Gå til sidens hovedinnhold

Minneord om Arne Brattland

Leserbrev

Onsdag 30.desember kom den triste meldingen om at Arne Brattland, mangeårig gitarlærer og distriktsmusiker i Rana, og internasjonalt anerkjent klassisk gitarist, hadde gått bort. Arne døde fredfullt i sitt hjem i Clanfield i England, med sine nærmeste rundt seg. Han hadde da hatt en alvorlig kreftdiagnose i vel ett år.

Arne Brattland var født i 1955, og vokste opp i Holandsfjorden i Meløy. I 1976 ble han tatt opp ved Musikkhøyskolen i Oslo, som den første på sitt instrument. Han avla sin diplomeksamen på klassisk gitar i 1982, og debuterte ved Festspillene i Nord-Norge i 1983.

Etter avsluttede studier i Norge reiste Arne til London, der han studerte under bl.a. John Duarte, David Russel, Gilbert Biberian, Nigel North og Carlos Bonell. I 1988 hadde han sin internasjonale debut i Wigmore Hall.

Etter dette fulgte en enestående kombinasjon av internasjonale engasjementer og lokalt virke. Han vendte hjem til Nordland, og fra 1990 til 2001 var Arne fast ansatt som gitarlærer og distriktsmusiker ved kulturskolen i Rana. I disse årene brukte han ferier og andre muligheter til å arbeide internasjonalt, med konserter og deltagelse på festivaler og symposier. «Arne var en stor inspirasjonskilde for oss, han søkte ut for å hente kunnskap og nye impulser, og delte alltid med oss når han var tilbake», sier en tidligere kollega ved kulturskolen om ham.

Fra 1992 til 1994 hadde Arne Brattland permisjon, og bodde to år i England. Da han kom tilbake kom også Debra Adamson (Debbie), som han ble gift med, og som han i 1998 fikk datteren Heidi med. Også Debbie er musiker, pianist og gitarist, og ble etter kort tid ansatt ved kulturskolen.

Sommeren 2001 brøt den lille familien opp fra huset sitt i Hauknes, og slo seg ned i Clanfield nord for Portsmouth. Arne deltok i flere ensembler i England, deriblant The Rodrigo Trio, London Guitar Orchestra, The Omega Players, The Lyric Guitar Trio og flere. Arne og Debbie etablerte også sitt eget ensemble, The Adamson-Bratland Guitar Duo. Han virket som free-lancer, og hadde en rekke engasjementer i mange land, med masterklasser, konserter og festivaler. I tillegg var han en avholdt lærer, kjent for en humørfylt og engasjerende undervisningsstil, for studenter som ofte fikk fremragende resultater ved eksamen.

I Norge er kanskje Arne Brattland best kjent som del av «Arctic Guitar Trio», sammen med Jarl Strømdal og Trond Davidsen. Dette samarbeidet besto fra 1991 til nå, og har resultert bl.a. i tre CD-innspillinger. Arne var trioens arrangør, og i et minneord berømmer Strømdal og Davidsen hans evne til spennende stemmefordeling, og til effektiv og ytterst nøyaktig oppbygging av arrangementene – alltid med utgangspunkt i originalpartiturene.

Arne har arrangert verker av mange store komponister for gitar. Mest kjent er antagelig hans transkripsjoner av Griegs pianoverker. Disse brukes nå av verdens fremste utøvere, og er en del av standardrepertoaret for klassisk gitar. Han skrev også selv komposisjoner, og flere komponister har skrevet musikk spesielt for Arne, deriblant både Bjørn Alterhaug og Bodvar Moe. Det foreligger en rekke CD-innspillinger med Arne Brattland.

Selv om Arne etterhvert befant seg i en internasjonal eliteklasse av musikere, forble han alltid den samme gutten fra Holandsfjorden. Han besøkte hjemlige trakter og familie hvert år, og i 2014 sto datteren Heidi konfirmant i Meløy, kledd i nydelig nordlandsbunad.

Familien var ofte innom Mo i Rana på sine turer til Arnes hjemsted. Vi som kjente dem satte stor pris på disse besøkene, av herlige mennesker og gode samtalepartnere.

De som kjente Arne privat, husker en ydmyk og beskjeden mann, full av humor og humør. En musiker av første klasse som aldri glemte hvor han kom fra; som drev det lenger enn de fleste i musikkens verden, men som alltid var hyggelig, hjelpsom og høflig mot alle. I minnetalen under gravferden sa Debbie det slik: «Musikk førte oss sammen. Du holdt en solokonsert på Cannington og presenterte deg for meg i baren etterpå. Dette er så typisk for deg. Det ene øyeblikket en utrolig opptreden, og i det neste være den helt jordnære, vennlige og imøtekommende til nye ansikter på kurset. Så veldig beskjeden. Det var en øyeblikkelig forbindelse og mange år med lykke og moro deretter.»

Vi er mange som vil savne Arne. En Musiker og en Gentleman er gått bort.

Vigleik Haga

Kommentarer til denne saken