26 nordlandsskoler på mobbeliste. I kveld er det klart for debatt på biblioteket

Tar debatten:  Vi har skaffet mange bra representanter som skal debattere temaet, sier Marit Haukland fra Rana bibliotek. Foto: Beate Nygård

Tar debatten: Vi har skaffet mange bra representanter som skal debattere temaet, sier Marit Haukland fra Rana bibliotek. Foto: Beate Nygård

Artikkelen er over 5 år gammel

- Temaet er veldig aktuelt og jeg håper og tror at det blir et stort engasjement.

DEL

I kveld er det klart for debatt på biblioteket, denne gang om mobbing.

- Ideen oppsto i høst da det ble kjent at to ungdomsskoler i Rana kom dårlig ut på en undersøkelse om mobbing, forteller Marit Haukland.

Mo og Båsmo ungdomsskole er inne på lista over 250 skoler i landet som staten følger tett med tanke på mobbing. Lista er basert på elevundersøkelser i 2007 og 201012.

Blant de 250 skolene som myndighetene definerer å ha størst utfordringer, finner vi 26 nordlandsskoler.

Forsker på mobbing

Jan Birger Johansen, professor i generell pedagogikk og didaktik ved Universitetet i Nordland, er hentet inn som debattleder.

- Johansen som er forsker på mobbing, får frie tøyler når det gjelder å styre debatten, og sammen med resten av panelet syns jeg vi har fått med mange bra representanter som kan debattere dette, sier Haukland.

Panelet består av Peggy Søvik, fra Mot mobbing, SLT-koordinator/politi Roar Åsland, skolesjef i Rana, Jørn H. Halmøy, FAU-representant Laila Gaup Remmen, elevrepresentant fra Mo ungdomsskole, Hanna Lindegaard, elevrepresentant fra Båsmo ungdomsskole, Hanna Åkenes Anderson og lærerrepresentant Marte Hultgren.

- Peggy Søvik jobber i barnehage og er aktiv i Mot Mobbing og Roar Åsland er kjent med ungdommer på alle plan.

I panelet sitter også to elevrådsrepresentanter.

- Skolesjefen nevnte at ungdommer i mange debatter blir glemt, og det er jo de det handler om, sier Haukland og legger til:

- Det ble sagt mye i høst om hvorfor undersøkelsen ble som den ble, og mange argumenterte om hvorfor og hvorfor ikke, det skal vi ikke inn på her, grunnen til debatten er mobbing som tema, det er det vi har hengt oss på, sier Haukland.

Utadvendt bibliotek

Biblioteket satser på å bli mer utadvendt ovenfor publikum, og debatten er en av virkemidlene de benytter seg av. På den forrige debatten om kulturhus kom det bra med folk,, og jeg håper denne blir like bra, om ikke bedre. Jeg tror dagens tema kanskje skaper enda mer engasjement, avslutter Marit Haukland.

Artikkeltags