– Den viktigste delen av jobben er å avverge selvmord. Noen ganger trenger man ikke gjøre mer enn å lytte, forteller Inger Johanne Lindahl.

Hun er nestleder av Kirkens Bymisjon Nordland, men var tidligere leder for Kirkens SOS i Sør-Hålogaland. De siste årene har sistnevnte ikke hatt kontor i Nordland – og dermed heller ikke frivillige. Det vil de endre på.

– Før kunne du bare være frivillig dersom du bodde i nærheten av et vaktrom. Men er det noe pandemien har vist oss, så er det at vi må tenke nytt, sier Lindahl.

Digitale frivillige

Nå har Kirkens SOS, som er landets største organisasjon med døgnåpen krisetjeneste, opprettet et heldigital senter. Slik kan man melde seg som frivillig uavhengig av hvor en befinner seg i landet. Fredag 4. juni inviterer leder Anne Diesen til informasjonslunsj på Meyergården for alle som er nysgjerrige på å gripe muligheten.

– Som frivillig blir du satt opp på et par vakter i måneden, enten på vakttelefon eller chat. Folk ringer eller skriver anonymt, og det kan innebære alt fra en vennlig prat til morgenkaffen til langt mer alvorlige samtaler, forteller Lindahl.

Hun understreker at en ikke trenger spesiell kompetanse for å kunne bli frivillig hos krisetjenesten.

– Kompetansen får du, for det blir gitt svært god opplæring. En må lære seg hvilke situasjoner man kan ta ansvar for og ikke. Det er kun i akutte situasjoner en skal kontakte nødetater, og selv da gjør man det kun dersom den som ringer inn samtykker til det.

En verdifull erfaring

Den viktigste delen av jobben er å avverge selvmord.

– Mange har tanker de aldri får eller tør å snakke om til menneskene rundt seg. En slik anonym tjeneste senker terskelen betraktelig, mener Lindahl.

– Det er en veldig verdifull erfaring for dem som er frivillige, og du tar med deg den kompetansen du får videre, både i arbeidslivet og privat. Det er svært meningsfullt, også for dem som sitter på vakt.

Lindahl mener det er svært bra at Kirkens SOS nå tar initiativ til å rekruttere nye og gamle frivillige i Nordland.

– Vårt engasjement rundt saken er den samme, uavhengig av hvilken organisasjon vi tilhører, og derfor vil vi gjerne skape mer blest rundt dette, sier hun.