Én av artistene deltakerne på Hemnesjazz kan få sett i kveld er den svenske jazzsangerinnen Amanda Ginsburg. Med hjemmebane i København og Stockholm har artisten ofte konserter i større metropoler enn Hemnesberget.

- At jazzen får komme ut til de små stedene som Hemnesberget syns jeg er skikkelig kult, sier hun.

Ginsburg håper på, at selv om sangens språk er annerledes, vil festivalgåerne kose seg.

- Jeg skriver mine egne sanger og de som kommer for å høre på meg vil få høre mye tekst. Så håper jeg de henger med på svensk, sier hun med et smil og fortsetter:

- Tekstene mine holder seg til hverdagen. Hva jeg tenker på, er det jeg lager sanger av. Det er følelser og tanker som mennesker har. De vil kjenne seg igjen.

– Min fot rykker ofte til min egen musikk, sier Ginsburg lattermildt, og forklarer at hun gjør det for å holde takten på sin egne sanger.

Hun er en artist som har vokst opp med musikk i hjemmet og selv hennes egen søster er i dag artist i Paris.

– Hele min familie spilte mye jazz da jeg vokste opp. Musikken er noe lekent og det er så annerledes enn mye annet.

Enn annen person på Hemnesberget som har spilt mye musikk er Erling Skjevelnes, han er pensjonist.

Skjevelnes levde en kort periode av musikk på 60 tallet.

– Jeg spiller i storband i Sandnessjøen, sier han fra båtkaia på Hemnesberget.

– Det er det du må si, storband og jazz er jo det samme i grunn, men man må lure motparten til å tro at det er storband man hører på, sier Skjevelnes med en høy latter.

Skjevelnes har ikke lagt noen plan for kvelden. Han forteller at han heller ikke vil anbefale noe.

– For å finne noe du liker. Det er litt vanskelig å forklare. Du må få fot, sier han med mange tiår med musikkerfaring.

Den tidligere langtransportsjåføren sikter til at det i miljøet, kalles å få fot. Når musikken tar overhånd og foten finner sin egen takt.

– Jeg liker best melodiøs jazz, sier Skjevelnes fra Sandnessjøen.

Kona hans er også på Hemnesberget dette er en tradisjon for dem hver sommer. Hvor de skal i kveld vet de ikke ennå. De improviserer.

Hemnesjazz 2022

  • Hemnesjazz 2022 jazzer av gårde fra 4. august til 7. august på Hemnesberget i Hemnes kommune. Har utropt seg selv som landets, kanskje verdens og universets koseligste festival
  • Festivalen starter torsdag med en konsert der lokal ungdom, forsterket med ungdom fra Oslo og Bodø, i forkant har de vært på seminaret «Music Camp» arrangert i regi av Hemnesjazz og Nordnorsk Jazzsenter, ledet av årets Festivalartist Shannon Mowday og trommeslageren Øyvind Venås. På plakaten torsdag kan publikum også oppleve Liv Hauge Ensemble og jazztrioen Falkevik
  • Fredagen starter med familiekonsert med Spellemannsnominerte Du og jeg og vi 2-3-4. Under Lønsjfæst i Parken fredag formiddag tar trioen barna med på et musikalsk eventyr. Andre artister fredag er duoen Syver og Malin Anna fra Mo i Rana, den norske bassisten, vokalisten og låtskriveren Steinar Raknes som har turnert de fleste verdenshjørner, den sørafrikanske og prisvinnende jazzsangeren og komponisten Melanie Scholtz med base i New York, den svenske vokalisten og Grammis-vinneren Amanda Ginsburg, Blues-, roots- og americana-veteran og gitarist Arne Skage.
  • Lørdag blir det artistiske møter med Ronja Larsen, ranværing og lokalt stjerneskudd, det loves lun humor og alvorlig bra musikk på Lapphella når Terje Berg og Alfhilds Balkong hyller Terje Nilsen, saksofonist, komponist og arrangør opptrer med jazzkvartetten LILA, Jan Arild Sørnes og Det Elekttriske bandet skal gi oss nordnorsk blues i særklasse og Marcus Høgseth, også kjent som DJ Hywaka, runder av lørdagskvelden på Hemnesjazz. Da pleier det å bli nokså heftig stemning på dansegulvet ut i de små timer.
  • Et høydepunkt lørdag ventes å bli konserten "Magnar" amme år som fylte 70 år i år. På hans egen bursdag samlet Sigrid Brennhaug opp låter som han hadde sendt henne i årenes løp, og plukket ut noen for å gi ham i gave da styret i Hemnesjazz, familie og venner feiret ham. «Til Hemnesjazz 2022 er prosjektet utvidet til en hel konsert.
  • Søndag avrundes festivalen med den tradisjonelle jazzgudstjenesten. Det er i år gospel-sjangeren, med Jan Arild Sørnes og bandet hans, som inntar kirken. De er for anledningen forsterket med Tor-Petter Aanes og Leif-Are Larssen.
  • Årets festivalartist er Shannon Mowday. Hun kommer opprinnelig fra Cape Town i Sør-Afrika. I 2009 flyttet hun til Norge og har i løpet av denne tiden markert seg sterkt på den norske jazzscenen.
  • Årets festivalkunstner er Eva Hansen Sjøvold (21) som er avgangsstudent ved Einar Granum Kunstfagskole. I år vant hun Drømmestipendet som er et samarbeidsprosjekt mellom Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping. Noen kjenner helt sikkert til damen ved undergangen i Mo i Rana, som ble laget under hennes tid ved Rana kulturskole. Under utstillingen ved Hemnesjazz vil hun også vise fram en installasjon som hun vant pris for som beste eksamensoppgave nå i vår. Utstillingen under Hemnesjazz vil bli vist på Lapphella, nærmere bestemt i Roghellskøtet.
  • Festivalsjef er Marte Præsteng og bookingansvarlig er Magnar Skreslett.
  • Festivalen har eksistert siden 1996.