I dag starter mørketida i nord

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Tirsdag forsvinner sola ned under horisonten i Nordkapp for i år.

DEL

Nettavisen: Mørketida kryper nedover Nord-Norge. Tirsdag går sola ned for siste gang i år i Nordkapp. Så følger Berlevåg, Hammerfest, Vardø, Alta, Tromsø, Karasjok, Andenes, Bardufoss, Harstad og Svolvær i tur og orden. Kartet fra Meteorologisk institutt viser datoene for når mørketida starter i disse byene.

- Fine farger på himmelen

- Det er mange som kaller det fargetida, for når det er klarvær, er det ofte mye fine farger på himmelen. Du kan si vi har en kjempelang solnedgang og soloppgang. Særlig når det er snø på bakken og klarvær, blir det fint, forklarer statsmeteorolog Håvard Thorset til Nettavisen. Han er opprinnelig fra Hemsedal, men er stasjonert hos værvarslingstjenesten i Tromsø.

Mørkt, men ikke mørketid

Og hva med Bodø? Nordlands største by er en historie for seg. De har faktisk ikke mørketid, selv om den ligger nord for Polarsirkelen.

Det er avbøyningen av sollyset som gjør at grensa for mørketid ligger litt nord for polarsirkelen, og derfor har Bodø ikke mørketid, skriver meteorologene på nettstedet yr.no.

Nå vil noen protestere, for selv uten mørketid, så blir sola borte i Bodø i én måned. Det er fordi høye fjell stenger for sollyset. Og når det igjen blir sommer, er Bodø blant byene som har midnattssol. Forklaringen er at grensa for midnattssol går litt sør for polarsirkelen.

(Saken fortsetter under bildet)

SOLA GÅR NED FOR I ÅR: Her ser du datoene for når mørketida innledes i nord. I Bodø blir det også mørkt, men hvorfor den ikke havner på lista, kan du lese om i artikkelen.Meteorologisk institutt/Yr.no

Polarsirkelen flytter seg

Skulle noen være i tvil, er det ikke mørketid på Helgeland heller. Polarsirkelen går over Saltfjellet, men ikke akkurat ved Polarsirkelsenteret.

Ifølge Wikipedia beveger den nordlige og sørlige polarsirkelen seg henholdsvis nordover og sørover mot polene med cirka 0,46 breddesekund i året, det vil si 14,25 meter. Ifølge TV-programmet Norsk Attraksjon som ble sendt på NRK1 i september 2009, lå polarsirkelen den sommeren 1.039 meter nord for Polarsirkelsenteret. Det skulle bety at den sist sommer var 1.167 meter nord for turistmagneten.

Sist polarsirkelen faktisk gikk gjennom polarsirkelsenteret var i 1917.

I løpet av 41.000 år vil polarsirkelen vandre på et område i Nordland som strekker seg fra Brønnøysund i sør til Moskenesøya i Lofoten i nord.

Lavtrykk i nord

De neste dagene er det ikke så mye å glede seg til værmessig i Nord-Norge. Her innledes mørketida med lavtrykk og ruskevær.

- Særlig fredag ser forblåst ut, sier meteorologen.

Lavtrykket som rår i nord gir nordvestlig vind inn mot Troms og Finnmark. Nordland går foreløpig klar. Tirsdag har de fortsatt glede av det samme høytrykket som ligger over Sør-Norge.

- Troms og Finnmark ligger på nordsiden av dette lavtrykket. Her blir det perioder med sludd og snøbyger i dagene framover. Foreløpig er det ikke snø i lavlandet, men du skal ikke så høyt opp før snøen kommer, sier Thorset.

Nordland kan regne med oppholdsvær en stund utover i uka, før høytrykket trekker seg sørover og det blir ruskevær og lavtrykk også her.

Artikkeltags