Nå åpner sykehjemmene for besøk: - Det vil fortsatt være strenge tiltak

Sansehagen ved Selfors sykehjem.

Sansehagen ved Selfors sykehjem. Foto:

Rana kommune kunne i dag kunngjøre at institusjonene i Rana vil åpnes for besøk igjen, med streng besøkskontroll.

DEL

Fra og med i morgen, 15. mai, vil pårørende endelig få muligheten til å besøke sine kjære på Ranas sykehjem – nøyaktig to måneder siden dørene først ble stengt.

– Vi har jobbet i minst to uker for å få til dette. Vi har ventet på en veileder fra FHI, men den har vi enda ikke fått, sier fagsjef for institusjonstjenester, Marit Sviggum. Kommunen satte seg dermed ned for å utbedre en veileder selv.

– Da Covid-19 brøt ut etablerte vi med et gang et vurderingsteam som i starten møttes hver dag for å evaluere situasjonen. Det er mye jobb som ligger bak at vi nå kan åpne dørene, sier Sviggum, som også opplyser at tiltakene fortsatt vil være svært strenge for å redusere risikoen for smitte.

– Vi har hatt et møte i dag for å lage retningslinjer for pårørende, og det vil fortsatt være veldig strenge tiltak. De må ringe på forhånd for å avtale besøk, oppgi navn og kun oppholde seg på beboerens rom.

Sviggum legger til at det heller ikke vil være lov å ha nærkontakt med beboerne, og at en meters avstand må holdes.

– Akkurat det vil nok bli vanskelig for mange.

I retningslinjene står det også at kun tre beboere på hver avdeling kan ha besøk samtidig, og at besøkene kun kan vare i opptil en time. Pårørende må bruke munnbind når de går inn og ut av sykehjemmet.

– Flere avdelingsledere er bekymret for at noen skal ta med seg smitten med inn på sykehjemmet til våre svakeste innbyggere, men vi har jo ikke smitte i Rana og det er flere uker siden forrige tilfelle ble påvist, så vi må jo starte en plass, sier Sviggum. Datoen for åpning er ikke helt tilfeldig.

– Det er viktig at beboerne får besøk av familiene sine, spesielt nå før 17. mai. Det har vært svært vanskelig for mange å ikke se sine kjære på så lang tid, sier Sviggum.

Helseparken følger fortsatt helglandssykehusets besøksregler, og ved korttidsavdelingene er det kun personer som har ventet over to uker på sykehjemsplass som kan motta besøk. Unntaket er ved alvorlig sykdom.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken