tempo og litt «god, gammeldags kjeft» (hvis det gikk for sakte). Etterpå var det latter. Og latter og humor var det mye av.

En gang presterte Trælnes å kjøre feil på vei til Brønnøysund da småguttelaget skulle spille kretsfinale. Foreldre sto skrekkslagne på p-plassen og ventet på han. Han hadde jo kjørt like bak dem. Hadde det vært en ulykke? Etter hvert han kom skrensende inn på parkeringsplassen. Han lo så tårene trillet. Han hadde hørt på Radiosporten og glemt å svinge av.

«Rainer og Bossmo i gang igjen», kunne Adresseavisen slå fast da laget hans deltok i Scandiacup (hvor de noen år tidligere hadde tatt seg til semifinalen med en annen årgang). Og selv ikke brasilianske lag klarte å hamle opp med B&Y IL i Norway Cup. Samme årgang (1975-76) kvalifiserte seg også til uoffisielt NM for guttelag og fikk en knallsterk 6.plass.

Trælnes satset mye på at det skulle være godt miljø blant spillerne. Det var viktig at laget var en stor gjeng som hadde det artig i lag. Og godt miljø var det, for Trælnes var stadig på Videoteket med spillerne sine for å låne film og kjøpe godteri til videokvelder på loftet på Ytteren idrettshus.

Han trente både gutter og jenter, og flere av dem spilte til slutt i øverste divisjon. Noen fikk også spille for yngre landslag og en ble til og med utenlandsproff. Proff eller ikke. Ronald Trælnes skapte uten tvil fotballminner om du så satt på benken eller fikk heve pokalen over hodet.

Hadde han vært trener i dag ville høsten vært garantert vært burgunderrød og gul! Slik den ALLTID var på 80-tallet.

Tone Mikalsen, på vegne av tidligere spillere i Bossmo & Ytteren IL.