Jeg husker godt hvor jeg var da terroren traff oss 22. juli 2011. For all framtid vil jeg også huske hvor jeg var da terroren traff Norge 25. juni 2022. Å våkne opp til nyheten om masseskyting og mord i hovedstaden vår var surrealistisk. Og opprørende og skremmende.

To personer ble drept og 21 personer ble skadet da Zaniar Matapour skjøt mot to utesteder i Oslo sentrum. Det kom raskt fram at han trolig hadde skeive som mål.

– Angrepet er et tegn på at ekstreme islamister har skeive og Pride i sitt fiendebilde, har Siv Sørensen, strategisk analytiker i PST, slått fast.

Skeive i Norge er altså nødt til å forholde seg at de er terrormål. Vi er dessverre ikke kommet lenger, selv i vårt samfunn som vi liker å definere som opplyst og inkluderende. Bakteppet kan derfor sies å være mørkt når vi denne uka feirer Pride i Mo i Rana.

Likevel er det ikke først og fremst mørke tanker som slår meg når jeg titter ut av kontorvinduet mitt og ser ei intens høstsol skinne på Pride-flagget som henger ved Mosenteret. Det som slår meg, er at nå skal vi i alle fall her i Mo i Rana slå tilbake mot mørke og destruktive krefter. Og vise det gjennom å slutte opp om den kommende Pride-paraden på lørdag.

Pride-paraden som er både fest og moro, solidaritet med alle de som ikke kan gå, og ei politisk markering av mangfoldet av kjønnsuttrykk, seksualitet, identitet og legninger.

For to uker siden viste ranværingene til fulle hva som bor i oss. Da lot vi klokelig være å bite på provokasjonene fra SIAN, som slett ikke fikk stelt i stand det bråket de var ute etter. Mens vi vendte disse ekstremistene ryggen, bør vi like kraftfullt nå omfavne Pride og Pride-paraden. Og ytterligere vise hva vi står for.

Pride handler selvsagt først og fremst om å synliggjøre skeiv kultur, og om å feire skeiv kjærlighet. Selvsagt handler det også om kamper som er kjempet og kamper som har ført oss dit vi er i dag. Og Pride-paraden i Mo i Rana 10. september, handler også om terroren i Oslo 25. juni, og ikke minst avlysninga av paraden der.

Pride er altså ikke bare ei feiring, med glede, glam og glitter. Det er også en mulighet til å reflektere over utfordringene som fortsatt gjenstår, både nasjonalt og ikke minst internasjonalt.

For tida pågår et intenst arbeid for å gjøre byen og kommunen vår mer attraktiv med tanke på alle de nye innbyggerne vi etter hvert skal ønske velkommen hit. Da tenker jeg i så måte at en storslagen Pride-parade, hvor blant annet verdier som likeverd, aksept, mangfold og inkludering manifesteres, vil være et fint utstillingsvindu.

I likhet med en rekke andre byer er også Pride i Mo i Rana blitt en folkefest hvor i tillegg til de som føler tilknytning til LGBTI+-bevegelsen, også majoritetsbefolkninga og politiske aktører deltar.

Vi skal nok ikke så veldig langt tilbake før det ville vært utenkelig at en varaordfører i industrikommunen Rana, for å fronte Pride-budskapet og en Pride-parade, satte seg godt til rette i sminkestolen for å bli stæsjet opp av en homofil.

Her om dagen gjorde Anita Sollie nettopp det, da hun lot Halvard Leirvik fjonge henne opp med glitter og glam.

Det er befriende å registrere hvor ærlig varaordføreren er når hun forteller om den første gangen hun gikk i Pride-paraden, for hun innrømmer at å gjøre det lå utafor komfortsonen hennes.

– Da jeg gikk i pridetoget, så jeg folk som nærmest gjemte seg, men som så på toget jeg gikk i. Ansiktene gjorde inntrykk, og er en sterk motivasjon til å gå igjen, fortalte Høyre-politikeren oss fra sminkestolen.

Og budskapet hennes nå er veldig klart: – Det er viktig å gå for andre som kanskje føler at de ikke kan!

En av dem som peker på at det er viktig at politikere støtter opp om Pride, er Jill Larsdotter som er med på å arrangere Pride i Mo i Rana.

– Dette gjør at folk tør å ta steget ut, sier hun og poengterer at årets Pride kommer til å bli sterkt, særlig med tanke på at den planlagte Pride-paraden i Oslo ble avlyst på grunn av terrorfaren.

Å bidra til at absolutt alle som bor i Rana, kan føle seg trygge på at de kan være seg selv og elske hvem de vil, er et kollektivt ansvar vi alle kan være med på å ta.

Arrangøren har som uttalt mål å lage tidenes lengste og mest fargerike Pride-parade i Mo i Rana nå på lørdag.

Med grusomhetene utenfor London Pub friskt i minne, er det altså meget gode grunner til å stille opp og sørge for å sette Pride-rekord! Og i ettertid kunne huske hvor du var da denne viktige, fargerike rekorden ble satt.

Les også:

Pride-paraden er Mølleviks høydepunkt: – Blir ekstra spesiell i år etter det som skjedde i Oslo

Bildeserie

SE BILDENE: Full fest under prideparaden på Trænafestivalen

NB: Hvis du er forhindret fra å delta selv i lørdagens Pride-paraden kan du følge paraden direkte på ranablad.no. Vi legger selvsagt også ut opptaket slik at du som deltar også kan se dette i etterkant.

Direkte fra paraden i Mo i Rana sentrum.