Gå til sidens hovedinnhold

– Jeg vet at behandling ikke hjelper alle, men jeg kan ikke la være å prøve

Artikkelen er over 5 år gammel

Da sjokket over MS-diagnosen la seg, krummet Wanja Klæbo nakken fast bestemt på å stå på. Nå venter 35-åringen  på å få stamcelle- behandling i utlandet.

– Jeg vet at stamcellebehandling ikke hjelper alle, men jeg kan ikke la være å prøve, sier Wanja Klæbo.

Overgangen fra å føle seg frisk til å bli MS-syk i februar kom brått og uventet på trebarnsmora.

– Jeg har kronisk elveblest. I februar var jeg hos hudlegen for å få ei sprøyte med ny medisin mot det, forteller Wanja.

Nummen i ansiktet

Seks dager senere våknet hun opp helt nummen i ansiktet. Hun klarte ikke å holde på maten og siklet ved tannpuss. Føttene måtte hun fysisk løfte fram fra senga og sitte litt før hun klarte å reise seg.

– Jeg tenkte det ville gå over, at det var bivirkninger fra den nye medisinen, forteller 35-åringen.

Først etter ei uke tok hun kontakt med hudlegen, som i likhet med Wanja mistenkte bivirkning fra sprøyta. For sikkerhetsskyld ordnet han det slik at hun fikk komme til nevrolog. Også hun helte til samme forklaring, men det var likevel noe som fikk nevrologen til å sjekke litt grundigere.

– Hun nevnte at hun ville undersøke meg for MS, og det var nok til at jeg begynte å finne informasjon selv. Da legen til slutt like før påske ringte for å si at resultatet forelå, var jeg nokså sikker på at jeg hadde Multippel Sclerose.

Multippel sklerose

  • En kronisk, uhelbredelig nevrologisk sykdom som rammer sentralnervesystemet (hjernen og ryggmargen).
  • De vanligste symptomene er nedsatt førlighet, dårlig syn, lammelser og koordinasjonsvansker.

 

Da jeg fikk vite at det stemte, reagerte jeg likevel med sjokk, forteller Wanja Klæbo og legger til:

– De fant arr i hjernen min, og mener at MS-sykdommen har ligget latent. Den kan ha blitt utløst av sprøyta jeg fikk mot elveblest, men vi vet ikke.

35-åringen er ikke typen til å sitte med hendene i fanget. Tvertimot liker Wanja å føle at at hun har kontroll over situasjonen. Allerede før diagnosen var et faktum hadde hun lest seg opp på MS, meldt seg inn i facebookgrupper og oppsøkt personer hun visste hadde sykdommen. Alt for å være mest mulig forberedt.

– 12. juni begynte jeg på bremsemedisin og har gått på den siden. Fordi kroppen min utsettes for hyppige angrep og mange symptomer allerede nå er utløst, er det aktuelt å sette meg på andrelinjemedisin, forteller hun.

Klart jeg kan bli bekymret, for jeg vet jo ikke hvor langt sykdommen kan gå

Wanja Klæbo, MS-syk

 

Tanken på stamcellebehandling kom for et par måneder siden. Da hun først tok bestemmelsen, gikk det fort. Wanja er utdannet helsefagarbeider. Hun har selv oversatt journalen og MS-historikken sin til engelsk.

– Jeg har søkt sykehus i Mexico og Russland. Begge steder står jeg nå på venteliste. Det kan ta opp til to år før jeg kommer inn, men det kan også skje veldig fort. Da må jeg ha pengene detkoster klar, forklarer Wanja.

Hun har derfor opprettet en facebookgruppe og etablert en konto som de som vil kan sette inn penger til behandlinga. Hittil har det kommet inn 129.000 kroner. Familien har gitt en solid del av dette.

– Det vil koste mellom 500.000 og 600.000 kroner, sier Wanja og legger til:

– Det kjennes kleint å be om hjelp, men jeg har ikke annet valg så lenge norske myndigheter har så strenge vilkår for å gi behandling. Derfor, tusen takk til alle som vil hjelpe meg.

