Kommuneoverlege Frode Berg forteller at han fikk beskjed fra en fastlege om at flere ungdomsskoleelever på kort tid hadde henvendt seg til legen og ønsket undersøkelse for skabb.

– Skabb er ikke uvanlig, men det er uvanlig at mange elever samtidig kontakter lege med denne problemstillingen, sier Berg.

Videre kontaktet Berg rektor ved skolen, som bekrefter utbruddet.

– Jeg har snakket med rektor ved Mo ungdomsskole, da jeg var usikker på hvilken informasjon som var gitt fra skolen til elever og foresatte. Jeg fikk da vite at det er flere elever som har symptomer, sier Berg.

Berg påpeker at skabb er ufarlig, men veldig plagsomt. Det har ikke, slik man trodde før, noe med dårlig hygiene å gjøre. Han forklarer at de som opplever symptomer, som kløe i huden, skal oppsøke lege.

De som ikke har symptomer skal derimot ikke oppsøke lege, selv om de har vært i lag med andre smittede. Selv om skabb er smittsomt, er det ingen grunn til panikk. Noen enkle forholdsregler er nok.

– Unngå overdreven hudkontakt, som ungdommer kan ha en tendens til. Håndtrykk og en klem medfører neppe smitte. Ikke bruk andres klær eller seng, sier Berg.

– Skabb går ikke over av seg selv. Smittefaren er over kort tid etter behandling. Ikke start behandling uten at fastlege mener det er nødvendig.

Skabb behandles blant annet med det reseptfrie middelet Nix, men en slik kur skal altså kun brukes hvis legen har gitt klarsignal.

Rektor ved skolen, Dag Roald Djønne, sier de ikke har et eksakt antall på hvor mange som er smittet.

- Vi fører ingen statistikk eller antall på dette. Vi har fått beskjed om at to til fire elever kan ha skabb, men dette er informasjon vi har fått gjennom andre elever. Vi har gått ut med informasjon om tiltak til elevene gjennom deres lærere og vi har lagt ut informasjon på It's learning til foreldrene. Det er ingen grunn til panikk og dette er noe som behandles på enkel måte. De som får symptomer må kontakte lege for å få rett behandling, sier Dag Roald Djønne.