Nå får Nordland eget dyrepoliti: – Vi har opp gjennom årene anmeldt en del forhold som bare har blitt henlagt fordi det ikke er ressurser til å ta tak i det

Vibeke Hakkebo, leder for Dyrebeskyttelsen Norge Bodø.

Vibeke Hakkebo, leder for Dyrebeskyttelsen Norge Bodø. Foto:

Politidistriktene Oslo, Sør-Øst, Agder, Møre og Romsdal, Nordland og Finnmark får dyrepoliti etter budsjettforliket mellom regjeringspartiene og Fremskrittspartiet.

DEL

[Avisa Nordland] Det syns leder for Dyrebeskyttelsen Norge Bodø, Vibeke Hakkebo, er gledelige nyheter.

– Det er et tema som har pågått lenge i media. Det er vel etterslepet som tas igjen nå, sier hun.

Hun har savnet et dyrepoliti i Nordland politidistrikt. For Dyrebeskyttelsens Bodø-avdeling leverer stadig anmeldelser, men Hakkebo innrømmer at det har blitt et ork.

– Vi har opp gjennom årene anmeldt en del forhold som bare har blitt henlagt fordi det ikke er ressurser til å ta tak i det. Det er veldig bra at det nå blir etablert ei dyrekrimgruppe i vårt politidistrikt, sier hun til Avisa Nordland.

Fellesnevnere i sakene

Hakkebo mener at dyrs rettssikkerhet ikke er godt ivaretatt i det norske systemet, men at dette er et skritt i riktig retning.

– Det er godt at dyrs rettssikkerhet får noen dedikerte mennesker i politidistriktene. At dyrets sak helt isolert sett får fokus er det viktigste.

I tiden hun har vært leder for Bodø-avdelingen har de heldigvis vært skånet for de groveste tilfellene. Men Hakkebo tenker seg at det er mye de går glipp av.

– Fellesnevneren i det vi anmelder må være rus og psykiatri, og dyr i husholdningen. Og dumping. Det er gjerne én og samme sak når dyr blir forlatt i ustabile hjem, sier hun, og fortsetter:

– Det er litt vanskelig å få en hel oversikt, siden vi jobber på frivillig basis. Jeg vil tro at det ikke er alt vi finner ut av eller får tak i. Og kanskje går det rett til politi eller Mattilsynet hvis noen oppdager det.

– Burde vært en smal sak

Hakkebo forteller at det er utmattende å skrive alle disse anmeldelsene, og innrømmer at det nok har skjedd at de like godt lot være.

– Det er såpass formelt når du anmelder noe. Vi har gjort det ved flere anledninger, og tatt med skjermdumper av meldinger, og bevisene var egentlig slik at det burde vært en smal sak – om man så dyrets rettsvern i det hele. Det kan godt hende vi dropper å anmelde, rett og slett fordi vi ikke har hatt kapasitet og motivasjon til å dra det så langt.

Hun forteller om en treg saksgang hos politiet. Ofte har hun fått beskjed om at saken er henlagt nærmest før hun har fått beskjed om at saken er registrert.

– På tide

Dyrebeskyttelsen i Bodø jobber mest med kjæledyr, og aller mest med katter. Katter er dyret som oftest blir dumpet i Bodø, og det er både lett og «gratis» å skaffe seg katt for alle og enhver.

– Men jeg vil tro det er næringsmiddelindustri med storfe, fugl og gris, som politiet vil ha interesse for, i samarbeid med Mattilsynet, sier Hakkebo.

– Hvordan føles det for dere at det nå kommer penger til dyrepoliti her?

– Det føles på tide, og så føles det jo bra. Jeg vil tro at fokuset på dyrevelferdssaker de siste årene har satt sine spor i det offentlige. Det er også viktig med tanke på vold mot mennesker. Når politi og Mattilsynet kommer borti saker som i utgangspunktet handler om dyr, er det kanskje mennesker og familie bak det som også er utsatt for vold og voldstrusler.

Millioner til dyrepoliti

Det er satt av 18 millioner kroner til bekjempelse av kriminalitet mot dyr. 12 millioner går til opprettelse av dyrepoliti i distrikter som ennå ikke har det, og det settes i tillegg av seks millioner til Mattilsynet for å følge opp arbeidet.

Blant politidistriktene som får dyrepoliti finner vi Nordland politidistrikt.

Kommunikasjonsleder og jurist i Dyrevernalliansen, Live Kleveland, er glad for at brikkene endelig faller på plass.

– Dette har Dyrevernalliansen jobbet lenge for. Vi er glade for at regjeringen tar grov kriminalitet mot dyr på alvor. Det er spesielt viktig at Mattilsynet får midler som for eksempel kan brukes til å styrke rutinene for bevissikring, sier hun.

Jurist og kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen, Live Kleveland (innfelt).

Jurist og kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen, Live Kleveland (innfelt). Foto:

Hun takker Venstre, Høyre og KrF, som har vist vilje til å ta opp dyrevern i budsjettforhandlingene med FrP.

– Vi vil fortsette arbeidet for et slagkraftig dyrepoliti. Dyremishandlingssaker er ofte særdeles grove, og det trengs kvalifisert politifaglig og juridisk kompetanse for å løse dem. Denne kunnskapen må bygges opp, sier Kleveland.

Så langt er det etablert enheter med dyrepoliti i seks av 12 politidistrikter. Trøndelag, Sør-Vest, Øst, Vest og Innlandet har dyrepoliti fra før. De seks siste som nå får dyrepoliti er Nordland, Oslo, Sør-Øst, Agder, Møre og Romsdal og Finnmark.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken