Gå til sidens hovedinnhold

Pengene, som betyr at MS-syke Mats Karoliussen (30) kan reise til Moskva, ruller nå inn

Artikkelen er over 5 år gammel

Storstilt innsamling på gang.

Mats Karoliussen og kona Camilla Husnes Karoliussen (28) er rett og slett overveldet av den formidable responsen de har fått etter at de gjennom Facebook-gruppa «Mats sin kamp mot MS» gikk ut og ba om økonomisk hjelp slik at Mats skal kunne reise til Moskva for å få HSCT-behandling.

Ikke prioritert

Denne behandlingsmetoden av MS er ikke prioritert i det norske helsevesenet og kun et fåtall norske pasienter får tilbud om slik behandling i Norge. Mats er ikke en av dem.

– Vi er nødt til å dekke alle kostnadene forbundet med denne behandlinga selv, sier Mats.

Og det er ikke småpenger det er snakk om; en halv million må det unge ekteparet skaffe til veie for at Mats skal kunne ta turen til Russland.

Paret har to små barn, Isak på fem år og Ask på to år. De er i full gang med å pusse opp et hus på Båsmo, og siden sykdommen har gjort at Mats nå kun er i ei 25 prosent stilling som saksbehandler i Haaland AS, har de vært helt avhengige av å få økonomisk hjelp for i det hele tatt å kunne tenke på å ta turen til Moskva.

– Det satt veldig langt inne å opprette Facebook-gruppa og å spørre andre om økonomisk hjel, sier Camilla.

– Men over natta eksploderte det, smiler hun.

Gruppa har nå over 1.700 medlemmer og pengebidragene er mange.

– Vi er overveldet og takknemlig. Mange som vi ikke kjenner bidrar også, sier Mats.

På bare ei drøy uke kom det inn 225.000 kroner. Og forleden kom det ytterligere 100.000 kroner fra Haaland AS og Haaland VVS.

– Dette er bare helt fantastisk, stråler Mats etter at arbeidskollegene har bestemt seg for at i stedet for å få julegave i år, så skal pengene gå til Mats og behandlinga i Russland.

– Haaland har allerede tilrettelagt slik at jeg kan jobbe i 25 prosent stilling som saksbehandler og så kommer dette i tillegg, sier Mats som i utgangspunktet jobba som elektriker i bedriften.

Hjelper gjerne

– Klart vi ønsker å hjelpe, sier konsernsjef Espen Haaland som forteller at de ansatte har vært samstemte i denne saken.

– Vi er glade for å få muligheten til å hjelpe og i en situasjon som allerede er ei voldsom belastning, trenger Mats og Camilla ikke ytterligere påkjenninger i form av økonomiske bekymringer, sier Haaland.

Også på Camillas arbeidsplass, Barnehagen Småtroll, avstår de ansatte fra årets julegave og velger heller å sette pengene på Moskva-kontoen.

– Vi er veldig takknemlige for at også min arbeidsplass gjør dette, og vi er glade for alle bidrag, sier Camilla.

At Mats ikke får tilbud om HSCT-behandling i Norge og må reise utenlands har for øvrig ekteparet vanskelig for å forstå.

– Forhåpentligvis vil behandlinga i Russland gjøre meg så frisk at jeg kan jobbe i mer enn 25 prosent stilling og ikke minst vil jeg kunne slutte med ei svært dyr medisinsk behandling som jeg nå får dekket. At jeg drar til Moskva og får behandling, vil på sikt spare den norske stat for betydelige summer, påpeker Mats.

Mats og faren Torbjørn drar til Moskva 23. november og går alt etter planen returnerer en ferdigbehandla Mats hjem på lillejulaften.

– Bedre julegave kan jeg ikke få, slår Camilla fast.

Samler inn på Facebook

I to år har Mats Karoliussen levd med MS-diagnosen. Nå drar han til Moskva for å bli frisk gjennom stamcelle- behandling.

For i Moskva kan altså 30-åringen fra Mo i Rana få HSCT-behandling, noe han ikke får tilbud om i Norge. For økonomisk å kunne makte og gjennomføre denne behandlinga har han og kona Camilla oppretta ei FB-gruppe hvor folk bli oppfordra til å gi penger og ikke minst hvor de kan følge Mats sin reise til sykehuset i Russland og hans kamp mot sykdommen.

Forskerne har ikke svar på hva MS skyldes. Det er cirka 10.000 nordmenn, hvorav 7.000 er kvinner, som har denne kroniske sydommen.

Multippel sklerose er en kronisk sykdom som angriper sentralnervesystemet, dvs hjernen og ryggmargen.

Ved stamcellebehandling for MS hentes blodstamceller ut av pasienten. Immunsystemet slås ut med cellegift

Pasienten isoleres på grunn av infeksjonsfare

Stamcellene føres tilbake i blodet og bygger opp et nytt immunsystem.

Kontonummeret til innsamlinga er: 1208.31.60762

 

Kommentarer til denne saken