Gå til sidens hovedinnhold

Moral og etikk la grunnlaget for vaksinasjonsstrategien. Hvordan kan vi da samtidig la 20 til 30 mennesker dø av lymfekreft hvert år, når vi vet at de kunne vært reddet?

Hvor er moralen når kreftpasienter må reise utenlands for livreddende behandling, spør leder i Lymfekreftforeningen, Kari Sandberg.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Lymfekreft på liv og død

Vi kan i dag, 7.mai, lese i Aftenposten og i går i Dagens Medisin om en behandlingsmetode, CAR-T, som kan redde livet til nærmere 20 til 30 lymfekreftpasienter i året. Dette sier Norge nei til, selv om behandlingen kan gis på Radiumhospitalet, der forskere har deltatt i utviklingen av metoden. Metoden ser ut til å være spydspissen til nye tider for mange kreftformer. Generalsekretæren i Kreftforeningen kaller dette en revolusjon. Men, ikke for lymfekreftpasienter i Norge. De dette gjelder har prøvd alt og har ingen flere alternativer, men nektes denne nye muligheten.

Liv og helse var viktigst da pandemien rammet landet. Moral og etikk la grunnlaget for vaksinasjonsstrategien. Dette stiller hele Norge seg bak. Hvordan kan vi da samtidig la 20 til 30 mennesker dø av lymfekreft hvert år, når vi vet at de kunne vært reddet? Hvor er moralen? Beslutningsforum sier nei, nok en gang, til en behandling som gis i de fleste andre land. Og de har brukt fire år på dette avslaget. Flere lymfekreftpasienter har ikke overlevd denne ventetiden. Nå er en 30-åring på vei over til Sverige for å få livet tilbake på et offentlig svensk sykehus. Så enkelt er det når man har penger – kr 3,8 mill., og man er desperat. Andre har reist til USA. Slik fungerer et todelt helsevesen og tydeliggjør et «forskjells-Norge» som ingen av oss vil ha. Pasienter må reise utlands for å få en behandling som kan gjøre dem friske, og de kan fortsette sine liv som nyttige samfunnsborgere. Det ligger god økonomi i dette!

Lymfekreftforeningen vil ikke gi seg før vi kan sove godt om natten, i vissheten om at alle dette berøre får livreddende CAR-T-behandling her i landet. Forskningsresultater må brukes til det beste for pasientene. Det er derfor vi gir vår støtte.

Lymfekreftforeningen

Kari Sandberg, leder

Kommentarer til denne saken