Paradoks

Hun kan ikke la være å kommentere paradokset:

– Medisinen jeg tar koster 100.000 kroner i året. I tillegg er jeg sykemeldt, og det koster også samfunnet.

Den korte tida hun har hatt MS-diagnosen til tross, Wanja har to sykehusinnleggelser bak seg, og i neste uke skal hun legges inn på Nordlandssykehuset Bodø for å få sjekket ut ytterligere symptomer som bekymrer legen hennes.

– Det er drit å få en sånn diagnose, og klart jeg kan bli bekymret, for jeg vet jo ikke hvor langt sykdommen kan gå. Jeg er en positiv person, og det vil jeg fortsette å være . Det tror jeg er viktig for å holde motet oppe, ikke bare hos meg, men hos mine sine, Wanja Klæbo.

Familien og svigerfamilen. Mannen hennes Marius og de tre ungene Julian (13), Jonah (11) og Lilly (3 1/2). Alle er de gode støttespillere i hverdagen. Venner er også gode på å vise omtanke.

Uten Marius Klæbo ville det sett svartere ut

– Uten mannen min vet jeg ikke hva jeg hadde gjort. En mer positiv, snill og omsorgsfull fyr skal du lete lenge etter, sier Wanja.

 

Vil gi flere MS- syke behandling

Flere politikere vil legge til rette for at MS-syke skal få stam- cellebehandling i Norge.

Arbeiderpartiet lover minst 20 millioner kroner på sitt alternative statsbudsjett for at flere MS-pasienter i Norge skal få stamcellebehandling, skriver NRK på sine nettsider.

Det er kritikkverdig at så få tilbys stamcellebehandling i Norge

Wanja Klæbo, MS-syk

 

Tromsølege og MS-pasient Sigbjørn Rogne er ifølge NRK en av dem som har reagert på at mange nordmenn med MS må betale fra en halv til en million kroner for å få stamcellebehandling i utlandet.

Ranværingene Kristoffer Guttormsen som har tatt stamcellebehandling i Russland og Mats Karoliussen som er under samme behandling akkurat nå, er to eksempler på dette. I tillegg har Wanja Klæbo startet innsamling for å få råd til stamcellebehandling i Russland eller Mexico.

Generalsekretær Mona Enstad i MS-forbundet uttaler til Rana Blad at stamcellebehandling for MS har vist meget gode resultater og viser samtidig til at forskningen på dette feltet er meget begrenset fordi det er en behandling som, i alle fall foreløpig, er begrenset i omfang.

Les også

Pengene, som betyr at MS-syke Mats Karoliussen (30) kan reise til Moskva, ruller nå inn

 

– Det er kritikkverdig at så få tilbys stamcellebehandling i Norge, sier Wanja Klæbo.

Mens 50 MS-pasienter fikk stamcellebehandling i Sverige, er det samme tallet i Norge seks.

Ingen i Helse Nord tilbyr MS-pasienter stamcellebehandling i dag. De fleste som reiser utenlands for behandlingen må som ranværingene Kristoffer, Mats og Wanja samle inn penger, eller ta opp lån for å få råd.

Vet ikke hva som er årsak til MS

De som vil følge Wanja kan gjøre det via facebooksida Wanjas kamp mot MS.

Multippel Sklerose angriper selve sentralnervesystemet, og kan ha symptomer som lammelser, synstap, utmattelse og hukommelses problemer.

Forskerne har ikke svar på hva MS skyldes. Det er cirka 10.000 nordmenn hvorav 7.000 er kvinner, som har denne kroniske sydommen.

Ved stamcellebehandling for MS hentes blodstamceller ut av pasienten. Immunsystemet slås ut med cellegift. Pasienten isoleres på grunn av infeksjonsfare. Stamcellene føres tilbake i blodet og bygger opp et nytt immunforsvar.

■ Kontonummeret til aksjonen for Wanja Klæbo er: 4509.2613.368 og Vips 93084068

Les også

– Vi støtter Mats kamp med varmt hjerte. Normalt deler vi ikke ut pengene før nærmere jul, men i og med at han skulle reise i denne perioden, valgte vi å flytte fram utdelingen

 

 

Kommentarer til denne saken